Idegran - plantering och beskärning

Idegran - plantering och beskärning

Taxus, eller idegran, är vintergröna buskar/träd med variation från låga marktäckare till höga och smala pelare. Idegran har gröna, mjuka, blanka barr i två rader och växer relativt sakta.

Det finns flera spännande hybrider som kan användas i grupper och i rabatter som solitär. Idegran tål beskärning bra så därför passar de också som formklippt häck och i krukor.

Växtplats

Idegran trivs bra i både i sol och skugga och är mycket tolerant för luftföroreningar . De flesta sorter tål också vägsalt. Några sorter utvecklas bäst i sol, som till exempel Europabarlind ’Summergold’ och Hybridbarlind ’Farmen’.

Jordförhållanden

Idegran trivst bäst i mullrik, näringsrik och väldränerad jord. De flesta sorterna trivs i kalkrik jord.

Vattenbehov

Idegran trivs bäst i jämnt fuktig jord. Var extra noga med att vattna nyplanteringar.

Näringsbehov

Gödsla gärna vår, midsommar och senast i slutet av juli. Använd fullgödsel.

Beskärning

Idegran tål hård beskärning, men det bästa är ändå att beskära regelbundet för att få en tät fin växt från starten. Den bästa tiden att beskära idegran är på våren innan växtstart eller i JAS månaderna, juli, augusti och september.

Plantavstånd i häck är 20-40 cm.

Idegran är giftig

Idegran har det mesta som vi kan önska bortsett från att hela växten är giftig. Om du har hästar, hundar eller andra djur som kan äta på buskarna så ska du undvika att ha idegran i trädgården/hagen. För oss människor är kottarna det största problemet. De är nämligen inkapslade i ett rött och frestande fruktkött som smakar sött och gott.

Fruktköttet är det enda på växten som inte är giftig, men det är fröt eller kotten som alltså är giftigt. Fröet är inte stort nog så att barn spotter ut det , och tillsammans med den söta, goda smaken kan resultatet bli att de äter många och förgiftningsgraden blir ännu större.

Bär

Lyckligtvis finns det idegran som inte får bär, och dessa bör vi satsa på om vi har barn och djur som vistas i trädgården. Bären är för övrigt en delikatess för fåglar. Många tror att eftersom fåglarna äter bären så är de ofarliga, men fröerna går osmälta genom fåglarna och gör därför ingen skada. Fröet/kotten är deremot beroende av att ha passerat fågelmagen för att kunna gro.

Idegran hittar du bland våra häckväxter och vintergröna växter.