Hemtrevnad – fakta och skötselråd

Är du ute efter söta, lättskötta och klassiska växter till ditt hem så kommer du inte att kunna motstå hemtrevnad. Denna växt i nässelfamiljen är ett utmärkt exempel på en ikonisk svensk växt som vi älskar att ha i våra hem, framförallt i amplar inomhus.

Hemtrevnad – fakta och skötselråd

Vetenskapligt namn (Latin): Soleirolia soleirolii
Familj: Nässelväxter (Urticaceae)

Skötsel hemtrevnad – hur sköter man växten

 • Vatten
  Hemtrevnad ska stå i jord som är lätt fuktig, får inte bli för blöt och vattnas bäst genom att antingen göra det genom sprayflaska eller tunn stråle runt omkring. Du kan också ställa den på ett fat med vatten och därmed vattna underifrån, vilket hjälper till med att hålla luftfuktigheten högre.
 • Jord
  Planteras i vanlig blomjord. 
 • Näring
  Det är viktigt att se till att man mellan vår och höst ger den krukväxtnäring en gång i veckan. Övrig tid räcker det med en gång i månaden.

Hemtrevnad är också en växt som är lätt att föröka. Det gör man antingen genom att ta sticklingar och odla upp i drivhus, avläggare eller delning.

Beskärning av hemtrevnad

När det gäller beskärning av hemtrevnad så kan man göra detta när behov föreligger, och det märker man när den börjar se ful ut. Genom beskärningen föryngrar du den och det genom att klippa av de delar som börjat vissna.

En klassiker i svenska hem

Hemtrevnad är en av de vanligaste krukväxterna som vi har i Sverige och den har länge varit populär. Det är en växt som växer utefter marken och som dessutom har en väldigt tät växtlighet när den trivs som allra bäst. Det finns också lite olika sorter av hemtrevnad, där somliga har större blad och nyansen av grönt skiftar på bladen. De blommor som kommer upp från hemtrevnaden är vita till färgen, men det är väldigt ovanligt för våra krukväxande varianter i Sverige att det händer.

I de allra flesta fall så är hemtrevnad lättodlad och trivs väl, men det kan vara så att den trilskas ibland. Det betyder att den kanske inte överlever en längre tid om man inte ser till att ha bra koll på den, för det är en förutsättning för att växten ska frodas. Hemtrevnad är nämligen känslig mot både alldeles för torr och alldeles för blöt jord, vilket betyder att den stryker med både när det blir för mycket och för lite. Att hålla en optimal nivå på den är därför både idealiskt och ett måste. Hemtrevnad trivs väldigt bra i fuktiga miljöer och mår bra i lätt skugga och lagom med sol utan att vara direkt.

Hemtrevnad har ett rundat växtsätt och små, små blad som dessutom får ännu mindre små blommor, men det är ovanligt att den blommar.

Snabbfakta hemtrevnad

 • Uppkallad efter kaptenen Soleirol, verksam på 1800-talet med att samla in växter.
 • Härstammar från Korsika och Sicilien.
 • Används ofta som ampel.
 • Får många små, små blommor.
 • Växer som marktäckare utomhus kring medelhavet, används dock för inomhusbruk i Sverige.
 • Har likheter med brännässlor, men bränns inte.
 • Kallas också för husfrid.

Se mer tips för växter

Fem vägar till en lycklig och välmående växt >>
Enkla tips för att ta sticklingar >>
Välj fina och passande krukor till dina växter >>

Du är här:


Blomjord med leca

15 L

7490
3 för 169:-
Läs mer

Vattenkanna galvaniserad

5 L, Grå

249:-
Läs mer

Grässax Servo-System GS42 Fiskars

Längd 34.5 cm

399:-
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen