Juli - plantera, skörda och njut av lata dagar i trädgården

Juli - plantera, skörda och njut av lata dagar i trädgården

Högsommardagar stundar, liksom semester, rekreation, sol och bad. Nu är det dags att skörda frukten av vårens arbete i trädgården. Buskar och perenner avlöser varandra i blomsterprakt och rosorna har sin blomrikaste period under månaderna som kommer. Njut av sommardagarna tillsammans!

Kan jag plantera hela sommaren?

Svaret är ja. Trädgård, balkong och terrass är nu en källa för lata sommardagar men kanske kliar det ändå lite i fingrarna att få gräva och plantera nytt. Hela sommaren kan du plantera både i trädgård och i kruka, bara vattningen inte glöms bort. Rosorna står nu i full blom i våra butiker vilket gör det lättare att se hur de ser ut. En klassisk fin växt att plantera med rosor är lavendel, även den trivs i full sol och varma, torra lägen. Tillsammans bildar de en härlig rabatt som lockar till sig både fjärilar och bin.
Läs mer om hur du lyckas med trädgårdsrosor >>

När kan man skörda bär och frukt?

Nu mognar fler och fler av de härliga bär och frukter vi kan odla i vårt klimat. Jordgubbarna har vi redan avnjutit. Nu kommer även hallon, vinbär, blåbär och krusbär. Passa på körsbären så du hinner äta upp dem innan fåglarna mumsar i sig dem. Odlar du grönsaker har du säkert redan skördat tomater, gurkor och potatis. Fler och fler sorter mognar, tänk vilken lycka när du kan dra upp din första spröda morot ur jorden för säsongen.
Läs mer om att odla i pallkrage >> 

 

Hur ska man vattna för bästa resultat?

Bevattning är ett kärt kapitel och kanske är det dags att se över om något behöver komplitteras i form av slangar och vattenspridare. I våra butiker hittar du en mängd artiklar som gör vattningsarbetet så mycket enklare som t.ex. fuktslangar, bevattningstimers, fiffiga spridare m.m. Under heta sommar dagar är det bäst att vattna tidig morgon eller på kvällen när det blivit lite svalare. Som regel är det bättre att vattna mycket och vänta några dagar mellan vattningarna istället för att vattna lite och ofta, framför allt vid vattning i trädgården. 
 

Hur får jag blommorna att överleva när jag åker på semester?

  • Placera växter i kruka inne eller ute i skuggan så svalt som möjligt. 

  • Vattna rejält så jorden är blöt innan du åker.

  • Växter i stora krukor med mer jord klarar sig generellt längre än de i små.

  • Placera törstiga växter på en oasis i en skål med vatten så de kan dra upp vatten under längre tid.

  • Använd petflaskor som sätts upp och ner i jorden med vatten i, bevattningsmattor och snören vars ena ände sätts i vatten och andra till växten, kapillärkraften drar sedan vattnet till växten. Investera i bevattningstimers för vattning i trädgård.

  • Fråga en granne om de kan vara vattningsjour vid sol och torrt väder.
     

JAS - en utmärkt tid att beskära

I juli, augusti och september (JAS) har vi en period som är det bra för underhållsbeskärning av våra fruktträd och ”blödare” t.ex. lönn, björk och vindruva. Beskär gör vi för att bygga upp ett starkt grenverk och krona (uppbyggnadsbeskärning), släppa in ljus och luft i kronan/grenverket (underhållsbeskärning) och föryngra en gammal och trött växt (föryngringsbeskärning).

Läs mer om hur du lyckas med beskärning >>


Vill du veta mer?

Här finns massor av tips, inspiration, växter, blommor och hjälpmedel för lata dagar i trädgården >>