Havtorn - plantering och skötsel
Havtorn är känd för sina dekorativa silvergrå blad, sina orange superbär och sin förmåga att trivas under tuffa förhållanden. Denna buske har många användningsområden och är ett fantastiskt tillskott till vilken trädgård som helst.
Vetenskapligt namn: Hippophaë rhamnoides
Familj: Silverbuskväxter (Elaeagnaceae), även känd som havtornsfamiljen
Havtorn har blivit mer och mer populär i Sverige, mycket på grund av sina härdiga egenskaper och näringsrika bär – fulla av vitaminer och antioxidanter. Havtornsbären innehåller faktiskt flera gånger så mycket C-vitamin som apelsin.
Busken är en riktig tuffing och passar bra som både häck och i små grupper. Det är något exotiskt över denna buske, med sina tunna, silvergrå blad kan den ge en medelhavskänsla – även om den är en vild art i Sverige. Havtorn är speciellt dekorativ på hösten, när de orangea bären lyser upp – och dessa bär kan du använda för att imponera i köket.
Endast honplantorna får bär
Havtorn är en så kallad tvåbyggare, vilket betyder att den har honblommor på en planta och hanblommor på en annan planta av samma art. Eftersom hon- och hanblommorna inte sitter på samma planta, måste du plantera både hon- och hanbuskar för att kunna skörda havtornsbär – såvida det inte finns andra havtornsbuskar i närheten sedan tidigare. Det är bara honplantorna som får bär.
På våren får honbuskarna små, oansenliga blommor, som följs av mycket mer imponerande klasar med lysande orange bär under hösten – från september, för de flesta sorter. Sorterna 'Julia', 'Leikora', 'Sol', 'Lotta' och 'Ljubitelskaja' är honplantor, medan 'Hikul', 'Romeo' och 'Svenne' är hanplantor. En hanplanta räcker för att få bär på flera honplantor.
Plantera havtorn
Havtorn kan planteras från tidig vår till sen höst. Se till att vattna regelbundet under etableringsfasen.
- Placering
Busken älskar sol och utvecklas bäst om du placerar den på en solig plats i trädgården. - Jord
Den gillar väldränerade jordtyper och trivs bra i mager jord, men är generellt sett okräsen när det gäller jordmån – plantan kan växa fint i både sandjord och vanlig trädgårdsjord.
Skötselråd för havtorn
Havtorn kräver lite och tål mycket. Buskarna är mycket anspråkslösa och står emot både vind, saltstänk och mager jord.
- Vattning
Buskarna tål en del torka. Vattna regelbundet under etableringsfasen, och fortsätt med vattning under långa torrperioder även efter att plantan har etablerat sig. Låt aldrig jorden förbli blöt – havtorn gillar inte att stå i vatten. - Gödning
Havtorn klarar sig fint med lite gödsel. Du kan ändå ge den en liten boost på våren med en näve kogödselkompost. - Beskärning
Havtorn tål beskärning bra. Det är inte nödvändigt med årlig beskärning, men bären bildas på grenar som är 2-3 år gamla, och skörden blir mindre när grenarna blir äldre än detta. För att få en bra skörd år efter år kan det därför vara klokt att beskära busken på hösten, samtidigt som du skördar bären. Då ser du till att även mitten av busken får det ljus den behöver för att ge bär. - Rotskott
Plantan sätter rotskott, vissa sorter mer än andra – vanligtvis sätter de förädlade sorterna du kan köpa i trädgårdscenter färre rotskott än vilt växande havtorn. Om du inte vill att busken ska breda ut sig och bli mycket bred, kan du ta bort rotskott varje eller vartannat år.
Låter du några av bären stå kvar på busken, blir den dekorativ långt in på vintern.
Skörda havtorn
De flesta sorter havtorn får bär som kan skördas från september. Havtornsbären skördas när de är fullt mogna och har en djup orange färg – låt dem gärna hänga kvar på busken en god stund.
Att skörda havtorn som växer vilt i naturen är nästan som en risksport att räkna med. De viltväxande sorterna, som ofta växer i sandjord längs kusten, har rikligt med taggar, och ett område med havtorn i det fria kan upplevas som ett ogenomträngligt snår.
I trädgården är förhållandena däremot lite enklare. Många sorter av havtorn som säljs som trädgårdsplantor har långt färre och mindre aggressiva taggar än de vilda sorterna, men det kan ändå vara lite mer utmanande att plocka havtornsbär än de mer vänliga trädgårdsbären, så använd handskar och var försiktig.
Ett tips är att slå två flugor i en smäll – klipp av några utvalda grenar fulla av bär och lägg dem i frysen. Vips, så har du skördat bär, beskurit busken och fryst bären sötare i ett och samma svep. När du senare ska imponera i köket med havtorn, kan du skaka loss de frusna bären från grenen.
Detta kan du göra av havtornHavtornsbär är mycket näringsrika, men också väldigt sura – de flesta har ingen glädje av att äta dessa direkt från busken. Låt dem hänga länge innan du skördar, eller frys dem för att göra dem lite sötare innan användning. Det finns många både enkla, spännande och överraskande recept med havtorn därute. Här är några förslag: SaftHavtornssaft är en uppfriskande dryck som kan avnjutas både kall och varm. Koka upp 1 del havtornsbär med 1 del vatten och ½ del rörsocker. Låt koka i 10 minuter medan du rör om lite då och då. Ta bort skummet, sila saften och häll över på varma, sterila flaskor. Förvara svalt. Du kan också blanda havtorn med andra, sötare frukter eller bär. Minska då mängden socker något. SyltHavtornssylt kan du använda på våfflor, som topping på glass eller tillbehör till ostkvällen. Blanda 1 del havtornsbär med ½ del syltsocker i en kastrull. Koka i 6–8 minuter. Ta bort skummet och häll över på varma, sterila burkar med lock. Förvaras svalt. SmoothieHavtornsbär kan också användas i smoothie för att ge en vitaminrik start på dagen. Blanda bären med banan, yoghurt och honung för en hälsosam och smakrik smoothie. Använd fantasin……och internet. Det är bara att söka, så hittar du recept på allt från kakor, glass och gelé till likör och drinkar. Havtorn kan också användas som tillbehör till maträtter. Och om du är en som vill bryta traditionerna, så kanske det lockar att byta ut hjortronen mot havtorn till jul i år? Oavsett om du föredrar att avsluta julmiddagen med risgrynsgröt eller panna cotta, kommer havtorn som topping att erbjuda en uppfriskande juldessert. |
Fakta om havtorn
- Havtorn har kallats både Nordens passionsfrukt, Nordens citron och Nordens mango – det sistnämnda mer på grund av färgen än smaken.
- Bären innehåller mycket C-vitamin (flera gånger så mycket som apelsin), men också vitamin A, B och E. Hur högt vitamininnehållet är varierar från sort till sort.
- Tidigare användes havtorn som färgämne. Blad och kvistar gav ull en mörkbrun eller rödbrun färg, och bären en stark gul färg.
- Havtorn kan användas till mycket. Om du reser söderut i Europa kan du hitta allt från te, juice och saft till kryddor, godis, likör och kosmetika med havtorn på ingredienslistan. Havtorn har också använts i folkmedicin i århundraden, särskilt i Asien.
TIPS FRÅN TRÄDGÅRDSMÄSTAREN
Elin F. Nordli, växtexpert och produktredaktör på Plantagen, med en master i trädgårdsvetenskap och ett extra stort intresse för dagliljor (Hemerocallis).
Fråga våra trädgårdsmästareHar du tankar och funderingar kring växterna du har hemma, eller om odling och trädgård? Våra trädgårdsmästare och växtexperter svarar gärna på dina frågor. Ställ en fråga i vårt forum Fråga Plantagen. |