Lär känna trädgårdsmästaren Veronica Axelsson

Veronicas växtresa började för över 25 år sedan. Ja, det stämmer. I över 25 år har hon odlat och utvecklat både sitt intresse och sina kunskaper om växter.

Lär känna trädgårdsmästaren Veronica Axelsson

Namn: Veronica Axelsson
Jobb: Trädgårdsmästare
Plats: Plantagen Enebyberg, Danderyd


För Veronica började allt med en odlingslott som hon hade i många år. När det så småningom blev dags för hus så var det inte huset i sig som lockade, utan det var tomten som hade stora odlingsmöjligheter. Sedan dess har det byggts en trädgård på 1000 m2 som är en besöksträdgård full med perenner och perennrabatter.

– Jag tycker att har man en vision att på sikt ha en trädgård, oavsett om man vill ha en lättskött trädgård eller en avancerad trädgård med olika typer av växter, då tycker jag man ska införskaffa en rejäl trädgårdsbok med alla grundläggande saker, tipsar Veronica. 

Hon kände tidigt att det var växter hon ville jobba med. Att vara ute, jobba med växter och att slippa sitta framför en dator lockade och då kändes jobbet som just trädgårdsmästare helt rätt. Hennes styrka är kanske därför inte helt oväntat just trädgårdsskötsel och att hålla en trädgård levande. Hon är kunnig inom sådant som man kanske inte tänker på så mycket. Som till exempel att göra en egen jord, kompost, pollinerare med mera. Helt enkelt hur man skapar en trädgård för själen.

– Det är jättelätt att göra egen jord. Det finns olika skolor så klart men om man jobbar med vanlig trädgårdskompost, en kallkompost, då varvar man i någon komposthållare. Vi använder pallkragar som står på varandra, berättar hon.

Veronica drev även en trädgårdsblogg i 10 år, så intresset för att dela med sig av sina kunskaper har kommit henne väl till hands på Plantagen i Enebyberg. Där arbetar hon idag som just trädgårdsmästare och hjälper och guidar kunder att hitta rätt, när det kommer till trädgårdsskötsel och mycket mer.

– Ha rätt planta på rätt ställe, rätt planterat. Man kan inte ställa skuggälskande växter i söderläge för det blir inte bra och inte heller tvärtom. Man får inte en jätteblommande ros om man sätter den i det djupaste skuggläget. Då blir det en ros kanske. Det är faktiskt ganska lätt och man behöver inte sätta nivån så himla högt utan man kan skaffa enkla växter som verkligen klarar sig och klarar vårt klimat, säger hon.


TIPS FRÅN VERONICA
Veronica Axelson, trädgårdsmästare på Plantagen, med intresse för trädgård och odling i allmänhet och trädgårdsskötsel i synnerhet.


Hjärtefråga:
Trädgårdsskötsel.

Bästa tips för en bra trädgård:
Mitt absoluta bästa tips är att säkerställa att det är bra jord. För att om du inte har en bra grund om du inte har bra jord som är näringsrik, som är tillräckligt djup, blir det inte bra.

Bästa tips för nybörjare:
Läs om andras erfarenheter. Ta reda på information, ställ frågor, lyssna på trädgårdspoddar eller läs böcker.

Bästa tips för balkongodling:
Stora krukor är viktigt. Det är det vanligaste felet. Att ha för små krukor.

Bästa tips för att undvika ett vanligt misstag:
Plantera om växten efter att du köpt den så den inte står kvar i den lilla transportkrukan.


Fler trädgårdsmästare


Teman:

Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen