Idegran – så lyckas du

Taxus, eller idegran, är vintergröna buskar och träd med variation från låga marktäckare till höga och smala pelare. Idegran har gröna, mjuka, blanka barr i två rader och växer relativt sakta.
Sköt om din idegran så här
-
Jord
Idegran trivst bäst i mullrik, näringsrik och väldränerad jord. De flesta sorterna trivs i kalkrik jord. -
Ljusbehov
Idegran trivs bra i både i sol och skugga och är mycket tolerant för luftföroreningar. De flesta sorter tål också vägsalt. Några sorter utvecklas bäst i sol, som till exempel Europabarlind ’Summergold’ och Hybridbarlind ’Farmen’. -
Vattenbehov
Idegran trivs bäst i jämnt fuktig jord. Var extra noga med att vattna nyplanteringar. -
Näringsbehov
Gödsla gärna vår, midsommar och senast i slutet av juli. Använd fullgödsel. -
Beskärning
Idegran tål hård beskärning, men det bästa är ändå att beskära regelbundet för att få en tät fin växt från starten. Idegran tål beskärning bra så därför passar de också som formklippt häck och i krukor. Den bästa tiden att beskära idegran är på våren innan växtstart eller i JAS-månaderna, juli, augusti och september. - Plantera häck
Om du vill plantera en hel häck med idegran är avståndet mellan plantorna 20-40 cm.
Idegran är giftig
Idegran har det mesta som vi kan önska bortsett från att hela växten är giftig. Om du har hästar, hundar eller andra djur som kan äta på buskarna så ska du undvika att ha idegran i trädgården. För oss människor är kottarna det största problemet. De är nämligen inkapslade i ett rött och frestande fruktkött som smakar sött och gott. Ring 112, giftinformationcentralen om du eller någon annan råkat få i sig idegran.
Bären är för övrigt en delikatess för fåglar. Många tror att eftersom fåglarna äter bären så är de ofarliga, men fröerna går osmälta genom fåglarna och gör därför ingen skada. Fröet eller kotten är faktiskt beroende av att ha passerat fågelmagen för att kunna gro.
Mer läsning om häckväxter
Läs mer om idegran >>
Plantera häck, så här gör du >>
Snabbväxande häck - fem bra alternativ >>