Gojibär – odla dina egna

Gojibär har hyllats inom hälsokosten senaste åren tack vare sin sitt rika innehåll av antioxidanter, mineraler, aminosyror och vitaminer – och kallas därför ofta för ett ”superbär”.

Gojibär – odla dina egna

Vetenskapligt namn (Latin): Lycium barbarum (Bocktörne)
Familj: Potatisväxter (Solanaceae)

Odla egna gojibär i Sverige

Gojibärsplantan bocktörne är otroligt anspråkslös, och går fint att driva upp ända till växtzon 4. Busken är härdig och klarar av både sälta och vind, likväl som den inte heller ryggar tillbaka av salt jord eller torka. Sol eller halvskugga – det spelar ingen roll för bocktörnen som trivs i båda lägen, och frön kan sås direkt på friland, i pallkrage eller kruka, beroende på vad som passar dig bäst.

Tänk på att börja din fröodling tidigt, då det kan ta upp emot 3-4 månader innan plantorna är redo för utplantering. Om du startar redan i januari så har du däremot en god chans att kunna få skörd redan samma år.

Odlingstips: odla från frö inomhus eller välj färdiga plantor

  • Goji kan du köpa i fröform som du sår själv, eller som färdiga plantor som är redo för plantering.
  • Om du startar från fröform så ska fröna planteras i fuktig såjord, där de gärna vill stå varmt och fuktigt under groningstiden, i en temperatur runt 20- 25 °C. Plasta gärna grodden för att behålla fuktigheten. Ge det ett par veckor för dina frön att komma igång och växa, och placera därefter något svalare.

Inför utplantering

  • När dina plantor är hanterbara så är det dags att sätta om dem i en mer gödslad jord. Inför utomhusplantering behöver du först avhärda plantorna, genom att sakta vänja dem vid utomhusklimatet. Detta gör du genom att placera ut plantorna ett par timmar om dagen, som du sedan successivt ökar på dag för dag.
  • Välj ut en planteringsplats med sol eller halvskugga för din bocktörne och plantera ut först när risken för nattfrost är helt över. Ha gärna en spaljé eller ett staket i närheten som dina plantor kan stödja sig mot när de växer.

Plantering

  • Gräv upp ett hål med ett djup på cirka 30 cm för plantering av din planta. Vattna rikligt i hålet innan du sätter ned plantan.
  • Använd dig av en jord med god dräneringsförmåga och som innehåller en del organiskt material för bästa tillväxt av din buske. Naturgödslad planteringsjord fungerar bra för din gojibuske. Kombinera gärna med lite mulljord som du lägger längst ned i hålet du grävt upp för plantan.
  • Sätt ned din planta och fyll upp med jord som du sedan plattar till. Om du har flera plantor bör du se till att lämna ett mellanrum på cirka 70 -100 cm mellan plantorna. Se till att hela rotsystemet är ordentligt täckt med jord.
  • För extra god tillväxt kan du även tillföra lite benmjöl eller annan startgödsel direkt vid planteringen.
  • Vattna rikligt direkt vid planteringen, och håll sedan jorden runt din bocktörne fuktig under sommaren genom att vattna regelbundet och rikligt.
  • Första vintern efter planteringen så är plantan något skörare, varför du med fördel kan låta den övervintra i en sandblandad jord med skyddande vintertäckning. När den har vuxit till sig ordentligt så blir den tåligare mot vinterkylan.

När kan jag skörda gojibär?

För dig som sätter din sådd tidigt kan du ha turen att kunna skörda gojibär redan första året. För de allra flesta får man däremot vänta minst ett år på såväl blomning som skörd.

Hur sköter man gojibär?

Busktörne mår bra av att klippas ner en gång om året, då gärna under våren. Du kan då med fördel klippa ner hela busken till en höjd om cirka 50-70 cm, och därefter leda upp ett par nya skott mot en spaljé, ett staket, väggen eller något annat som växten kan klättra på. I övrigt så är det en ganska anspråkslös buske som klarar av det allra mesta utan något större engagemang från din sida. Håll rent från ogräs, och bladgödsla med jämna mellanrum för att hålla spinnkvalstret borta.

Variera användningen

Gojibäret, som hyllas med otaliga superlativ, kan du använda och förtära på ett flertal olika sätt. Delvis går det att äta dem färska, precis som de är – eller kanske nedblandad i frukostfilen. Men torkade gojibär kan du även nyttja till te, eller äta som snacks eller i en müsliblandning. Inom matlagning passar gojibäret utmärkt som smakförstärkare inom olika rätter. Tänk även på att hålla dig runt rekommenderat dagligt intag av detta superbär.

Gojibär

Superbäret med hundratals år av historia

I hundratals år har man använt sig av gojibär inom det medicinska för sina läkande egenskaper. Oavsett man äter bäret som det är eller i drickbart format så är det en riktig vitaminkur som innehåller massvis av mineralämnen, aminosyror och antioxidanter – och det är allra särskilt mot inflammationer och infektioner från virus, bakterier och svampar som gojibäret ska uppvisa störst läkande effekt. Utöver det så anses dess innehåll även vara bra för hjärta, blodtryck och prostatan – även om det inte finns någon regelrätt medicinsk prövning bakom det.

Busken som gojibäret växer på, bocktörne, kommer ursprungligen från Asien och medelhavsområdet – men kom till Sverige under 1700-talet och odlades då direkt i trädgården. Plantan visade sig vara riktigt härdig, och tålde såväl vind som vatten – vilket gjorde att man ofta planterade den i fiskelägen. Den finns däremot i många trädgårdar, även idag, samt i förvildad form nere i våra södra delar av landet. Tack vare att fåglarna gärna äter av bären, i kombination med mycket effektiva rotskott så sprids bocktörne och dess gojibär lätt vidare.

Det latinska namnet lycium barbarum hör inte till själva bäret, utan till den buske som gojibäret växer på, nämligen bocktörne. I centrala Kina finns bocktörne med gojibär naturligt, medan den i Sverige finns naturaliserad och i odlad form – då som trädgårdsväxt.

Snabbfakta gojibär

  • Busken som gojibäret växer på, bocktörne, blir mellan 80 – 200 cm hög.
  • Gojibäret är cirka 1-2 cm i diameter, och finns i röda och orangea varianter.
  • Fyllt med nyttigheter i alla dess former.
  • Kom till Sverige under 1700-talet.
  • Bocktörne är en härdig och förnöjsam växt.
  • Kan odlas ända upp till växtzon 4.
  • Vinterhärdig till -25 °C

Mer om bär och odling

Sex vackra vitaminbomber du kan odla själv >>
Tips till att lyckas med bärodling >>
Våra växtguider ger dig mer inspiration och kunskap om olika frukter och bär >>

Du är här:


Planteringsjord Natur KRAV

40 L

9990
4 för 349:-
Läs mer

Väggspaljé

Höjd 165 cm, Svart

699:-
Läs mer

Redskapsset

Längd 38 cm

5990
Läs mer

Vattenkanna galvaniserad

5 L, Grå

249:-
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen