Kålodlarens mardröm – kålfjärilar, kålmal och kålflugor
Det är inte bara vi människor som uppskattar kål, den är tyvärr även många insekters favorit. Kålfjäril, rovfjäril, rapsfjäril och kålfluga är några av dem som gärna smaskar i sig av bladen. För att vinna striden om skörden måste de bekämpas tidigt och aggressivt. Här är knepen som hjälper.
Kålfjärilen och dess larver, de så kallade kålmaskarna är kålodlarens fasa. De ger sig på nästan alla korsblommiga växter inom kålfamiljen, till exempel broccoli, blomkål och brysselkål. Fjärilen hinner dessutom ofta med två till tre generationer på ett år vilket innebär stora mängder med larver, dessa kan lätt sluka en hel växt om de bara får tid nog.
Rovfjärilar och rapsfjärilar är också kålälskande fjärilar som utgör hot mot skörden. Inte nog med att de äter på plantorna, hålen de och kålfjärilen skapar kan också bli inkörsport till olika svampangrepp.
Kålmal gör stor skada på kålväxter
Kålmalen är till utseendet en ganska oansenlig fjäril. Vissa år exploderar den i antal och kan då göra stor skada på kålväxter.
Vissa sorters kål kan dock klara sig bättre än andra, men är det ont om mat ger den sig även på de växter som den tycker mindre om, exempelvis ruccola, krasse och gyllenlack. Särskilt utsatta är broccoli, blomkål och brysselkål.
Tecken på kålmal är svarta prickar (avföring) i bladvecken och genomskinliga fläckar på bladen. Larverna sitter helst nära grova bladnerver. Ibland gör malen också nät på undersidan av bladen.
Kålmalen bekämpas lättast när äggen blivit till gröna centimeterlånga larver, du kan ofta se dem hänga i tunna trådar under plantan.
Lilla och stora kålflugan
Kålflugor angriper korsblommiga växter som kål, raps, oljeväxter men även ogräs. Larverna äter även på rötter.
Växelbruk är bra förberedande skydd mot kålflugor liksom skyddande barriärer kring plantornas fäste, dessa kan skapas av exempelvis färskt sågspån, träaska eller algmjöl.
7 tips: Så motverkar du angrepp från kålälskande insekter
|
SKRIVEN AV
Liselotte Roll, journalist, trädgårdsinspiratör och författare till böcker om natur, djur och odling, som «Odla för insekter», «Jord» och «Höns som hobby».
(Foto: Sandra Birgersdotter Ek)
Se fler tips och råd
Mördarsniglar – så blir du av med dem >>
Bladlöss – hobbyodlarens gissel >>
Tvestjärtar – till både nytta och besvär i odlingen >>