Höstglöd – fakta och skötselråd

Höstglöd – fakta och skötselråd

Denna vackra och lättskötta blomma höstglöd trivs utmärkt både inomhus under vinterhalvåret, men också utomhus under sommaren. Höstglöd kallas också för våreld och har sitt ursprung från Madagaskar och de olika sorterna ger tjocka, små blad som kan vara rosa, gula, orangea, röda, vita eller färgade i olika färger.

Vetenskapligt namn (Latin): Kalanchoe blossfeldiana
Familj: Fetbladväxter (Crassulaceae)

Tips för odling och skötsel höstglöd

Höstglöden är en av de tåligaste blommande växterna som vi har. Det betyder att glömska och ignorans nödvändigtvis inte behöver betyda att växten dör, snarare kan den må som allra bäst av det förhållningssättet.

Höstglöd är ettårig, även om den blommar länge, vilket gör att det är en växt som man kan lägga på komposten när växten börjar att svartna, vilket vanligtvis brukar vara kring när den första frosten kommer. I övrigt så har inte höstglöd något större behov av att pysslas om. Så länge den står på ett varmt och ljust ställe så kommer den att kunna leverera vackra blommor åt dig under lång tid.

 • Vattning
  Höstglöden trivs nämligen inte med att stå i blöt jord, vilket i sin tur betyder att vattning inte ska ske speciellt ofta, och det är viktigt att låta jorden torka upp innan man tillför nytt vatten.
   
 • Jord
  Den jordmån som höstglöden föredrar är vanlig planteringsjord eller yrkesodlarjord. Jorden får väldigt gärna vara av det sandiga slaget, där den samtidigt är mullrik och väldränerad.
   
 • Näring
  Det som man kan tänka på är att under de varmaste månaderna se till att ge höstglöden lite extra flytande växtnäring.

Höstglöd – en härdig skönhet året om

Ofta pratar man om att växter är väldigt tåliga och kan stå sig genom torra perioder och mycket solsken, men höstglöden är något alldeles extra när det gäller denna egenskap. Tack vare sin natur som suckulent, att växten alltså suger upp vatten och förvarar den i de tjocka blombladen, gör höstglöden till en växt som inte bryr sig om man skulle råka glömma att vattna den när man reser bort – den kommer att klara sig ändå.

Om höstglöden sköts om på ett bra sätt så kommer knopparna att slå ut succesivt och efter det stå i blom länge. Hur blommorna ser ut beror på vilken sort man väljer, men det finns en massiv färgskala hos höstglöden och den kan till och med ha blandade färger.

Att höstglöd älskar sol och värme är ingen hemlighet – den föredrar att placeras på platser där det är riktigt ljust och där luften samtidigt är torr. Genom sina ytliga rötter tar den upp vatten snabbt, vilket gör att den snabbt fyller på lagren när vattningen sker.

Tack vare att höstglöd är så lättskött, och detsamma gäller vårelds skötsel, så är det en växt som du med fördel väljer när du vill ha vacker grönska och färger i ditt hem men där själva intresset kanske inte är så stort.

Snabbfakta höstglöd

 • Lagrar vatten i sina tjocka blad, vilket gör att den överlever bättre.
 • En växt som är skonsam för allergier.
 • Föredrar stark sol och torra perioder.
 • Trivs både ensam och ute i rabatter med andra växter.
 • Blommar året om.

Mer information om lättskötta växter

De hetaste växterna för dig som inte vill vattna så ofta >>
Lättskötta växter: snabb guide för överlevnad >>
Välj fina och passande krukor till dina växter >>

Kalanchoe

Höjd 30 cm, Orange

7990
Läs mer

Kalanchoe

Höjd 25 cm, Vit

3990
2 för 59,90
Läs mer

Kalanchoe

Höjd 10 cm, Vit

3890
4 för 119:-
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen