Garderobsblomma, en växt som klarar det mesta

Garderobsblomma, en växt som klarar det mesta

Garderobsblomman är en klassiker, såväl i många hem som i klassrumsfönstren på mellanstadiet och namnet avslöjar varför. Med sina mörkt gröna blanka blad och härdiga karaktär kan man säga att denna suckulent är så gott som omöjlig att ta död på.

Skulle du ställa in den i garderoben eller glömma bort att vattna den under en månads tid så överlever den ändå. Därmed inte sagt att det är det du ska göra. Garderobsblomman, eller Zamioculcas zamiifolia på latin, är en vacker krukväxt som verkligen förtjänar en plats i ditt fönster. Ibland kallas garderobsblomman också för "zamiakalla" - kärt barn har många namn!

Hur man sköter en garderobsblomma

Att lyckas med en garderobsblomma är inte svårt. Men även om den klarar det mesta ifråga om både ljus- och temperaturförhållanden så har den självklart sina preferenser.

* Se till att din garderobsblomma står i en temperatur som är varmare än 15 grader och att den inte får för mycket vatten.

* Ljuset är av mindre betydelse, den står lika gärna i ett fönster som på ett bord i ett dunkelt rum.

* Med lite näring då och då under sommarhalvåret håller du din garderobsblomma på topphumör och den kommer att trivas lika bra med dig som du gör med den.

Ute- eller inneväxt?

Det finns de som tycker om att ställa ut sina krukväxter på balkongen, altanen eller i trädgården under sommare. Det går självklart bra även med garderobsblomman, men se till att den inte blir dränkt av regn eller får alltför mycket direkt solljus på sig, då mår den inte bra. Den ultimata platsen utomhus är i skugga under tak, där både ljuset och temperaturen är som mest behaglig.

Kul att veta:

Garderobsblomman Zamioculcas zamiifolia växer vilt i Östafrika och kan till och med blomma sporadiskt under rätt förhållanden. Dess underjordiska knölar gör att den kan överleva även om den tappar sina blad under intensiva torrperioder.

Om du vill veta mer om Garderobsblomman eller andra gröna växter är du välkommen att besöka oss i butik. Du hittar den också bland våra Gröna växter här på webbsidan.