Julstjärnor, skötsel och inspiration

Julstjärnor, skötsel och inspiration

Julstjärna (Euphorbia pulcherrima) är en art i familjen törelväxter och förekommer naturligt i Mexiko. I Sverige är julstjärnan en vanlig krukväxt i jultider. I vilt tillstånd är julstjärnan en buske som kan bli flera meter hög. Genom förädling har man fått fram låga sorter som passar som krukväxter, som till exempel vår spektakulära 5-6-grenade julstjärna.

Vackraste julblomman i fönstret

Julstjärnans vetenskapliga artnamn pulcherrima betyder "mycket vacker" eller "vackrast".

De röda bladen som är så karaktäristiska för julstjärnan är inte kronblad utan högblad. Julstjärnans blommor är små och gula och sitter innanför högbladen. Alla julstjärnor är inte röda, utan det finns även vita, rosa, aprikosfärgade och marmorerade varianter, man har även förädlat fram sorter vars högblad har en annan form än den traditionella julstjärnan. Storleken varierar från mini, enbent till stor flergrenad och uppstammad.

I vissa delar av landet kallas de vita för adventsstjärnor och används som dekoration under adventstiden, för att fram emot jul bytas ut mot de vanliga röda. Oavsett vad du kallar den är det perfekt att sätta en eller flera julstjärnor i fönster, på bord eller på en annan plats där du vill få till den rätta känslan för en riktig jul!

Är julstjärnor giftiga?

Ja, julstjärnan är giftig och kan i vissa fall orsaka illamående och kräkningar om den förtärs i stora mängder, men den är inte dödlig. Så se till att hålla den utom räckhåll för barn och husdjur. Den rekommenderas heller inte till allergiker.

Skötsel av julstjärna

  • Julstjärnor är extremt känsliga för kyla, blir det under 15 grader ramlar bladen av.
  • Den ska stå ljust och soligt.
  • Jorden ska helst vara något fuktig hela tiden under blomningen.
  • Den behöver ingen näring om man inte sparar den efter julens slut.

Tips för en ännu finare julstjärna

Julstjärnan är dekorativ ensam i en kruka men även fin tillsammans med exempelvis hyacinter, julenar och amaryllis. Lägg gärna lite grönmossa på så bevaras fukten bättre i jorden samtidigt som det är dekorativt. Mini julstjärnan är mycket lämpad för att placera i minikrukor på julbordet eller många tillsammans i en korg eller skål. 

Mer jul

Julstämning både inne och ute i december >>
Lys upp inför advent >>
Se hela sortimentet av julväxter här >>

Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. Hemleverans Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. sort-alpha-desc