Julstjärna, amaryllis och fönsterlav – dessa är några av de många julväxter du kan ge bort i present när det närmar sig jul. Hyacinter i en lerkruka gör vem som helst glad, med sin skönhet och doft. Läs mer om julblommor att ge bort här!

Julväxter som presenter

Julblommor i överflöd

När det närmar sig jul trängs julväxterna på bord och i fönster, upphängda som kransar på ytterdörrar – och som stilleben i julgrupper. Julens blommor är färgstarka, doftande och eleganta.

Ge bort julväxter i present

Många av julens blommande växter kan arrangeras innan du ger bort dem i present. Här kommer några tips på hur du förgyller någons dag med blomsterarrangemang.

Dela julinspiration med varandra

Tagga din bild med @plantagensverige på Instagram du också!

 


Doftande presenter av julens blomlökar

Hyacinter är blomsterlökar som doftar, liksom narcissen tazett. För att skapa presenter av dessa växter kan du gå tillväga på flera sätt:

  1. Glaskupa över. Plantera lökarna i ett lågt fat och täck jorden med fönsterlav. Sätt sedan en glaskupa över arrangemanget. Det sätter inte bara blommorna i fokus, du som är doftallergiker känner heller inte blommornas doft lika väl.
  2. I en glaslåda. Det finns många miniväxthus i glas som du kan plantera hyacinter i. Det skapar ett spännande men stilrent blickfång.
  3. I kruka. Gör en julgrupp med tazetter, hyacint och andra favoriter i en vacker kruka. Enkelt att göra och uppskattat att få.

Hyacintens färg beror mycket på temperaturen den står i. Ställer du den varmt bleks färgen, och låter du den stå svalt blir färgen mer intensiv.

Populära julblommor i säsong

Några av de vanligaste julblommorna är julros, amaryllis och julstjärna. Vad finns det att tänka på om du vill ge bort dessa i present?

Julros – kan blomma i snö

Julrosen (Helleborus niger) är vit och perfekt att skänka bort i present. Ett tips är att köpa en växt som inte redan har utslagna knoppar, ställ sedan plantan svalt och duscha på bladen för att hålla jorden jämnt fuktig. Julrosen ska stå ljust inomhus, och på en sval plats. Den går att plantera ut i trädgården under tidig vår.

Amaryllis – julens favorit

Amaryllis (Amaryllis Hippeastrum × hortorum) är en lökväxt som syns överallt under julen. Plantera egna amaryllislökar eller köp en med knoppar att ge bort. Vattnas sparsamt inför och jämnt under blomningen. Växten står sig länge som snittblomma, vilket även är en perfekt present eller julklapp.

Julstjärna – står gärna ljust

Julstjärnan (Euphorbia pulcherrima) är en klassiker under julen och finns att hitta både röd och vit. Denna växt passar utmärkt i julgrupper, plantera i korg med valfria juldekorationer och ge bort i present. Julstjärnan står gärna ljust för att blomma längre. Gillar inte kalldrag eller för mycket vatten.

Levande växter i glaskulor

Ett annat roligt sätt att skapa en present på är julkulor innehållandes växtlighet – perfekta att hänga upp i julgran, fönster och ovanför middagsbord eller ge bort i present. Gör såhär:

  1. Mossa som grund. Om du vill använda mossa och lav måste du se till att dessa är lite fuktiga. Detta utgör en bra grund till resten av dekorationen.
  2. Använd pincett. Pincetten gör det enklare att pilla material in i glaskupan, via hålet högst upp.
  3. Skapa egna konstverk. Fortsätta placera in det du vill ha i glaskuporna. Till exempel dekorationer som pinnar, småplantor som suckulenter, gran- och tallbarr. Även tygfjärilar, kottar och epifyter gör julgranskulorna mer levande.

Klart! Häng upp eller packa ned i paket och skänk bort till någon du tycker om!

Läs merPlanteringsskål Carl
Rea 50%

Planteringsskål Carl

Ø33 cm, Grön

34950 699:-
Läs mer

Minidrivhus i glas

Längd 36 cm, Svart

399:-
Läs mer

Fat Disa

Ø22 cm, Vit

9990
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen