Groddar och mikrogrönt – odla dina egna

Avsaknaden av både ett vetenskapligt namn och en familj av växter har sin naturliga förklaring – groddar är nämligen ett stadie av frön från mängder av olika växter så det finns inget sammantaget vetenskapligt namn för groddar. Det handlar helt enkelt om att det är frön som har börjat gro, för en grodd är växtens embryo vilket är förstadiet till det som komma skall. Ett annat ord som ofta används är "mikrogrönt", vilket oftast syftar på groddar som planteras och odlas i jord.

Groddar och mikrogrönt – odla dina egna

Så odlar du groddar själv

Groddar och mikrogrönt kan odlas i allt från jord till direkt i elller på olika former av behållare.

Odla groddar i burk

Att odla dina groddar i en glasburk är ett både enkelt och roligt sätt att komma igång med odlandet på. Gör så här:

  1. Sålåda
    Ta en stor glasburk, tänk större modellen av syltburkar. Rengör den noga.
  2. Välj ut frön
    Ta ungefär två matskedar frön (exempelvis alf-alfa eller linser) och rensa bort frön som ser missfärgade ut.
  3. Lägg i blöt
    Låt dem ligga i blöt i kallt vatten i en skål i ungefär 10 minuter. Häll sedan ut vattnet genom ett durkslag eller annat som fångar upp fröna.
  4. Lägg i frön, fyll på med vatten
    Lägg fröna i burken och täck dem med vatten. Hur länge de ska ligga där varierar mellan olika groddar, men för alf-alfa gäller cirka 6 timmars blötläggning. För linser är 8 timmar lagom.
  5. Täck med lock eller nät
    Burken bör ha ett lock som du kan hälla ut vatten genom, till exempel ett nätlock eller ett tunnare tyg.
  6. Töm ut vattnet
    Efter blötläggningen tömmer du ut vattnet, snurra samtidigt bruken i handen medan vattnet rinner ut. Få ut så mycket vatten du bara kan. Låt sedan burken stå vinklad med locket nedåt så att vatten kan fortsätta att rinna ut.
  7. Förvara svalt
    Förvara på en sval plats och inte i direkt solljus.
  8. Skölj av då och då
    Skölj av groddarna ett par gånger om dagen och töm ut vattnet.
  9. Skörda dina groddar
    Efter några dygn är groddarna redo att skörda! 3-5 dagar är normalt för många groddtyper, håll därför koll på groddarna för att bedöma när de är färdiga att avnjuta i en sallad eller i en annnan maträtt.

Så och odla groddar och mikrogrönt i jord

  1. Jord och sålåda
    Använd dig av såjord, och du kan välja vilken typ av behållare du vill – det fungerar lika bra att använda sig av sålådor som det gör att använda sig av en kruka. 
  2. Sätt frön
    När behållaren är klar och jorden på plats så strö över rejält med frön, och det gör inget om det blir tätt. Välj en typ eller blanda som du vill. Det här är också ett bra tillfälle att använda sig av eventuella frön som du har fått över från andra odlingar, då det går att odla fram groddar från många olika typer av frön. Lägg sedan på ett tunt lager av jord.
  3. Fukta jorden
    Fukta sedan ytan med jord och frön med hjälp av en sprayflaska. Se till att hålla jorden fuktig, och du kan med fördel dra över en plastpåse eller någon typ av kupa som du sedan tar av när fröna börjar utvecklas.
  4. Placering och skörd
    Krukan, eller tråget, ska stå på en ljus plats. Efter några dagar, eller något längre beroende på vilken sort du väljer, så kommer skott och groddar att vara klara, redo för dig att skörda till dina sallader, smörgåsar eller maträtter.

Olika sorter groddar

Det finns mängder av olika växter vars frön man kan odla upp till hälsosamma och goda groddar. Här följer några av de fröer som man normalt sett brukar använda sig av i dessa odlingar:

Alfalfagroddar

Kanske den allra mest kända groddvarianten som det finns gott om i dagligvaruhandeln och som är lätta att odla fram själv. Dessa groddar sägs vara bra för att hålla bra balans på blodet och samtidigt hjälpa till att hålla blodtrycket och kolesterol på en jämn och hälsosam nivå. Innehåller järn, magnesium, kalium, selen, zink, fosfor och många nödvändiga vitaminer.

Broccoligroddar

Broccoli är lika nyttiga som groddar, kanske till och med något nyttigare. Dessa groddar innehåller nämligen ett ämne som heter sulphorophan – ett ämne som i studier har visat sig vara effektivt i att förebygga tillväxt av cancerceller, på samma gång som det hjälper till mot infektioner. Utöver viktiga vitaminer så innehåller också broccoligroddar mängder av nödvändiga mineraler.

Mungbönsgroddar

Vissa groddar är enklare att odla än andra och mungbönsgroddar tillhör de enklaste. De är dessutom välsmakande. Innehållet i groddarna är fibrer, viktiga vitaminer och mineraler och sägs vara bra för hår, hud och naglar.

Solrosfrögroddar

En grodd som inte bara smakar gott utan också hjälper våra kroppar att bryta ner fetter på ett mer effektivt sätt. Det gör också att matsmältningen förbättras. Innehåller viktiga vitaminer och mineraler, bland annat kalcium, magnesium, niacin, fosfor och järn.

Groddar

Skott eller groddar?

Man brukar prata om groddar i samma mening som man pratar om skott, och skillnaden mellan de båda är inte speciellt stor. Skott är helt enkelt en utveckling av en grodd, där grodden har fått en utväxt, många gånger en grön stjälk med ett eventuellt blad i toppen.

Nyttigt födoämne med mycket näring

Groddar och skott är idag väldigt populärt att använda sig av som en källa till mycket bra födoämnen. Groddar är speciellt rika på både protein och vitaminer, vilket är viktiga delar av vår kost. De kan användas på flera olika sätt, antingen att äta helt färska i sallader, maträtter eller alldeles själva eller också så kan de användas i recept och tillagas i kombination med andra råvaror.

Groddar är ganska känsliga av sig och håller sig färska endast en kort tid, så att ha en egen odling med groddar i köksfönstret är med andra ord ett säkert sätt att se till att du alltid har denna superföda lättillgänglig för alla tillfällen!

Vad är groddar och varför ska vi äta dem?

Groddar är egentligen ett utvecklat stadie av frön av olika sorters växter, vilket betyder att groddar är något som är en naturlig del av livet för de växter som vi har lärt oss att älska i vår köksträdgård. Det kan vara allt från krasse, bönor eller linser men även frön från exempelvis morötter och fänkål kan också ger riktigt trevliga groddar. En grodd börjar skapas när frön får stå i en miljö som har rätt temperatur, bra tillgång till vatten och dessutom god tillgång till luft. Beroende på vilken sort som du väljer att odla så kommer det att ta mellan 4 till 10 dagar innan grodden är redo för skörd.

I grodden så finns allt det som växten kommer att behöva ha i sitt fortsatta liv för att skapa det som nu är fröets ursprung. Det betyder i sin tur att själva grodden innehåller en hög koncentration på näringsämnen, mineraler och protein, ämnen som kommer att behövas för att växten ska kunna växa till sig på ett bra sätt. Dessa ämnen är också väldigt nyttiga för oss människor, och tack vare sin höga koncentration så behövs det inte mycket för att vi ska få i oss allt det våra kroppar behöver för att må bra.

Det finns med andra ord väldigt tydliga och starka argument för att en odling av olika groddar i ditt kök är en hälsosam och trevlig sak att göra, men det är också roligt att ha sin alldeles egna lilla skördeplats lättillgänglig och snabbväxande.

Snabbfakta groddar

  • Groddar är inte en egen växtart utan ett stadie i utvecklingen av olika växter
  • Groddar är rika på protein och vitaminer och uppskattas för dess hälsofrämjande bidrag
  • Vissa växter passar bättre att odla som groddar än andra, som t. ex. gröna linser
  • Har en kort hållbarhet på omkring 3-4 dagar
  • Goda och nyttiga att ha på såväl smörgås som i en wok
  • Går väldigt snabbt att odla fram, mellan 4-10 dagar beroende på sort

Smarta tips och härlig inspiration för dig som vill odla

Så inomhus året om >>
Växtbelysning för inomhusväxter ger grönska året runt >>
Lär dig mer om grönsaker och hur du odlar i våra växtguider >>

Du är här:


Groddtorn med ekologiska frön

Längd 30 cm, Transparent

189:-
Läs mer

Groddbox

Längd 15 cm

109:-
Läs mer

Groddar Broccoli

5990
5 för 4
Läs mer

Groddar Rödbeta

4990
5 för 4
Läs mer

Groddar Krasse

4990
5 för 4
Läs mer

Groddar Basilika

5990
5 för 4
Läs mer

Sallat endive 'White curled'

3990
5 för 4
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen