21586 |
Tillgängligheten av varor i butik kan skilja sig, därför kan en vara i din varukorg tas bort när du byter butik.

Kaktus – fakta och sködselråd

Kaktus – fakta och sködselråd

Kaktusen i den form vi känner till den finns i 1500-2000 olika arter, varför man egentligen inte kan prata om en specifik kaktus – utan i sin rätta bemärkelse så handlar det om en stor kaktusfamilj, som ännu inte helt har lyckats klassificerats fullt ut.

Vetenskapligt namn (Latin): Cactaceae
Familj: Kaktusväxter (Cactaceae)

Tips och råd för dig som odlar kaktus hemma

Kaktusen är en tacksam växt att ha hemma eftersom den i princip kan överleva under vilka förhållanden som helst. Det enda som möjligen kan skada din kaktus är om du skulle överbevattna den, men annars kan du med gott samvete åka iväg på några veckors semester, och din kaktus kommer inte ens märka att du har varit borta. Givetvis kan detta skilja sig från art till art, och det finns kaktusar som gärna vill vattnas en gång i veckan också – så innan du bestämmer dig för vilken art du vill odla, fundera på hur mycket tid och engagemang du har att ge dina kommande kaktusar.

Odla kaktus från frö

 1. Jord
  Börja med att införskaffa jord som är anpassat för kaktusar. De föredrar en porös jord som ska kunna släppa igenom vatten, och du kan gott kika efter material så som lavagrus, perlite eller pimpsten som är effektiva på att lagra vatten samtidigt som de kan förse kaktusens rötter med det syre de behöver. Annars går det lika bra att använda sig av kaktusjord som du blandar ut med lite lecakulor och sand.
 2. Kruka
  Välj krukor som har dräneringshål i botten till dina kaktusar, och fyll den sedan med såjord som ska vara lätt fuktig vid planteringstillfället.

 3. Strö ut dina kaktusfrön ovanpå jorden, och täck med ytterst lite sand.
 4. Vattna
  Använd dig av en sprayflaska som du vattnar dina frön mycket försiktigt med, och täck därefter din odling med en plastpåse för att bevara fukten.
 5. Placera ljust
  Placera krukan med din kaktussådd i ett fönster där du har ljus men inte direkt solljus. Den trivs bäst om den får stå i en temperatur om cirka 25-30 °C. Du bör räkna med att det kan ta tid innan fröna börjar gro. Ofta sker det inom 5-10 dagar, men det kan även ta upp till två, tre månader utan att det är något konstigt med det.
 6. Behåll planteringen fuktig
  Fortsätt att hålla din kaktusplantering lätt fuktig med hjälp av en blomspruta tills dess kaktusen har börjat ta sig. Då kan du dra ner på vattningen lite, och därefter hålla dig till ungefär en gång per vecka under den varma perioden av året, och betydligt mer sällan under vinterhalvåret.

Skötselråd och vattning för din kaktus

Det fina med kaktusar är att de är rätt så självgående, och de kräver inte mycket alls. Förutom lite påfyllning av vatten någon gång emellanåt och en bra luftig jord är det inte så mycket mer du behöver tänka på.

 • Gödning
  Du kan tillföra lite extra gödsel, men inte mer än någon enstaka gång per månad.
   
 • Vatten
  En bra regel när det gäller vattning av din kaktus är att desto varmare den står, desto mer vatten kräver den. Däremot rör det sig inte om mer än två–tre vattningar i månaden, även för de kaktusarter som kräver det vi refererar till som ”mycket” vatten. För att inte riskera att kaktusen ska bli stående med blöta rötter behöver du även se till att du har dräneringshål i botten på krukan.
   
 • Omplantering
  När kaktusens rötter har fyllt krukan kan det också vara bra att plantera om din kaktus till en större kruka.
   
 • Vinterförvaring
  Under vintern mår din kaktus bäst av att stå svalt och torrt, gärna med en temperatur mellan 5 -15 °C. Här kan det givetvis skilja sig lite från art till art också, men ungefär 90 % av alla kaktusar vi har i handeln i dag mår bra att övervintra i cirka 10 °C.

Kaktus sorter

En växt som är skapt för att överleva mot alla odds

Allting med en kaktus utseende och uppbyggnad handlar egentligen om överlevnad. Denna växt är skapt för att leva i öknen och under väldigt torra och extrema förhållanden, och för att överleva behöver den en konstruktion som är till sin fördel. Taggarna håller delvis de törstiga djuren borta, som gärna vill åt de vattendepåer som kaktusen lagrar i sina stammar. Delvis så ger de också en viss skugga mot solen – och de fångar även upp daggdroppar för att få dessa att sedan droppa ner mot växtens rötter, där de tas upp och lagras.

Om du betraktar en kaktus kan du även se att den ofta är veckad, vilket gör att växten får utrymme att både svälla och minska – beroende på hur mycket vatten den har tillgång till för stunden. Vid längre tider av torka så kan ökenkaktusen även stänga till sina porer för att minska på avdunstningen, och på så sätt bevara de få vätskedepåer som finns.

Att en växt ser ut som en kaktus och har taggar räcker nämligen inte som bevis för att det är en kaktus, utan utseendet kan helt enkelt bero på att den växt upp i samma miljö som kaktusväxten. Det som särskiljer kaktusen från liknande suckulenta växter är att den har sina taggar samlade på små kuddar som man kallar för areoler. Det är alltså dessa du ska hålla koll på för att avgöra om växten du ser är en kaktus eller någon annan typ av kaktusliknande växt.

Snabbfakta kaktus

 • Kaktusen är anpassad för att överleva under extrema levnadsförhållanden.
 • Taggarna finns till för att skydda kaktusen, bland annat från djur som vill åt dess vattendepåer som kaktusen lagrar i sin stam.
 • Det finns arter inom kaktusfamiljen som kan bli hela 20 meter höga.
 • Kaktusen kan leva i såväl den torraste öken som i tropiska, fuktiga regnskogar eller på 4000 meters höjd bland minusgrader och isande vindar.
 • Finns i miniatyrvarianter likväl som i stora träd.
 • Kaktusen taggar kan se väldigt olika ut, och det förekommer såväl små och luddiga som stora och vassa varianter.

Mer om lättskötta växter

Kaktus - så lyckas du >>
Tips och råd för lättskötta växter >>
Tåliga och lättskötta suckulenter >>

Kaktuseuforbia

Höjd 75 cm, Grön

1199:-
Läs mer

Såjord KRAV

4 L

5490
3 för 129:-
Läs mer

Kaktus mix

Höjd 7 cm, Grön

3490
4 för 109:-
Läs mer
Att betala
Till kassan – Varor
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen