Julstjärna – fakta och skötselråd

I Sverige är julstjärnan en mycket vanlig krukväxt i jultider. Håll dina julstjärnor fina med rätt skötsel, så ger dem dig den rätta julkänslan i gengäld.

Julstjärna – fakta och skötselråd

Vetenskapligt namn (Latin): Euphorbia pulcherrima
Familj: Törelväxter (Euphorbiaceae)

Snabbguide för julstjärnor

  • Klimat
    Julstjärnor är extremt känsliga för kyla, blir det under 15 grader ramlar bladen av.
  • Placering
    Julstjärnan ska stå ljust och soligt.
  • Vatten
    Jorden ska helst vara något fuktig hela tiden under blomningen.
  • Näring
    Om du vill njuta av din julstjärna längre, kan du tillsätta lite näring då och då.


Vi må vara vana att se julstjärnan i en kruka på köksbordet eller i fönster i våra hem under juletider, men denna törelväxt kan, i sitt vilda tillstånd, faktiskt bli en flera meter hög buske. Det är tack vare år av förädlingar som man har fått fram den lägre sorten i kruka som hör till våra jultraditioner.

Se alla våra julstjärnor

Skötselråd för din julstjärna

Julstjärnan vill varken råka ut för torka eller övervattning. Om den torkar ut alltför mycket så kommer dess blad att börja gulna och falla av, men till skillnad mot om den övervattnas så kan den återhämta sig från en uttorkning. Har den däremot stått för länge i för mycket vatten så ruttnar rötterna, vilket är betydligt svårare för plantan att återhämta sig från. Se därför till att den alltid har en fuktighet som är att betrakta som lagom, och att den står ljust utan att för den delens skull stå i ett direkt solljus.

Under tiden som den blommar behöver den inget extra tillskott av näring, men efter att blomningen är över så kan du med fördel tillsätta lite flytande näring i samband med att du vattnar – något du lämpligen kan göra ungefär en gång i månaden.

De flesta slänger sina julstjärnor när säsongen är över och plantan har blommat klart, vilket är helt förståeligt eftersom det är en planta som är svår att få att blomma om, särskilt om man är nybörjare. Eftersom den däremot är en perenn så är det teoretiskt möjligt att få blomman att på nytt utveckla sina färgstarka och vackra blad, om man bara har tiden, tålamodet och viljan att lära sig hur man gör.

Vackraste julblomman i fönstret

Julstjärnans vetenskapliga artnamn pulcherrima betyder "mycket vacker" eller "vackrast".

De röda bladen som är så karaktäristiska för julstjärnan är inte kronblad utan högblad. Julstjärnans blommor är små och gula och sitter innanför högbladen. Alla julstjärnor är inte röda, utan det finns även vita, rosa, aprikosfärgade och marmorerade varianter, man har även förädlat fram sorter vars högblad har en annan form än den traditionella julstjärnan. Storleken varierar från mini, enbent till stor flergrenad och uppstammad.

I vissa delar av landet kallas de vita för adventsstjärnor och används som dekoration under adventstiden, för att fram emot jul bytas ut mot de vanliga röda. Oavsett vad du kallar den är det perfekt att sätta en eller flera julstjärnor i fönster, på bord eller på en annan plats där du vill få till den rätta känslan för en riktig jul!

Dela julinspiration med varandra

Tagga din bild med @plantagensverige på Instagram du också!

 


Är julstjärnor giftiga?

Ja, julstjärnan är giftig och kan i vissa fall orsaka illamående och kräkningar om den förtärs i stora mängder, men den är inte dödlig. Så se till att hålla den utom räckhåll för barn och husdjur. Den rekommenderas heller inte till allergiker.

Odla julstjärnor i ditt hem

Denna växt kan, som tidigare nämnt, bli flera meter hög när den får växa i det vilda. För dig som vill odla julstjärna hemma får du nog däremot nöja dig med att den kan nå en höjd om allt mellan 25-100 cm, och då är det först efter ett ganska gediget arbete som kräver omsorg, omvårdnad, kunskap och tålamod.

Sverige, med det klimat vi har, är inte en ultimat plats att odla upp denna köldkänsliga växt på – så för den som ändå vill försöka handlar det om att varje moment under odlingen måste ske i rätt ordning och på rätt tid. Det är en växt som kräver näring, ljus och gott om plats – och givetvis, en hel del finess och gröna fingrar.

Tekniken som används är densamma som de större odlarna använder sig av, och för att ens ha en chans att lyckas så kommer du att behöva ett växthus eller en plats som kan tillgodose plantans krav på temperaturkontroll, luftcirkulation och luftfuktighet. Du behöver även kunna kontrollera ljustillförseln på detaljnivå.

Så här gör du

  • Eftersom julstjärnan förökar sig genom att man tar sticklingar från moderplantor så är det där du behöver börja. Inför transporten av dessa sticklingar är det av stor vikt att de är ordentligt inslagna och isolerade hela vägen från affären eller odlaren och hem. Väl hemma så ska du öppna upp inslagningen sakta, med start i toppen, för att plantan ska hinna vänja sig med temperaturomställningen i lagom takt. Placera därefter dina sticklingar i jiffy-krukor för att de ska få en chans att rota sig.
  • Efter cirka fyra veckor bör sticklingarna ha utvecklat rötter och då är det dags att placera om dessa i större krukor.
  • Det är härifrån som det nu börjar bli krävande att lyckas med att driva upp din julstjärna. Under de första tre veckorna så behöver du, för att lyckas, kunna tillgodose dina plantor en hög luftfuktighet och en temperatur på 24° C. Därefter kan temperaturen dras ner till cirka 19° C, åtminstone nattetid.
  • Att man kontrollera temperaturen så noggrant har att göra med hur man vill styra tillväxten av plantan. Lägre temperatur ger en lägre tillväxt.
  • Under hela växtperioden behöver du se till att plantan får en god luftcirkulation, vilket görs genom att du regelbundet glesar bladverken på plantorna.
  • Om du vill få din julstjärna att blomma så kommer den att behöva 14 timmars oavbruten natt tillsammans med ljusa dagar, i en period om minst 6-7 veckor.
  • Du kan se om din julstjärna har vuxit klart eller inte på att de gula knopparna som sitter i mitten på själva stjärnan börjar blomma.

Julstjärna – växten som trots namnet inte klarar av kyla utomhus

Att denna växt är döpt till julstjärna får en onekligen att låta tankarna vandra till dess vackra blodröda blad i kombination med ett snötäckt landskap, doften av pepparkakor i hemmet och känslan av den där första kylan som drar in över oss i december. Men faktum är att julstjärnan inte alls är särskilt förtjust i våra svenska vintrar, och i sin naturliga form trivs den som allra bäst i tropiska trädgårdar. Med sitt mexikanska ursprung så är allt under 15 °C för kallt för denna gudinna, som om den utsätts för detta kommer att börja tappa blad och sakta men säkert dö, om ingen förändring av temperaturen sker snart.

Julstjärnans vetenskapliga namn, pulcherrima, kan närmast översättas till ”mycket vacker” eller till och med ”vackrast” - något som vi säkert är överens om är väldigt passande för denna magnifika och gudomligt vackra växt. Men julstjärnan är inte bara gudomlig till sitt utseende, utan det finns spår av gudomlighet även i dess mytomspunna historia. Hos aztekerna sägs julstjärnan nämligen ha fått sin vackra röda färg från en gudinna vars hjärta brast, och där blodet sedan droppade ned och färgade dess blad.

Snabbfakta julstjärna

  • Kallas även ibland felaktigt för julros.
  • Blommorna är små och gula, och sitter innanför bladen.
  • Finns även varianter som går i färgerna vitt, rosa, aprikos och marmor.
  • De vita julstjärnorna kallas även för adventsstjärnor i vissa delar av landet.
  • Kan göra dig illamående och få dig att kräkas om du skulle äta den i större mängder, men den är däremot inte dödlig.
  • Blomman är svår att få att blomma om igen, varför de flesta inhandlar julstjärnan för julen för att sedan göra sig av med den.

Se alla våra julstjärnor

Ingen jul utan julblommor

Du är här:


Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen