Häckoxbär – plantering och skötsel

Vissa växter passar bättre än andra att ha som häckar. Häckoxbär är en av de växter som är väldigt tacksam att använda just som häck, och av den anledningen så är den också väldigt populär i princip hela landet.

Häckoxbär – plantering och skötsel

Vetenskapligt namn (Latin): Cotoneaster lucidus
Familj: Rosväxter (Rosaceae)

Odling och skötsel för häckoxbär

Häckoxbär må vara en väldigt tålig och stark växt, men den har sina krav på omgivningen som gör att de trivs på bästa sätt. Den vill gärna stå i ett halvskuggigt område och ha en jord som är medelfuktig.

Plantering häckoxbär

Växten planteras med fördel med tre stycken små plantor på varje löpmeter, där det rekommenderade valet av jord är vanlig planteringsjord. Det är viktigt att se till att den också har gott om näring så tillsätt exempelvis kogödsel, speciellt när de planteras.

Beskärning

Beskärningsperioden för häckoxbär är under perioden juli till september, den så kallade JAS-perioden och även på vårvintern. Växten klarar av riktigt hård beskärning samt klippning och växer frodigt även längre ner. Se till att gallra ut så mycket äldre grenar som möjligt från basen, så kommer häckoxbären att växa kraftigt och bli väldigt vacker!

En populär och stark häckväxt

Häckoxbär är en av de absolut mest populära växterna när det kommer till häckar. Anledningarna till det är många. Häckoxbär är en härdig och stark växt som trivs i de mest utsatta miljöer. Växten kan till och med frodas och må bra i industriklimat, vilket är en av de stora anledningarna till att häckoxbär är det som väljs när det ska planteras i kommunala områden.

Häcken är också väldigt tätt växande, vilket gör att den är ett utmärkt insynsskydd på flera sätt och vis. Häckoxbär kan bli en till tre meter hög och tillåts den växa så kan den också bli omkring två meter bred. Häcken lämpar sig också utmärkt för att formklippa, vilket betyder att man kan skapa sig den typ av häck som man vill ha.

Häckoxbär är också en växt som levererar härliga färger till trädgården, då de gröna bladen övergår i vackra röda höstfärger innan de faller av, och dessutom kan man få njuta av vackra, vita små blommor mellan maj och juni. Som om inte det vore nog ger häckoxbär också läckert glänsande svarta bär. På många sätt är växten inte bara vacker och läcker i trädgårdsmiljö, det är också en av de starkaste häcksorter som finns – inte så konstigt att den är vida populär i Sverige!

Häckoxbär är en lövfällande buske som växer på ett upprätt sätt och har grenar som överhänger något, och växer tätt, vilket gör att den också passar utmärkt som häck med tanke på det insynsskydd som busken skapar.

Snabbfakta häckoxbär

  • Får vita blommor under den tidiga sommaren, som sitter i knippen om tre till tolv stycken.
  • Får glänsande gröna blad som även är filthåriga på undersidan.
  • Frukten som följer blommorna är en skenfrukt, och är glänsande svart – helt ofarlig och ej giftig.
  • Härstammar från centrala Asien.
  • Väldigt härdig och kan stå i utsatta miljöer över hela landet.
  • Används ofta vid massplanteringar i kommunala parker.

Mer kunskap och tips för häckplantering

Kolla in våra tips och råd för en lyckad häckplantering >>
Bästa råden för en lyckad beskärning under JAS-perioden >>
Snabbväxande häck - fem bra alternativ >>

Du är här:


Planteringsjord Kvalitet

40 L

7490
5 för 299:-
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen