Julstjärnor, skötsel och inspiration

Julstjärnor, skötsel och inspiration

Julstjärna (Euphorbia pulcherrima) är en art i familjen törelväxter och förekommer naturligt i Mexiko. I Sverige är julstjärnan en vanlig krukväxt i jultider. I vilt tillstånd är julstjärnan en buske som kan bli flera meter hög. Genom förädling har man fått fram låga sorter som passar som krukväxter, som till exempel vår spektakulära 5-6-grenade julstjärna.

Dess vetenskapliga artnamn pulcherrima betyder "mycket vacker" eller "vackrast".

Spektaklulära blomblad

De röda bladen som är så karaktäristiska för julstjärnan är inte kronblad utan högblad. Julstjärnans blommor är små och gula och sitter innanför högbladen. Alla julstjärnor är inte röda, utan det finns även vita, rosa, aprikosfärgade och marmorerade varianter (du hittar vårt utbud av julstjärnor under Julblommor), man har även förädlat fram sorter vars högblad har en annan form än den traditionella julstjärnan. Storleken varierar från mini, enbent till stor flergrenad och uppstammad.

I vissa delar av landet kallas de vita för adventsstjärnor och används som dekoration under adventstiden, för att fram emot jul bytas ut mot de vanliga röda. Oavsett vad du kallar den är det parfekt att sätta en eller flera julstjärnor i fönster, på bord eller på en annan plats där du vill få till den rätta känslan för en riktig jul!

Är julstjärnor giftiga?

Ja, julstjärnan är giftig och kan i vissa fall orsaka illamående och kräkningar om den förtärs i stora mängder, men den är inte dödlig. Så se till att hålla den utom räckhåll för barn och husdjur. Den rekommenderas heller inte till allergiker.

Skötsel av julstjärna

Julstjärnor är extremt känsliga för kyla, blir det under 15 grader ramlar bladen av. Den ska stå ljust och soligt. Jorden ska helst vara något fuktig hela tiden under blomningen. Den behöver ingen näring om man inte sparar den efter julens slut.

Tips

Julstjärnan är dekorativ ensam i en kruka men även fin tillsammans med exempelvis hyacinter, jul-enar och amaryllis. Lägg gärna lite grönmossa på så bevaras fukten bättre i jorden samtidigt som det är dekorativt. Julstjärna mini är mycket lämpad för att placera i minikrukor på julbordet eller många tillsammans i en korg eller skål. Eftersom dessa är låga, skymmer det inte sikten över bordet.

Vill du veta mer?

Skapa härlig julstämning med massor av tips och inspiration här >>

Se hela sortimentet av julväxter här >>