Påskblommor: Gör påskfint med färgglada växter

Till påskhelgen är det trevligt att göra vårfint. Ställ en fin påskgrupp i vardagsrummet eller på middagsbordet, och pynta med härliga lökväxter, färgglada krukväxter och snittblommor.

Påskblommor: Gör påskfint med färgglada växter

Det finns otroligt många vackra blommor att dekorera med till påsk. Klassikerna i gult blir vi aldrig trötta på, men det är också fullt möjligt att få en riktigt vårig och skön påskkänsla genom att blanda flera färger. I den här artikeln ger vi dig inspiration för ditt påskpynt både i text och i form av bilder på påskblommor.

Påskblommor kan du ha både ute och inne. Utomhus kan du pynta direkt i buskar och på trappen, eller göra fina blomsterarrangemang. Många väljer att ta in ris och pynta det med fjädrar, kycklingar och annat som hör påsken till. Men det finns också flera sorters påskblommor som gör sig bra precis som de är.

Påskblommor ute

Påskliljan är en klassiker i trädgården - men lökväxter överlag gör sig utmärkt tidig vår. Påskliljan kan planteras ut så fort det inte längre är frost och minusgrader. Många sparar blomsterlökarna från föregående års inomhuspynt och planterar ut dem när de blommat över, så att de blommar igen i planteringarna året därpå. Du kan ha dem i kruka eller direkt i rabatten. Här kan du läsa mer om plantering och skötsel av påsklilja.

Även om påskliljan kanske är den blomma du direkt förknippar med påsken, är även tulpaner ett utmärkt inslag. De finns i alla möjliga färger. Den röda klassikern, eller varför inte gula påsktulpaner?

Pärlhyacint, pingstlilja, pensé och jordviva är andra passande blommor som du kan använda i dina arrangemang. Plantera dem i krukor och placera dem vid entrén för att skapa en härlig påskstämning.

Påskblommor inne

Till påskriset väljer många vide och björk. Vide känner man snabbt igen på dess karakteristiska ludna knoppar, och de är lika fina som solitär som de är som en del i ett påskarrangemang. Du kan förstås även kombinera björkris och vide. Se upp dock om du har någon därhemma som är allergisk mot pollen, kvistar av sälg och björk kan vara problematiska för dem. Torra kvistar av ormhassel är ett bättre val i det läget. Dessa kan du dessutom återanvända år efter år.

Minipåsklilja och andra lökväxter är härliga att dekorera med i krukor och samplanteringar inomhus redan tidigt på våren. Framåt påsk kan du byta ut och lägga till mer gult, påskris och kanske några små kycklingar och hemmålade ägg.

Det finns även en lång rad blomsterlökar, som kanske inte förknippas på samma sätt med just påsken, men som också kan vara roliga inslag - till exempel vintergäck, krokus, kungsängslilja och scilla.

Lökväxter är tacksamma att ha inne och behöver inte så mycket vatten. De blommar längre om du ställer dem svalt under natten. När de blommar över kan du plantera ut blomsterlökarna i trädgården så blommar de igen nästa vår.

Läs också:
Gröna tips för en klimatsmart påsk

Färgglada krukväxter

Primula, ranunkel och campanula är färgglada vårblommor som gör ditt hem vårfint och glatt, tillsammans med kulörta krukor förstärks effekten.

Snittblommor till påsk

Snittblommor är alltid rätt. En bukett tulpaner gör sig väl på vilket påskdukat bord som helst, inte minst tillsammans med vide och snittblommor av påsklilja och hyacint.

För en större färgexplosion är vita och rosa tulpaner att rekommendera i buketten – eller välj bara den färg du gillar bäst.

Glöm inte att byta ut vattnet med jämna mellanrum.

När är det påsk?

I år (2024) infaller påsken vecka 13. Det innebär att det är långfredag den 29 mars, påskdagen den 31 mars och slutligen annandag påsk den 1 april.

Mer påskinspirationKlätterros 'Ghislaine de Féligonde'
Medlem 50%

Klätterros 'Ghislaine de Féligonde'

Ø19 cm, Vit

299:-
Läs mer
Klätterros 'Paul's Scarlet Climber'
Medlem 50%

Klätterros 'Paul's Scarlet Climber'

Ø19 cm, Röd

299:-
Läs mer
Stäppsalvia 'Ostfriesland'
Medlem 50%

Stäppsalvia 'Ostfriesland'

Ø11 cm, Blå

8490
Läs mer
Mattslöja
Medlem 50%

Mattslöja

Ø11 cm, Rosa

8490
Läs mer
Lavendel 'Essence Purple'
Medlem 30%

Lavendel 'Essence Purple'

Ø26 cm, Blå

399:-
Läs mer
Astilbe 'Fanal'
Medlem 50%

Astilbe 'Fanal'

Ø11 cm, Röd

8490
Läs mer
Storblommig ros ANNAPURNA
Medlem 50%

Storblommig ros ANNAPURNA

Ø19 cm, Vit

299:-
Läs mer
Klasblommig ros 'Europeana'
Medlem 50%

Klasblommig ros 'Europeana'

Ø19 cm, Röd

299:-
Läs mer
Jordnäva 'Ballerina'
Medlem 50%

Jordnäva 'Ballerina'

Ø11 cm, Rosa

8490
Läs mer
Fingerborgsblomma
Medlem 50%

Fingerborgsblomma

Ø11 cm, Lila

8490
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen