Hjälp pollinerarna i trädgården och få större skörd

Bin, humlor, fjärilar, skalbaggar och till och med flugor pollinerar nästan allt vi äter. Utan dem ligger vi illa till, tyvärr minskar nästan alla insekter kraftigt. Men ännu finns det tid och möjlighet att göra skillnad. Här berättar vi hur du kan hjälpa pollinerarna i din egen trädgård eller på balkongen.

Hjälp pollinerarna i trädgården och få större skörd

En stor del av våra växter behöver hjälp av pollinerare, de är en avgörande länk i ekokedjorna och ger oss både skörd och nya växter som kan producera syre, binda koldioxid och till sist brytas ner till ny jord.

Varför pollinerarna minskar

Förstörelse av pollinerarnas livsmiljöer, monokulturer (stora områden där bara en enda växt odlas), växt- och insektsgifter, klimatförändringar och faktiskt även ljusföroreningar, det vill säga all världens lampor är orsaker till att insekterna minskar i antal.

Om hundra år tror forskare att de kan vara helt utrotade om problemen kvarstår och redan nu är cirka fyrtio procent av Europas insekter utrotningshotade.

Som tur är finns det saker vi kan göra för att hjälpa – och det mesta är faktiskt både enkelt och roligt.

Mångfaldsodla

Det absolut viktigaste när det gäller att gynna humlor, bin, fjärilar, flugor och skalbaggar är att odla många olika sorters växter och blommor, insekter av skilda slag gillar nämligen olika saker.

Plantera pollen- och nektarrika oförädlade sorter med stark doft. Både färger och former bör varieras eftersom olika insekter har olika mundelar och smak. Ett bi eller en humla med lång snabel vill till exempel gärna ha djupa blommor som till exempel vickrar, bondbönor och klöver. Dagfjärilar å andra sidan föredrar istället nektarrika blommor som drar mot lila eller rött, till exempel kärleksört, jätteverbena, rudbeckia och syrenbuddleja.

Flugor är också en grupp som inte bör glömmas, de fastnar bland annat för rölleka, blomstermorot och ringblommor. Ringblommor är också en bra dragväxt för vilda bin, i tester har det visat sig att 70 procent valde ringblommor framför andra blommor. Oavsett vilka blommor du väljer bör de helst stå i lä och i sol.

Att mångfaldsodla betyder inte att rabatten behöver bli ett enda virrvarr, du kan fortfarande plantera blommor i grupper, det gör det lättare för pollinatörerna att hitta sin favorit. Att anlägga en äng är också bra, då dessa minskat kraftigt under det senaste århundradet. Vissa pollinatörer är specialiserade på just ängsblommor och överlever inte utan dem.

Så gynnar du pollinerarna

  • Mångfaldsodla, ju fler olika sorters blommor i olika färger och former desto bättre. Plantera både djupa och grunda blommor och helst gammeldags oförädlade sorter som doftar. Undvik dubbla förädlade sorter, de flesta insekter har svårt att ta sig in i dem.
     
  • Odla ekologiskt och använd inte växtgifter, även om de inte dödar omedelbart kan de störa insekters reproduktionsförmåga eller deras förmåga att lokalisera sig.
     
  • Ge gärna vatten i ett drunkningssäkert fat. Ställ det nära rabatten.
     
  • Bistå med insektsbon och äggläggningsställen, du kan bygga dem själv eller köpa färdiga. En ogräshörna, en sandhög, ett gammalt urholkat träd eller en hög med gamla grenar utgör också boendemiljöer.
     
  • Se till att det finns blommande växter från tidig vår till sen höst, på våren kan det vara exempelvis krokus och lökväxter och på hösten kärleksört, astrar och jätteverbena.
     
  • Släck lamporna. Fundera över om du verkligen behöver nattbelysning utomhus eftersom många nattvakna insekter irrar runt dem tills de kollapsar.

Vatten och bon

Ett fat med vatten är alltid uppskattat av pollinerare varma dagar, men se till att det inte är så djupt att de drunknar, du kan till exempel lägga grus i det. Placera det sedan nära blommorna.

Även bihotell, en hög med sand åt sandbin, en fjärilsholk eller ett humlebo är något som lockar pollinerare till just din trädgård. Många insekter uppskattar också murkna gamla träd, en grenhög eller en hörna med ogräs, nässlor utgör exempelvis BB för många fjärilar.

Mat hela året

Se till att pollinerarna har blommande lökar som välkomnar dem när de hungriga vaknar upp från vintervilan och att något blommar under hela säsongen långt in på senhösten, många insekter laddar då upp för vintervilan och behöver extra energi. Senblommande växter är till exempel astrar, jätteverbena och kärleksört.

Släck nattlamporna

Slå gärna av utebelysningen nattetid, många insekter, exempelvis nattfjärilar navigerar efter månen och blir så förvirrade av ljuset att de utmattade faller ner och dör efter några timmars irrande runt ljuset. Bara i Tyskland tros billyktor orsaka att 100 miljarder insekter dör varje sommar. Mörker är naturligt avslappnande både för oss och pollinerare.

Och för allt i världen, glöm inte det roligaste, nämligen att studera insekterna från solstolen i sommar, för varje liten varelse är mer unik än vi tror.

Några av pollinerarnas blommande favoriter

Bin

  • Sälg och vide
  • Klöver
  • Gurkört
  • Lavendel
  • Salvia
  • Ringblommor
  • Blåklint
  • bjönbär
  • Äpple

Humlor

  • Vickrar
  • Klöver
  • Käringtand
  • Bönor och ärtor
  • Sötväppling

Fjärilar

  • Syrenbuddleja
  • Timjan
  • Kaprifol
  • Rödblommiga tistlar
  • Kungsmynta
  • Lavendel


SKRIVEN AV
Liselotte Roll, journalist, trädgårdsinspiratör och författare till böcker om natur, djur och odling, som «Odla för insekter», «Jord» och «Höns som hobby».
(Foto: Sandra Birgersdotter Ek)

 

Läs mer

Läs mer om de olika pollinerarna >>
Humlor >>



Lavendel 'Essence Purple'

Ø26 cm, Blå

399:-
Läs mer

Planteringsjord Natur KRAV

40 L

9990
4 för 349:-
Läs mer
Insektshotell
Sänkt pris

Insektshotell

Höjd 37 cm, Trä

4990 199:-
Läs mer
Gul lök 'Stuttgarter Riesen'
Medlem 4 för 3

Gul lök 'Stuttgarter Riesen'

Beige

3990
Läs mer
Insektshotell
Sänkt pris

Insektshotell

Höjd 48 cm, Trä

9990 249:-
Läs mer

Jätteverbena

Flerfärgad

4990
5 för 4
Läs mer

Ringblomma

Flerfärgad

3990
5 för 4
Läs mer
Lavendel 'Felice'
Medlem 25%

Lavendel 'Felice'

Ø10,5 cm, Blå

5990
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen