Funkia – plantering och skötsel

Funkia, även känd som hosta, är en mycket lättskött och populär flerårig trädgårdsväxt, känd för sina vackra blad och sin förmåga att trivas i skugga – en perfekt perenn för dig som gillar det stilrent och enkelt.

Funkia – plantering och skötsel

Vetenskapligt namn: Hosta spp. 
Svenskt namn: Funkia 
Familj: Sparrisväxter (Asparagaceae) 

Funkia är en favorit bland trädgårdsentusiaster, och det med god anledning. Växten finns i många olika varianter, allt från blomsterfunkia och daggfunkia till varianter med blad i allsköns färger; bladen kan vara gröna, blåaktiga, gula eller brokiga – med vita eller krämfärgade kanter. Bladverket är tätt och frodigt. Växten kan dessutom stå i åratal på samma plats utan särskilt mycket skötsel och omsorg, den kommer villigt tillbaka år efter år och blir egentligen bara vackrare med åren. Att den trivs i skuggigare lägen gör den förstås populär ur den aspekten med.

Det finns över 2 000 varianter av funkia, och det är den stora variationen i bladverket (både när det gäller färger och mönster) som gör växten till ett samlarobjekt bland de ivrigaste. Funkia planteras med andra ord för bladens skull, men den blommar också – vanligtvis med blommor i vita och skira blå och lila nyanser, på höga stjälkar som reser sig över bladverket, till glädje för bin och andra pollinatörer.

Perfekt i skuggan, som marktäckare och i kruka

Funkia är en perfekt växt för skuggiga rabatter, under träd, längs stigar eller som marktäckare. Eftersom funkia breder ut sig i rabatten med tiden, håller den undan ogräs och hjälper till att bevara fukt i rabatten.

Många frågar oss om de kan plantera funkia i utomhuskrukor, och det kan du absolut. Att fylla utomhuskrukorna med perenner är något fler och fler får upp ögonen för. Välj en stor kruka, fyll den med bra jord och plantera. Växten kommer att vissna ner på hösten, precis som i rabatten, men kommer tillbaka på våren.

Läs också
Perenner i rabatt och kruka - plantering och skötsel

Plantering av funkia

Funkia kan planteras från tidig vår till sen höst. De etablerar sig snabbt, men växer förhållandevis långsamt. Om du vill ha en frodig rabatt på kort tid kan du plantera ganska tätt. När plantorna växer till sig kan du dela dem.

Placering

De flesta typer av funkia trivs bäst i halvskugga till skugga. Sorterna med gröna blad trivs bäst i skugga, medan sorterna med gula eller vita kanter gärna vill ha lite sol för att få fram färgerna. Många av de blåaktiga, gula och tjockbladiga klarar sig också i full sol. Funkia är generellt sett ganska anpassningsbar till ljusförhållandena.

Jord

Funkia gillar fuktig, väldränerad jord. De trivs i jord som är rik på organiskt material, så blanda gärna in lite kogödselkompost vid plantering. Men även när det gäller jorden kan funkia till stor grad anpassa sig.

Skötselråd för funkia 

Det är bara några få enkla knep som behövs för att hålla en funkia fin länge.

  • Vattning
    Funkia föredrar jämn fuktighet. Vattna växten regelbundet, särskilt under torrperioder. Se till att den inte blir stående i vatten eftersom detta kan leda till rotröta. 
  • Gödning
    Funkia behöver näring för att bli stor och fin. Ge växten gödsel tidigt på våren, och gärna en gång till under sommaren. Du kan till exempel använda kogödselkompost, vanlig trädgårdsgödsel eller Trim Blå. Du kan också ge växten ett lager ny jord varje vår. 
  • Beskärning 
    Funkia kräver minimal beskärning. Efter blomning kan blomstjälkarna klippas bort. På hösten kan du låta de vissnade bladen ligga över växten som ett naturligt vintertäcke, för att sedan klippa bort allt gammalt och dött tidigt på våren. Om bladen är tydligt angripna av svamp på hösten, bör du dock ta bort bladen innan vintern kommer. 
  • Sniglar och skadedjur
    Sniglar, tyvärr inklusive mördarsniglar, är den största utmaningen för funkia. Använd snigelmedel, snigelfällor eller kopparband runt växten för att hålla dem borta. Håll området runt växten rent för att minska angrepp. 

Dela funkia 

Funkia kan delas för att få fler växter, för att förhindra att växten blir för stor för platsen den står på eller helt enkelt för att förnya den – plantorna blir täta. Vänta gärna tills plantorna är 4-5 år gamla innan du delar dem för första gången. Det bästa är att göra detta tidigt på våren, innan bladen dyker upp, men växten kan också delas på hösten.  

  1. Gräv upp växten. Funkia har kraftiga rötter, så var inte rädd för att ta i lite, växten klarar sig även om några blad och rötter blir skadade.
  2. Dela. Dela rotklumpen med en skarp spade eller kniv. Se till att varje del har tillräckligt med rötter för att överleva på egen hand.
  3. Plantera. Plantera delarna där du vill ha dem, se bara till att det är en plats där de kommer att trivas.
  4. Vattna. Vattna rikligt, och fortsätt att vattna medan plantorna etablerar sig.

Sällskapsplantering med funkia 

Om du ska plantera funkia tillsammans med andra växter i en rabatt som är i skugga till halvskugga, är det viktigt att välja växter som trivs under samma ljus- och fuktighetsförhållanden. Här är några förslag: 

  • Astilbe 
    Trivs bra i skugga och halvskugga, och gillar fuktig jord. Blommorna ger en fin kontrast till funkias bladverk. 
  • Alunrot (Heuchera) 
    Finns i många olika färger och kan vara en fin kontrast till funkia. Trivs i skugga till halvskugga. 
  • Ormbunkar 
    Trivs i skuggiga områden och skapar en fin textur tillsammans med funkia. 
  • Kaukasisk förgätmigej (Brunnera macrophylla) 
    Har attraktiva blad och små blå blommor som lyser upp i skuggan. 
  • Spetsmössa (Tiarella) 
    Har vackra blad och vita till rosa blommor. Trivs i fuktig, skuggig jord. 
  • Starr (Carex) 
    Ett prydnadsgräs som ger en fin textur och kontrast till de stora funkiabladen. 

Funkia är ätbar 

Även om funkia främst odlas för det dekorativa bladverket, kan unga skott faktiskt ätas. I Japan är det en lång tradition att samla "sansai" (berggrönsaker), däribland funkia. Alla typer av funkia kan ätas, men det är stor variation i smaken. Hosta grandiflora ska vara en av de mest använda och välsmakande sorterna.   

Vill du testa funkia i maten är det på våren du bör vara redo. När skotten kommer upp från marken, som spetsiga, gröna spjut, kan du skära ner och tillaga dem, som om de var sparris (skotten liknar faktiskt lite på sparris också). Se till att bara skära av några skott från varje växt, så att de växer sig stora och fina i rabatten också. 

Giftig för hund och katt 

Även om funkia-skott är ätbara för människor, kan funkia orsaka illamående, kräkningar och diarré hos hundar och katter, så var försiktig med dina fyrbenta vänner.  

Ha tålamod på våren 

Funkia vissnar ner helt varje höst, och det tar lite tid innan de kommer upp igen på våren. Det är lätt att tro att växten inte har överlevt vintern, men under våren dyker skotten upp – och snart har du ett överflöd av vackra blad i rabatter och krukor igen. 



TIPS FRÅN TRÄDGÅRDSMÄSTAREN
Elin F. Nordli, växtexpert och produktredaktör på Plantagen, med en master i trädgårdsvetenskap och ett extra stort intresse för dagliljor (Hemerocallis).

Fråga våra trädgårdsmästare

Har du tankar och funderingar kring växterna du har hemma, eller om odling och trädgård? Våra trädgårdsmästare och växtexperter svarar gärna på dina frågor. Ställ en fråga i vårt forum Fråga Plantagen.

Du är här:

Teman:

Funkia 'Blue Mouse Ears'
Medlem 3 för 2

Funkia 'Blue Mouse Ears'

Ø23 cm, Blå

249:-
Läs mer

Blomsterfunkia 'Minuteman'

Ø13 cm, Flerfärgad

139:-
Läs mer

Funkia 'Night Before Christmas'

Ø11 cm, Grön

8490
3 för 219:-
Läs mer

Funkia 'Abiqua Drinking Gourd'

Ø13 cm, Blå

139:-
Läs mer

Funkia 'Forbidden Fruit'

Ø13 cm, Flerfärgad

139:-
Läs mer

Funkia 'Bedazzled'

Ø13 cm, Flerfärgad

139:-
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen