Hitta rätt näring till dina inomhusväxter

Hitta rätt näring till dina inomhusväxter

Rätt jord och rätt gödsel är helt avgörande för att dina växter ska må bra och utvecklas på bästa sätt. Växterna blir vackrare, håller sig friskare och du kan njuta av blommorna längre.

Så gödslar du dina inomhusväxter

Alla växter är såklart olika och kräver olika mycket näring, men generellt kan man säga att de behöver mest näring under våren och sommaren. När tillgången till solljus är som bäst har de sin viktigaste tillväxtperiod.

Växter som blommar och sätter frukt, liksom växter som växer väldigt snabbt behöver mer näring än andra. Om du inte gett dina växter någon form av gödsel tidigare kommer du att märka stor skillnad när du börjar göra det regelbundet.

Under vår- och sommarmånaderna vill de allra flesta växter ha näring varje vecka. Under hösten och vintern räcker det att tillföra gödsel en gång i månaden.

En växt som får alla näringsämnen den behöver växer mer och får bättre motståndskraft mot olika former av angrepp. Ta gärna reda på om just dina växter har några särskilda krav på näring och skötsel.

Vanlig och ekologisk näring

Det finns flera typer av gödsel, även om de flesta näringsprodukter innehåller ungefär samma ämnen. Framför allt innehåller de kväve (N), fosfor (P) och kalium (K), eftersom de är de viktigaste näringsämnena för de flesta växter. På förpackningen kallas det ofta för NPK-värde.

Allt fler vill i dag odla på ett sätt som påverkar naturen så lite som möjligt. Därför finns det numera allt fler ekologiska alternativ att välja på. Istället för konstgödsel som baseras på mineraler från gruvbrytning finns det organisk näring som tillverkats av till exempel alger från havet, restprodukter från pappersindustrin eller urin från tamdjur.

Algomin ekologisk näring är ett exempel på helorganisk Krav-godkänd flytande näring. Den går att använda till både gröna och blommande växter såväl inne som ute. Plantagens grönsaksgödsel i pulverform är också Krav-märkt och godkänt för ekologisk odling.

Ekologisk näring >>

Grönsaksgödsel >>

Torr eller flytande näring

Många tycker att flytande näring är smidigt att använda till växter i krukor och urnor. Det räcker ofta med en kapsyl till en liter blomvatten.

Långtidsverkande, torra små korn är också mycket omtyckta. De går att blanda i jorden vid plantering eller myllas ned efter hand. Näringskulor kan räcka en hel sommar i till exempel en balkonglåda.

Flytande näring >>

Gödsel långtidsverkande >>

Näringspinnar

Med näringspinnar som du sticker ner i jorden ger du växterna näring under en längre tid. Pinnarna finns med näring för gröna växter, för blommande växter och för orkidéer.

Specialgödsel

Det finns näringsprodukter som satts samman med tanke på en viss typ av växter. Det finns till exempel flytande citrusnäring för citrusväxter och orkidénäring för orkidéer.

Citrusnäring >>

Orkidénäring >>

Tips!

Bokashi Om du har en bokashikompost hemma kan du självklart använda den vätska som bildas för att gödsla dina växter (lakvatten). Blanda ut vätskan med lite vatten så blir den mindre koncentrerad.

Näringspinnar Gröna växter

30-pack

5490
Läs mer

Växtnäring universal

3 L

229:-
Läs mer

Näringspinnar Blommande

30-pack

5490
2 för 89,90
Läs mer
Flytande näring
Medlemspris 79,90

Flytande näring

1 L

119:-
Läs mer

Näringspinnar Gröna växter

30-pack

5490
Läs mer

Gödsel långtidsverkande

1 kg

159:-
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen