Hortensia – så lyckas du

Hortensian (Hydrangea macrophylla) är en praktfull blommande växt med stora klasar i vitt, rosa, lila eller blått. Den ger mycket färg till hemmet och kan placeras i fönster och en bit in rummet. Hortensior finns i olika storlekar och är en omtyckt blomma att ge bort, gärna med en fin kruka till. Här kommer några tips och råd för att lyckas med din hortensia.

Hortensia – så lyckas du

Sköt om din hortensia så här

Hortensian används som krukväxt inomhus under vinterhalvåret och är fin att placera tillsammans med andra blommande växter i samma färg. Blanda gärna in någon grön växt i gruppen för att skapa harmoni och balans. Hortensian kan även användas som snittblomma och är effektfull ensam i en vacker vas. Under sommaren kan hortensian flytta ut på balkong och altan för den som har sådana möjligheter. Då underlättas skötsel om den planteras om i en större kruka, samplantera gärna med några murgrönor som kan hänga ner över krukkanten.

  • Placering
    Trivs i ljusa fönster utan direkt sol. Hortensian kan stå svalt, ner till 15 grader. Blommorna håller då ännu längre. Se till att den är avskärmad från stark sol under blomningstiden. Den trivs i rumstemperatur eller svalare, men ställ gärna växten svalt på natten.

  • Vattning är a och o 
    Hortensian vill ha rikligt med vatten, när den blommar ska jorden vara fuktig hela tiden. Ge växten näring varannan vecka under sommarhalvåret och klipp bort vissna blommor efterhand. Spill inte för mycket vatten på blommorna, då kan de lätt bli missfärgade.

  • Gödsel
    Hortensia är en surjordsväxt och ogillar kalk. Efter blomning och viloperiod kommer en växtperiod, och då är det dags att ge tillskott av surjordsgödsel.

Trivs bra utomhus

När sommaren kommer trivs hortensian bra utomhus. Plantera om i större krukor med hortensiajord och placera i halvskugga på altan eller balkong. Hortensian kan också planteras i rabatten i skyddat läge för blomning nästkommande år. 

Efter blomning kan hortensian planteras ut i trädgården om den stått i kruka. Placera den varmt och vintertäcka den när det blir kallt. 

Ändrar färg

Hortensian kan påverkas färgmässigt. I neutral eller svagt sur jord blir blommorna rosa, vita eller röda. I surare jord frigörs aluminium, och blommorna får en blå färg. Prova till exempel att lägga några rostiga spikar i blomkrukan, eller använd vatten med alun, som finns på apotek. Rosaröda växter är mest mottagliga för att ändra sin färg till blå.

Hortensians ursprung

Det var den franska botanisten Philbert Commerson som introducerade Hortensia till Europa. 1766 var han på en upptäcktsfärd till Asien där endast män tilläts delta. Men Philbert smugglade med sig sin älskade Hortense Barré, och hon klädde ut sig som en man och utgav sig för sig för att vara hans tjänare. Under resan blev hon naturligtvis avslöjad. Men i alla fall, i 1769 hade de med sig en vacker växt tillbaka. Och naturligtvis blev den uppkallad efter den vackra Hortense.

Mer om hortensia

Lär dig mer om blomman hortensia >>
Trädgårdshortensia- så lyckas du >>

Du är här:

Teman:

Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen