Gran – plantering och skötsel

Granen som funnits hos oss i Sverige i närmare 5000 år är ett av de viktigaste och vanligaste träden vi har här i Norden. Inte bara för dess användningsområde som byggnads- och konstruktionsvirke utan även som dekorationsväxt, julträd och parkträd.

Gran – plantering och skötsel

Vetenskapligt namn (Latin): Picea abies
Familj: Tallväxter (Pinaceae)

Tips och råd för dig som odlar gran

Att odla gran för privat bruk handlar till stor del om att odla upp julgranar eller någon enstaka gran i trädgården. Ur kommersiell synpunkt så finns det större julgransodlingar, eftersom det finns en stor marknad för detta – men givetvis kan man driva upp enstaka granar i trädgården också, antingen från frö eller med hjälp av små plantor. De granar som främst används som julgranar brukar kallas för rödgran, och tillhör samma art.

Som trädgårdsväxt betraktat så anses gran vara ganska lättodlad och man kan välja och vraka bland många olika sorter, allt från klassisk granform till krypande. Därtill finns den även i olika färgsättningar, och du kan hitta granar i nyanser av både blått, gult och grönt.

För bästa förutsättningar så vill granen gärna stå i sol till halvskugga, och gärna i västerläge. Mörkare platser fungerar fortfarande att plantera på, men då behöver man också ha tålamod – eftersom granen då växer långsammare, och den brukar heller inte bli riktigt lika tät.

Plantera gran

  • Det är helt klart att föredra att du köper en planta som du sedan planterar, snarare än att driva upp från fröform, eftersom det kräver en hel del tid, tålamod och mycket kunskap för att ens ha en chans att lyckas.
  • Förbered för en plantering tidigt på våren, gärna så snart det är möjligt att bearbeta jorden. Välj en plats som är gynnsam för gran, och gräv upp en grop som ska mäta något bredare än plantans behållare.
  • Sätt ner din planta, men var noggrann med att inte sätta den djupare än den satt i behållaren som den kom tillsammans med. Om du hade plantan i en kruka så ska krukan tas bort innan plantering.
  • Fyll upp med jord som du packar lätt, men var noggrann med att den inte får jord upp på stammen eftersom detta kan orsaka att plantan ruttnar. Gran accepterar de flesta typer av jordar, men föredrar en sur jord som är väldränerad. Planteringsjord passar bra att använda sig av för plantering av gran.
  • Vattna rikligt direkt efter planteringen.

Skötselråd

Granen är en hejdare på att klara sig själv med det klimat som bjuds, men om det kommer längre perioder av torka så kan det ändå vara fördelaktigt att vattna din granplantering då. Yngre granar kan behöva hjälp med skuggning under den tidiga våren för att inte granens barr ska torka ut av solen, medan de äldre och större varianterna istället kan hjälpas av marktäckning av löv. Under hösten, innan vintern kommit så är det även bra att vattna på din granplantering – eftersom jorden gärna ska vara fuktig när vintern kommer.

Beskärning av gran

Det är inte säkert att det är nödvändigt med någon beskärning, men om det ska utföras så är det under sommaren och hösten som det är bäst läge för beskärning. Toppen på granen ska däremot aldrig kapas, men annars kan du beskära ganska fritt för att nå en önskvärd form på din gran.
 

gran jul

Svensk gran – användning

Granen ger ved som kan användas för flera olika ändamål. För dig som har använt dig av gran som brasvirke så vet du att den ger ifrån sig ett härligt knastrande ljud där inne i brasan, som många förknippar med juletider. Därtill så utgör grantimmer hela 55 % av all råvara vi har i våra svenska sågverk, och det är allra främst inom byggnad och konstruktion som vi använder oss av detta trädvirke. Virket, som har en låg vattenabsorbering, fungerar perfekt för ytterpanel eller andra utomhusbyggnationer – till skillnad mot exempelvis furu som gärna absorberar vatten och därför inte alls gör sig lämpligt utomhus.

Granvirke används dessutom för en hel del andra ändamål, där vi räknar in allt från golv, möbler och båtbyggeri som för att framställa delar till olika musikinstrument. Förutom alla produktionsrelaterade ändamål är granen samtidigt också omtyckt av många djur, och lockar ofta till sig såväl ekorrar som fåglar. Kottarna bjuder på frön som många djur och fåglar gärna mumsar i sig under höst och vinter - så för dig som tycker om att få lite djurbesök i trädgården är det ett bra träd att plantera.

Alla som någonsin har tagit en promenad i en tät granskog vet också att detta magnifika och mustiga träd ger en alldeles särskild känsla av lugn och harmoni, och en riktigt välvuxen granskog kan ibland kännas som en parallell mytologisk värld - i vilken man kan vänta sig att möta såväl tomtar och troll som feer och andra skogsväsen.

Fakta om gran

  • Ett rakt och högstammigt träd som kan bli upp till 60 m högt.
  • Granen är Medelpads landskapsväxt.
  • Har mörkgröna och styva barr, som är cirka 1-2 cm långa.
  • Ger kottar som varierar i storlek beroende på var i landet det är.
  • Växer vilt i de flesta delar av landet.
  • Har ett ytligt och ganska känsligt rotsystem.
  • Klarar av hård kyla, men är känslig för stark värme.
  • Härdig för plantering i växtzon 1-8.

Mer om granar

Läs mer om granar >>
Så lyckas du med julgranen >>
Se vår jordguide för att hitta rätt jord till granen>>
Här hittar du massor av granar >>

Du är här:


Planteringsjord Kvalitet

40 L

7490
5 för 299:-
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen