Kålrabbi – odla din egen

Precis som för många andra kålsorter så är kålrabbi framavlat genom ett selektivt urval från den vilda kålen. Som art är den fortfarande att betrakta som ganska ung, och det är först under 1600-talet som kålrabbin förekommer i Europa.

Kålrabbi – odla din egen

Vetenskapligt namn (Latin): Brassica oleracea var. gongylodes
Familj: Korsblommiga växter (Brassicaceae
)

Odla kålrabbi - nyttigt och inte alltför krävande

I Sverige är vi inte lika flitiga på att odla kålrabbi, som de är i exempelvis Centraleuropa där den är betydligt mer populär och uppskattad som kålsort. Med det sagt så finns det däremot givetvis många som väljer att odla denna härliga rova hemma i sin trädgård för att kunna njuta av färsk skörd i matlagningen.

Den är inte alltför krävande för dig som odlare, men den behöver en jämn och snabb tillväxt för att klara sig. Att använda sig av rätt jordsort med rätt pH-värde är också avgörande för om man kommer att lyckas eller inte. Planteringsjord eller ört- och grönsaksjord passar bra för dig som ska odla kålrabbi i trädgården.

Förkultivera och plantera

  • För dig som vill ha en längre skördetid kan du börja så din kålrabbi i omgångar, från april fram till juli. Då ska den helst sås direkt på växtplatsen, men tänk också på att den behöver en temperatur om minst 5 °C för att groningen ska komma igång. Tidig sådd kan därför behöva förkultiveras inomhus cirka 4-6 veckor innan utplantering.
  • Sådden ska sättas på ett djup om 1-2 cm, och med ett plantavstånd på 20-30 cm. Om du sår fröer i flera rader behöver du även ett avstånd på 40-50 cm mellan raderna. Det tar cirka 5-15 dagar för kålrabbi att gro.
  • Kålrabbin växer gärna på en plats där den får mycket sol och värme. Din utomhusplantering kan du även med fördel täcka med en fiberduk för att gynna en bra och snabb tillväxt, och för att skydda från skadeinsekter.
  • Se därefter till att din kålrabbi vattnas, så att den har en god tillgång till vatten. Använd marktäckning för att bevara fukten om det förväntas komma längre perioder av torka. Under dessa perioder är det däremot viktigt att du också vattnar regelbundet.
  • Luckra därefter jorden med jämna mellanrum under hela växtperioden för att se till att vattnet kan ta sig ner i jorden.

När kan jag skörda min kålrabbi?

Kålrabbin ska skördas medan den fortfarande är ung, och då knölarna mäter cirka 8-10 cm i diameter. Detta är normalt från augusti och framåt. Knölar som blir större än så blir ofta hårda och trådiga, och inte alls lika goda som de yngre skördarna. Efter skörden kan du ta bort blasten på din kålrabbi, och därefter förvara den för framtida användning. Förvara däremot inte längre än fram till slutet på januari, då den därefter tappar kvalitet och smak avsevärt.

Skötsel

Det ultimata när det gäller skötsel för kålrabbi är om den får växa och gro i snabb takt utan några avbrott, och om den därefter får skördas ung. Därtill mår kålrabbi även bra av att gödslas, men om du redan har planterat i en gödslad jord så behövs ingen vidare gödsling därefter.

Vad det gäller bevattningen så behövs en god tillgång till vatten, och under torrperioder är det särskilt viktigt att du vattnar din kålrabbi för att den inte ska torka ut. Du kan använda dig av marktäckning över din odling för att bevara jordens fuktighet, men se även till att hålla jorden luckrad så att vattnet får möjlighet att sjunka ner – och inte bara stanna på ytan. Det effektivaste skyddet mot skadeinsekter är att skydda din odling med en fiberduk under hela växtperioden.

En ung delikatess inom kålsläktet

Trots att kålrabbin liknar en rotfrukt till utseendet så är det en växt som tillhör kålsläktet. Dock är den ändå ganska ny på marknaden, åtminstone om man ser till när den första gången omnämndes och när man sett att den faktiskt kom i odling på riktigt. Det var år 1554 som en europeisk botaniker första gången beskrev kålrabbin – och i slutet på 1500-talet var den sedan känd i stora delar av Europa, Nordafrika och östra Medelhavsområdet. I Sverige fick den ett namn först 1722, och då stavades det kålrabi. På Irland förekom de första odlingarna 1734, och lite drygt hundra år senare odlades den även i England. USA fick vänta ända fram till början på 1800-talet innan man beskrev kålrabbin där.

Kålrabbi eller kålrot?

Det är inte ovanligt att man blandar ihop kålrabbi med kålrot, och det finns till och med dialektala skillnader i gränsområdena mellan Sverige och Norge där man använder båda orden för att beskriva det som vi i Sverige kallar för kålrot.

Vad gör man med kålrabbi

I köket äter vi kålrabbi i såväl rå som tillagad form, där man brukar säga att de råa varianterna smakar ungefär som selleri och rädisa, medan de tillagade varianterna smakar som stammen på broccoli, fast både krispigare, saftigare, mildare och sötare. Den är dessutom fylld av antioxidanter och vitaminer, likväl som fiber, magnesium, kalcium och kalium.

Snabbfakta kålrabbi

  • Knölen kan väga mellan 0,5 till 5 kg och förekommer i grönt eller violett.
  • På insidan av knölen är köttet vitt i sin färgnyans.
  • Som kokt kan smaken beskrivas som en något mildare och sötare broccolistam.
  • Växten betraktas som ett mellanting mellan kål och rova.
  • Kålrabbi är en tvåårig växt.
  • En populär, nyttig och vitaminrik växt, fylld av antioxidanter.
  • Plantorna kan bli upp till 40 cm höga.

Läs mer om kålsorter och få odlingstips

Bästa råden för förkultivering >>
Så odlar du i pallkrage >>
Lär dig mer om kål >>

Du är här:


Kålrabbi 'Delikatess weisser'

Flerfärgad

2490
5 för 4
Läs mer

Kålrabbi 'Delicacy White'

990
5 för 4
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen