Hyacinter, skötselråd och att få dem att leva efter jul

Hyacinter, skötselråd och att få dem att leva efter jul

Hyacinter till jul är för många ett måste. De sprider en härlig doft och är lätta att sköta eftersom de står på en lök som ger dem näring och viss fukt. De finns i många olika färger, de vanligaste är vit, blå och rosa.

Plantera hyacinter i grupp

Hyacinter är vackra att plantera i grupp med andra växter och blommor, gärna tillsammans med små echveria eller minijulstjärnor. Dekorera med kudd- eller grönmossa, en rosett, tomte eller stjärna. Vattna när jorden torkat upp kring löken.

Du kan även sätta hyacinter i en hyacintvas. Ta bort all jord och skölj av löken, var rädd om rötterna. Fyll vatten i vasen så rötterna når ner.

Hyacint i fönster

Varför inte hänga upp hyacinterna i ett fönster? Packa in jordklumpen (som du vattnat innan) med grönmossa och bind fast den med ett grovt snöre. Häng upp hyacinterna i olika höjd. Duscha mossan några gånger i veckan för att hålla den fräsch.

Skötselråd och övervintring

Byt ut hyacinterna i arrangemangen vartefter de vissnar. Om du vill kan du spara lökarna även efter jul, ställ undan dem, klipp bort blomstängeln och låt bladen vissna ner. Sluta vattna och förvara mörkt och torrt och plantera ut i trädgården till våren.

Våra härliga hyacinter och julgrupper med hyacinter i glas, i skålar och krukor, hittar du i kategorin Julväxter.