Japansk trädgård – så skapar du din egen rofyllda oas

Harmoniska och stilrena. De japanska trädgårdarna kombinerar sten, sand, vatten och växter på ett sätt som påminner om naturen. Resultatet? En rofylld oas att njuta i.

Japansk trädgård – så skapar du din egen rofyllda oas

De japanska trädgårdarna är ofta avskalade och enkla, men finns i många versioner, från de mest avskalade zenträdgårdarna som skapades av munkar under 1300-talet till trädgårdar som är uppbyggda endast för att betraktas från avstånd – likt en tavla. Den gemensamma tanken är att efterlikna landsbygdens natur och återskapa element som floder och berg i mindre skala.

När Japan öppnades upp mot omvärlden under 1800-talet spred sig de japanska trädgårdarna snabbt till väst. En av de första japanska trädgårdarna utanför Japan skapades av den svenske trädgårdsmästaren Rudolf Abelin i Norrvikens trädgårdar utanför Båstad, men idag finns de på många ställen, ofta som en del av en större park. 

Återhållsamhet och enkelhet

En japansk trädgård är rolig att skapa och behöver inte ta stor plats. Tänk bara på att använda få element och att vara återhållsam, för det är det sparsmakade, stilrena som skapar lugn och harmoni. Välj hellre ett par växtsorter som återkommer på flera ställen än en brokig blandning växter, Detsamma gäller trädgårdsdekorationer, alltför många ger ett rörigt intryck. Kanske räcker det med en stenlykta eller en enkel bambudekoration?

Skapa ett minilandskap

I den japanska trädgården är tanken att återskapa landskapssceneri. En sten kan bli ett berg och en damm en sjö. Iaktta hur trädgården ser ut ur olika vinklar och gör gärna kikhål i vegetationen mot någon trevlig vy. För att skapa rumskänsla är träd och buskar bra, men även ett plank kan vara en fin fond.

Vissa japanska trädgårdar kallas strövträdgårdar, dessa har ofta smala slingrande stigar av sand, grus, trampsten, tilltrampad mark eller betong. Längs med stigen kan vackra detaljer placeras. Trampstenar kan även läggas i en damm istället för en bro.

Fyra element

En japansk trädgård är som regel uppbyggd av fyra element, sten, vatten, plantor och ornament. Dessa ska enligt japansk tradition användas så att trädgården blir asymmetrisk och får rumskänsla.

Sten

Symbolen för berg. Inlandsisen har gjort våra stenar i norden är mjuka i formerna, i Japan är stenarna ofta lite kantigare. Oavsett vilken sten du använder kan du förhöja det japanska intrycket genom att låta dem bli mossbeväxta. Fundera även över placeringen, det kan vara praktiskt att anlägga stenarrangemangen på ställen där inget annat kan växa. 

Vatten 

Det går utmärkt att få in vattenelementet genom att ställa in en vacker vattentunna, ett fågelbad eller liknande. Vill du satsa mer storskaligt är en liten bäck som utmynnar i en damm mycket fint. Låt gärna växter växa invid kanten och luta sig över vattenytan med sina grenar.

Vill du helst undvika vatten helt, kan du likt munkarna i zenträdgårdarna (också kallade torrträdgårdar), ersätta vatten med grus eller sand som krattas i vågmönster så att de påminner om floder och vattendrag. 

Foto: Liselotte Roll

Plantor

Det finns idag många japanska träd och växter att välja på för den rätta känslan, men också mer nordiska växter som passar fint i en japansk trädgård. Vackrast är kanske japanskt prydnadskörsbär som blommar i ljuvligt rosa på försommaren. Buxbomsklot, azaleor, pioner, bambu och funkior är andra växter som passar i den japanska trädgården, liksom japansk lönn, japansk lärk, koreansk blomsterkornell, iris, hortensior, olika typer av ormbunkar och kinesisk en. 

Se våra vackra japanska träd

Växter som ändrar färg över säsong och blir vackert röd-orange under hösten brukar fungera särskilt bra och förlänger säsongen, men även växter som de kan skulpteras i stilrena former är värdefulla i denna typ av trädgård. 

Mossa har också en självklar roll, dels som ett mjukt underlag och dels som vacker grönska på stenar.

Vill du kan du även satsa på krukväxter, till exempel Bonsaiträd som flyttas in under vintern. 

Ornament

I japanska trädgårdar är det vanligt med prydnader som exempelvis lyktor i sten eller ornament i bambu, men även större byggen som välvda broar över vattendrag och tehus.

Se våra trädgårdsdekorationer

Men liksom med det mesta i den japanska trädgården är det återhållsamhet som gäller. Tomma ytor som vattenspeglar eller krattade sandytor ger det lugn som en japansk trädgård behöver eller som man brukar säga ”less is more”.


SKRIVEN AV
Liselotte Roll, journalist, trädgårdsinspiratör och författare till böcker om natur, djur och odling, som «Odla för insekter», «Jord» och «Höns som hobby».
(Foto: Sandra Birgersdotter Ek)

 

Fler tips och rådBergbambu 'Rufa'

Ø23 cm, Grön

379:-
Läs mer

Hortensia

Ø21 cm, Rosa

219:-
2 för 349:-
Läs mer

Funkia 'Abiqua Drinking Gourd'

Ø13 cm, Blå

139:-
Läs mer

Japansk azalea 'Roza'

Ø23 cm, Rosa

499:-
Läs mer

Japansk lönn 'Atropurpureum'

Höjd 40 cm, Röd

349:-
Läs mer

Japansk gyllenlönn MOONRISE

Höjd 35 cm, Grön

399:-
Läs mer

Flikbladig japansk lönn 'Garnet'

Höjd 40 cm, Grön

399:-
Läs mer

Japanskt hängkörsbär 'Kiku-shidare-zakura'

Höjd 140-160 cm, Grön

1399:-
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen