Postnummer |
Tillgängligheten av varor i butik kan skilja sig, därför kan en vara i din varukorg tas bort när du byter butik.
Granar

I Sverige är granen ett av de vanligaste växande träden i vår natur. Trädet har varit en del av vårt land i omkring 5 000 år.

Vetenskapligt namn (Latin): Picea
Familj: Tallväxter (Pinaceae)

Gran är ett träd som genom historien, och fortfarande idag, har varit väldigt användbart för oss i olika sammanhang, allt från julgranen till ett givet material i byggnader.

Odlingstips och skötselråd för granar

Granar är lättodlade, men det kräver sin rätta plats. De vill stå ljust eller i halvskugga och har du ett bra västerläge i trädgården så är det en idealisk plats. Det går också bra att plantera mörkare, men det kommer göra att granen tar längre tid på sig att växa till sig.

Odla egen gran

 • Det är att rekommendera att du köper en granplanta när du vill odla upp en gran och du planterar den med fördel under tidig vår.
 • Gropen som du gräver till planteringen ska vara något större än krukan som du köper den i. Det som är viktigt att tänka på är att inte plantera den djupare eller grundare än den stått när du köpt den.
 • Se till att vattna rejält vid plantering.
 • Planterar du den i vanlig planteringsjord så kommer den att trivas och det är en fördel om jorden är både dränerande och med något surare pH-värde.
 • Granen är bra på att sköta sig själv, så beskärning är inte nödvändigt, men det går givetvis att göra om du inte är nöjd med hur formen på den ser ut.

Olika typer av gran

Det finns många olika typer av granar, så du kan med fördel välja den typ som passar dig bäst när du väljer att plantera. Den är tämligen lättodlad och den kommer givetvis i den klassiska granformen, men det går också att hitta varianter med ett krypande växtsätt. Granar kan också skifta i olika nyanser av blått, gult och grönt.

Granens kottar, som ser olika ut på olika sorters granar, är en delikatess i djurvärlden under hösten och vintern. En gran i din trädgård är med andra ord en öppen inbjudan till djurriket att komma och dela naturen med dig.

Snabbfakta om granen

 • Barren, som är mörkt gröna och styva, är omkring två centimeter
 • Granens rotsystem är ytligt, vilket gör den extra känslig
 • Trivs i kyliga miljöer och ogillar stark värme
 • Granen är landskapsträd i Medelpad, vilket är naturligt då mellersta Sverige och södra Norrland är det område i vilket granen är vanligast. 
 • Kan planteras över i hela Sverige
 • Kan bli väldigt gammal och växa sig upp över 60 meter

Lär dig mer om granar

Läs vidare om gran här >>
Idegran - idealisk häckväxt och lätt att ta hand om >>
Så lyckas du med julgranen – steg för steg >>
Se våra julgranar >>

Att betala
Till kassan – Varor
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen