Gör höstfint på balkong, altan och vid entré

Gör höstfint på balkong, altan och vid entré

Ta tillvara sensommar och höstens fina dagar och gör fint på balkong, altan och entré med härliga höstblommor. Det finns många fina växter i varma dova färger som passar fint till terrakotta, svarta och grå krukor. Även vitt och grönt i kombination är fint till hösten.

När första frostnatten dragit fram brukar många sommarblommor se ganska ledsna ut. I vissa planteringar kan du behöva byta allt medan andra fortfarande hållit sig fina. Ofta klarar sig bladväxter som silverek, silvernjurvinda och murgröna väldigt bra. Det finns det många fina höstblommor att byta med för att fräscha till planteringarna. Se över så de krukor du har är frosttåliga. Nu finns även bra krukalternativ av frigolit som ger växternas rötter en bra isolering.

Höstfina krukplaneringar

När det börjar bli lite kallare är det dags att byta ut sina krukplaneringar till mer tåliga växter som står hela hösten och till viss del en bit in på vintern. Ljung, prydnadskål, cyklamen, höstglöd, krysantemum, aster, kärleksört, hebe, olika typer av vackra bladverk, silvergirlang, murgröna mm. Barrväxter i olika färger och former blir utmärkta i kruka tillsammans med ljung och kål. Du kan även lägga i flis, dekorationssten eller mossa i arrangemangen. Dekorera gärna med vad trädgården och säsongen kan bjuda på av pumpor, äpplen, nypon och vackra löv. Komplettera med någon vacker ljuslykta eller två.

Fina kombinationer

Calluna, prydnadskål och sivernjurvinda Kärleksört, höstljung, murgröna Cyklamen, silvergirlang, bolltuja Sockertoppsgran, calluna, rödbladig alunrot Prydnadsgräs, gaulteria och mossa Prydnadskål och hebe (lågt och tätt) Taklök och mossa

Höstblommor för krukor och urnor

Gaulteria, vackra röda bär ger växten stort dekorationsvärde. Helt ofarliga bär, går att äta. Skimmia, buskig planta med ros/röda blommor i klasar. Står fint till långt in på vintern. Ljung (Calluna och Erica) Perenn- eller höstljung. Den perenna ljungen håller längre på vintern medan höstljungen lyser upp mer med sin röd/rosa färg.

Kärleksört (Hylotelephium)soldyrkare som blommar länge med röda flata blomställningar. Fin att ta in som snitt och står även då länge.

Prydnadskål (Brassica) Röd/lila eller vit/grön. Står hela hösten och håller sig även fin när snön fallit. Cyklamen, något som lyser upp i krukan är de kraftiga och blomrika cyklamen. Det finns hela färgspektrat från vitt till mörkaste rött. Det finns även sorter med fransiga eller vridna kronblad. Kalanchoe, inneväxt som även är fin ute i kruka, gärna många i en större kruka. Plymört (Celosia) Häftiga klara färger och former på blommorna. Ger höstarrangemanget ett utropstecken.

Bladväxter

Silverek (Senecio) passar i de flesta planteringar med sina grå och ludna blad. Trivs i både sol och skugga. Silvernjurvinda (Dichondra) hängande växtsätt som passar bra ensam i ampel men ger även fin karaktär vid samplanteringar. Som namnet säger skiftar bladen i silvergrönt vilket ger en härlig effekt i höstsolen. Murgröna (Hedera) lättodlad hängande grönväxt som passar i de flesta sammanhang. Finns även med gul eller vitbrokiga blad.

Alunrot (Heuchera) är perenn och blommar med långa och skira stänglar tidigt på våren. Under sensommar och höst är det verkligen en växt som med sitt vackra bladverk lyfter, framhäver och ger ett extra liv åt planteringen. Silvergirland (Calocephalus) silverglänsande grenar som utgör en fin kontrast till exempelvis heuchra och prydnadskål. Runt till hängande växtsätt.

Prydnadsgräs, olika sorter med vackra färger på blad och vippor. Finns i olika höjd. Taklök, (Sempervivum) solälskare som tål att torka. Läcker i den moderna, minimalistiska stilen. Här kan du se hela vårt aktuella höstblomssortiment.

Barrväxter gör sig bra i kruka tillsammans med höstväxter. De står sig fint under hela vintern. Små enar och sockertoppsgranar är dessutom ett bra alternativ att sätt en ljusslinga i inför julen. Beroende på var du bor och vilken kruka de är planterade i kan de överleva även nästa säsong, bäst är dock att tänka på dem som en fin växt över vintern och sedan byta ut den när våren kommer igen.

Viktiga grundstenar: Jord, vatten och näring

En bra jord är a och o vid plantering i krukor och kärl. Om du redan har planteringar där vissa eller alla växter behöver bytas ut kan du återanvända den jord som finns kvar, många gånger försvinner en hel del med rötterna på sommarblommorna. Fyll på med ny U-jord eller trädgårdsmästarjord. Höstväxter kräver generellt inte lika mycket näring som sommarblommor och eftersom det är kallare behöver de inte heller så mycket vatten. Vattna som utgångspunkt en gång i veckan, är det soliga dagar kan du behöva vattna oftare.

Odlingskärl

Egentligen kan man plantera i vad som helst. Viktigt att tänka på är att kärlet är väl tilltaget i storlek. För små krukor ger en mindre volym av vatten och näring vilket resulterar i att du måste vattna och gödsla så mycket oftare när växterna vuxit till sig lite. För att kunna reglera fukten i krukan är det bra att det finns ett eller flera dräneringshål i botten så att överskottsvattnet kan rinna ut. Det vi vanligtvis använder är krukor, urnor och balkonglådor. Men låt fantasin flöda, du kanske har en gammal fin skottkärra, en rostig hink eller kanna, korgar, trälådor osv. Blanda gärna olika storlekar och former. Allt behöver inte stå på golvet/marken. Bygg på höjden med hängamplar från taket, väggamplar på väggen och pedistaler. Tänk på att kärlen under vintern utsätts för frost och is, välj kärl som är tåliga. Extra viktigt är det om krukan står under bar himmel, mycket regn på hösten följt av minusgrader ger sprängeffekt på jorden i krukan och risken att den spricker ökar.

Plantering i kruka

1. Fyll botten med lecakulor. För att behålla dräneringseffekten bör man lägga en fiberduk innan man fyller på jord.

2. Häll i ny U-jord (blanda gärna ut jorden med långtidsverkande gödning).

3. Plantera blommorna. Samplantera gärna blommor i samma färgnyanser men med olika former.

4. Vattna rikligt direkt efter plantering.

5. Klipp bort nervissnade blommor för att främja återkomsten av nya blommor.

Kompositionen

Det finns egentligen inga regler för hur man kan blanda olika växter, men var noga med att de du planterar tillsammans i kruka eller balkonglåda trivs i samma miljö, soligt eller skuggigt. När man komponerar sina krukor, balkonglådor, kan du t.ex. hålla dig till en färgnyans alltså ton-i-ton i vitt, blått, rosa, eller rött men gärna blanda växter med olika form och växtsätt. I stora krukor är det fint att få upp lite på höjden genom att välja växter som är höga, t.ex. gräs eller barrväxter. Många gånger är det snyggt att bara planera en sort i en kruka eller kanske en blommande och en bladväxt för att låta både krukan och växten komma fram ordentligt. Ska krukan kunna ses från olika håll bör den högsta växten sättas i mitten. I övrigt kan du tänka på att växtplaceringen bör ha lite symmetri och som gör sig i olika betraktelsevinklar. Ska arrangemanget stå intill en vägg eller dylikt placeras den högsta växten i bakkanten.

I övrigt kan man tänka på följande:

  • Starka kulörer syns bra i solljus.
  • Ljusa färger lyser upp på kvällen.
  • Nyp bort blommorna så fort de börjar bli fula, då blir blomningen rikligare. 
  • Sätt en ”vävarväxt” tillsammans med andra växter, så blandar den in sig mellan och ger vackra kontraster. T.ex. en slingerväxt, gräs, murgröna eller annan bladväxt.

Ljus – lampor, lyktor

När mörkret börjar falla på kvällarna kan man göra trädgården mer levande med lampor och ljus. Ljuspunkter i form av ett upplyst träd eller buske gör att trädgården blir mer levande även under våra mörka månader. En öppen eld i eldfat/korg får trädgården att liva upp. Små ljuskällor i form av lyktor, ljusslingor och marschaller skapar mystik och myskänsla. Häng små lyktor i träden om du inte vill dra el genom trädgården. Här kan du se vårt lampsortiment för trädgård och balkong.