Gullranka – fakta och skötselråd

Gullranka är en riktig klassiker och behöver inte mycket vatten och ljus för att rankorna ska växa sig imponerande långa. Med andra ord en perfekt växt för dig som vill ha mesta möjliga grönt med minsta möjliga insats!

Gullranka – fakta och skötselråd

Vetenskapligt namn (Latin): Epipremnum aureum
Familj: Kallaväxter (Araceae)

Gullranka är en av flera klassiska gröna växter som har blivit allt trendigare under de senaste åren. Det slående vackra bladverket med mönster i gulgrönt är säkert en av anledningarna till dess popularitet. Dessutom är gullrankan både lättskött och lättplacerad. Du kan ha den som en hängande växt i en ampel, eller på en hylla.  Men den kan också klättra med sina luftrötter om den har något att fästa vid, till exempel ett växtstöd i kokos eller något annat poröst material.

Gullranka innehåller växtsaft som kan vara irriterande (giftinformation.se) och är giftig för hundar och katter, så håll växten utom räckhåll för både barn och fyrbenta vänner.

Skötselråd för gullranka

Du behöver inga gröna fingrar för att hålla liv i en gullranka! Den är en av de mest tåliga gröna växterna vi har.

Var trivs gullranka bäst?

  • Ljus
    Gullrankan trivs bäst på ljusa platser, men helst inte i direkt solljus. Särskilt viktigt är det att hålla plantan undan de direkta solstrålarna på våren och sommaren. Mängden ljus påverkar utseendet på bladen, ju mer ljus desto gulare mönster.
  • Temperatur
    Helt vanlig rumstemperatur är allt gullrankan kräver, sommar som vinter.
  • Luftfuktighet
    Växten gillar hög luftfuktighet, men tål också torr luft bra. Duscha gärna blanden emellanåt så växer den sig frodig.

Så här mycket vatten behöver gullrankor

Låt jorden torka upp lätt mellan vattningarna. Lyft gärna på krukan för att känna om den är lätt eller tung. Det ger en bättre indikation på om det är dags att vattna än om du bara känner på jorden med fingrarna. Gullrankan behöver oftast mer vatten på sommaren än på vintern.

Behöver gullrankor näring?

Om du vill ge gullrankan lite extra växtkraft, kan du ge den lite flytande näring en gång i månaden från vår till höst.

Plantera om gullranka

Gullrankor växer ganska mycket när de trivs och när rötterna tar över krukan behöver de planteras om, normalt efter ett par år. Lyft plantan ur sin kruka för att se när det är dags. När det är en hel del synliga rötter runt jorden, är det dags att plantera om. Byt då till en kruka som är 2-3 cm större i diameter så att plantan får gott om plats att fortsätta växa. Våren är den bästa tiden att plantera om dina inomhusväxter.

Läs också:
Omplantering – så lyckas du

Så här tar du sticklingar av gullranka

Det är enkelt att föröka gullrankor genom att ta sticklingar. Växten tål att klippas ner och kan gå i arv i många generationer.

  1. Välj ut en ranka som ser frisk och fin ut. Håll utkik efter små bruna ”knoppar” som sticker ut från stjälken, det är luftrötter som förvandlas till jordrötter när de planteras i jord.
  2. Bestäm hur många sticklingar du vill ha, för att bestämma hur lång ranka du behöver. Du får ut en stickling per nod längs rankan. En nod är ”krysset” där bladet och stjälken möts. Planera flera sticklingar i samma kruka för att få en fyllig planta.
  3. Klipp av rankan så att det finns kvar ett blad ytterst på stjälken, där kommer det att växa ut ett nytt skott.
  4. Dela upp rankan du har klippt av i sticklingar. Du kan klippa både under och över varje blad/nod och stjälken däremellan kan du kasta. Bladet längst ut på stälken är ockås en stickling.
  5. Plantera sticklingarna i en kruka med vanlig blomjord eller premiumjord. En stickling blir en ranka så plantera så många sticklingar som du vill ha rankor på din planta.

Det kan ta några veckor innan du ser att dina sticklingar börjar växa, men under utan sker underverk – nya rötter bildas och en ny gullranka har skapats.

TIPS! Ta för vana att sprita av dina verktyg innan du använder dem, så är du säker på att inte överföra sjukdomar eller ohyra mellan plantor.

Kan jag sätta sticklingarna i vatten?

Några föredrar att placera sticklingarna i vatten för att ha bättre koll på att rötterna bildas, innan de planteras i jord. Det är ockås dekorativt med sticklingar i små vaser. Var dock uppmärksam på att rötterna då vänjer sig vid att leva i vatten, vilket gör att de sedan kommer behöva lära sig att leva i jord istället. Se då till att jorden är genomblöt när du planterar dina sticklingar och se sedan till att hålla jorden jämnt fuktig under de första 2-3 veckorna.

Vanliga problem med gullranka

Bruna och torra blad tyder på att gullrankan har fått för lite vatten, men det är vanligare att plantan övervattnas – då blir bladen gula.

Precis som andra gröna växter kan gullrankan drabbas av skadedjur som trips, sköldlöss och spinnkvalser. 

Läs också:
Ohyra och skadedjur på inomhusväxter – så blir du av med dem

Fakta om gullranka

  • Gullrankan kommer ursprungligen från Polynesiuen och växer idag vilt på flera öar i Stilla havet, som till exempel Hawaii, Malaysia och Karibien.
  • Under optimala förhållanden kan en gullranka bli upp till 20 meter lång.
  • Växten har en genetisk defekt som gör att den väldigt sällan går i blom. 
  • Det gulgröna mönstret på bladen beror på variationer i klorofyllinnehåll och kallas just variation. Produktionen av klorofyll ökar med svagt ljus och gör bladen gröna. Om du vill ha mycket mönster på bladen så är det bra att placera plantan där den får mycket indirekt solljus. 


TIPS FRÅN TRÄDGÅRDSMÄSTAREN
Miriam Gysling, trädgårdsmästare och kundservicemedarbetare på Plantagen, med extra intresse för krukväxter i allmänhet och kaktus och Philodendron i synnerhet.
 

Fler tips och råd

Fråga våra trädgårdsmästare

Har du frågor om växterna i ditt hem, om odling eller trädgård? Våra trädgårdsmästare och andra växtkunniga hjälper dig gärna! Hör av dig till oss i vårt forum Fråga Plantagen.

Du är här:


Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen