Kaktus – fakta och skötselråd

Pryd ditt hem och dina fönster med kaktusar och ge karaktär åt ditt boende. Dessa taggiga växter finns i otaliga varianter, stora som små, och har alla en sak gemensamt – de sköter sig i stort sett själva.

Kaktus – fakta och skötselråd

Vetenskapligt namn (Latin): Cactaceae
Familj: Kaktusväxter (Cactaceae)

Snabbguide för kaktus

  • Placering
    Ett läge i full sol fungerar lika bra som lätt skugga. Kaktusar härstammar från varma platser i världen och de vill helst ha det varmt och gott även i din hemmiljö. Gärna runt 25 grader, men de klarar sig i svalare temperaturer också.
  • Vatten
    Ju varmare det är i rummet, desto mer vatten vill de ha, men en kaktus som vill ha mycket vill trots allt bara ha vatten ca två gånger i månaden. Placera din kaktus i en kruka med dräneringshål i botten, det är annars lätt att vattnet blir stående och de blir övervattnade trots att du vattnar sällan.
  • Jord
    De vill ha kaktusjord i kombination med sand och eventuellt lite mjuk lera, och får de det så kan de leva och växa nästan hur länge som helst. När du märker att krukan är full av rötter är det dags att plantera om din kaktus. Ge den samma jordblandning men kanske en större kruka, så den kan fortsätta att växa sig större och starkare. 
  • Näring
    Gödning är ytterligare en sak som de mår bra av, det räcker med någon gång per månad.

    
Kaktusen i den form vi känner till den finns i 1500-2000 olika arter, varför man egentligen inte kan prata om en specifik kaktus – utan i sin rätta bemärkelse så handlar det om en stor kaktusfamilj, som ännu inte helt har lyckats klassificerats fullt ut. 

Råd om skötsel och vattning av kaktusar

Kaktusarna ser snygga ut och glömmer du bort att be någon vattna när du åker på semester så ser de lika snygga ut när du kommer hem, oavsett om du varit borta i två dagar eller flera veckor. Alltså - den optimala krukväxten för dig som har annat att tänka på. Förutom lite påfyllning av vatten någon gång emellanåt och en bra luftig jord är det inte så mycket mer du behöver göra. När kaktusens rötter har fyllt krukan kan det också vara bra att plantera om din kaktus till en större kruka.

Vinterförvaring

Under vintern mår din kaktus bäst av att stå svalt och torrt, gärna med en temperatur mellan 5 -15 °C. Här kan det givetvis skilja sig lite från art till art också, men ungefär 90 % av alla kaktusar vi har i handeln i dag mår bra att övervintra i cirka 10 °C.

Så här odlar du kaktus från frö

  1. Jord
    Börja med att införskaffa jord som är anpassat för kaktusar. De föredrar en porös jord som ska kunna släppa igenom vatten, och du kan gott kika efter material så som lavagrus, perlite eller pimpsten som är effektiva på att lagra vatten samtidigt som de kan förse kaktusens rötter med det syre de behöver. Annars går det lika bra att använda sig av kaktusjord som du blandar ut med lite lecakulor och sand.
  2. Kruka
    Välj krukor som har dräneringshål i botten till dina kaktusar, och fyll den sedan med såjord som ska vara lätt fuktig vid planteringstillfället.

  3. Strö ut dina kaktusfrön ovanpå jorden, och täck med ytterst lite sand.
  4. Vattna
    Använd dig av en sprayflaska som du vattnar dina frön mycket försiktigt med, och täck därefter din odling med en plastpåse för att bevara fukten.
  5. Placera ljust
    Placera krukan med din kaktussådd i ett fönster där du har ljus men inte direkt solljus. Den trivs bäst om den får stå i en temperatur om cirka 25-30 °C. Du bör räkna med att det kan ta tid innan fröna börjar gro. Ofta sker det inom 5-10 dagar, men det kan även ta upp till två, tre månader utan att det är något konstigt med det.
  6. Behåll planteringen fuktig
    Fortsätt att hålla din kaktusplantering lätt fuktig med hjälp av en blomspruta tills dess kaktusen har börjat ta sig. Då kan du dra ner på vattningen lite, och därefter hålla dig till ungefär en gång per vecka under den varma perioden av året, och betydligt mer sällan under vinterhalvåret.

Kaktus sorter

En växt som är skapt för att överleva mot alla odds

Allting med en kaktus utseende och uppbyggnad handlar egentligen om överlevnad. Denna växt är skapt för att leva i öknen och under väldigt torra och extrema förhållanden, och för att överleva behöver den en konstruktion som är till sin fördel. Taggarna håller delvis de törstiga djuren borta, som gärna vill åt de vattendepåer som kaktusen lagrar i sina stammar. Delvis så ger de också en viss skugga mot solen – och de fångar även upp daggdroppar för att få dessa att sedan droppa ner mot växtens rötter, där de tas upp och lagras.

Om du betraktar en kaktus kan du även se att den ofta är veckad, vilket gör att växten får utrymme att både svälla och minska – beroende på hur mycket vatten den har tillgång till för stunden. Vid längre tider av torka så kan ökenkaktusen även stänga till sina porer för att minska på avdunstningen, och på så sätt bevara de få vätskedepåer som finns.

Att en växt ser ut som en kaktus och har taggar räcker nämligen inte som bevis för att det är en kaktus, utan utseendet kan helt enkelt bero på att den växt upp i samma miljö som kaktusväxten. Det som särskiljer kaktusen från liknande suckulenta växter är att den har sina taggar samlade på små kuddar som man kallar för areoler. Det är alltså dessa du ska hålla koll på för att avgöra om växten du ser är en kaktus eller någon annan typ av kaktusliknande växt.

Kaktusfakta

  • Kaktusen är anpassad för att överleva under extrema levnadsförhållanden.
  • Taggarna på kaktusen kan vara små och se luddiga ut eller stora och vassa. I det vilda skyddar taggarna kaktusväxten från djur men skänker också välbehövlig skugga till stamdelen av växten. De samlar dessutom upp fukt och låter den sedan bilda droppar som faller ner och ger väta åt rötterna.
  • Det finns arter inom kaktusfamiljen som kan bli hela 20 meter höga.
  • Kaktusen kan leva i såväl den torraste öken som i tropiska, fuktiga regnskogar eller på 4000 meters höjd bland minusgrader och isande vindar.

Hitta din favorit bland våra kaktusar

Fler tips och råd

Du är här:


Trekantseuforbia mix
Medlem 20%

Trekantseuforbia mix

Höjd 40 cm, Grön

129:-
Läs mer
Kaktuseuforbia
Medlem 20%

Kaktuseuforbia

Höjd 75 cm, Grön

1199:-
Läs mer
Paradisträd mini mix
Medlem 20%

Paradisträd mini mix

Höjd 7 cm, Grön

3990
Läs mer
Marmoreuforbia i kruka
Medlem 20%
EasyCare
Nyhet

Marmoreuforbia i kruka

Höjd 35 cm, Flera färger

799:-
Läs mer
Kaktus mix
Medlem 20%

Kaktus mix

Höjd 25 cm, Grön

9990
Läs mer
Pärlbandsopuntia
Medlem 20%
Nyhet

Pärlbandsopuntia

Höjd 10 cm, Grön

9990
Läs mer
Kaktus mix
Medlem 20%
Nyhet

Kaktus mix

Höjd 35 cm, Grön

399:-
Läs mer
Kaktus mix
Medlem 20%

Kaktus mix

Höjd 20 cm, Grön

9990
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen