Klätterväxter och klängväxter på balkong

Klätter- och klängväxter ger mängder av grönska utan att ta upp särskilt mycket markyta, de är därför utmärkta på balkongen eller terrassen. Och oavsett om du vill odla blommor, blad eller rentav grönsaker finns det många härliga alternativ att välja på, här presenterar vi några av dem!

Klätterväxter och klängväxter på balkong

Klätterväxter är praktiska på många sätt, de kan sila vinden, ge insynsskydd eller erbjuda solskydd. Allt hänger på växten och förstås även spaljén eller stödet du väljer att plantera den vid.

Idag finns många olika spaljémodeller att välja på, men du kan också låta växterna slingra sig runt enkla trådar som fästs i taket eller få dem att klättra på ett balkongräcke eller ett staket. Väljer du en spaljé är det bra att välja en variant som ser vacker ut även utan växter, speciellt om du inte odlar något vintergrönt. 

Det bästa är om växterna får ett bra stöd redan från början, då vet de var de ska ta vägen och klättrar vackrare.  

Se vårt utbud av spaljé och bindning

Rätt klätterväxt för rätt plats

Skugga eller sol? En skuggväxt trivs inte i solen och en solälskare trivs inte i skuggan. Välj en klätterväxt som passar för just din balkong eller terrass. Vid heta söderväggar i de varmare växtzonerna kan växter som härstammar söderifrån vara värda att prova, som exempelvis vinranka och blåregn, medan du i norr och skugga bör tänka tvärtom, kanske kan en tålig klätterhortensia vara ett bättre val här?

Olika sätt att klättra. Tänk på att vissa plantor kan ha sugrötter eller häftplattor som kan skada fasader, särskilt putsfasader. Exempel på sådana växter är klätterhortensia, rådhusvin och murgröna, de kan däremot vara utmärkta för andra lägen, till exempel om du vill täcka in ett berg eller en mur. Växtsättet är helt enkelt något att ta i beaktning och det gäller även när du väljer stöd och spaljé. Vissa växter som blåregn, kaprifol och humle slingrar sig runt, luktärt har klängen som griper tag och krasse och klematis håller sig fast genom omvända blad. Rosor och björnbär väljer istället att använda sina taggar för att få grepp.

Se vårt utbud av kläng och klätterväxter

Väl tilltagna krukor

När du odlar i kruka på balkong och terrass är det en fördel om krukan är stor, gärna en halvmeter i diameter och lika hög, den bör också ha dräneringshål i botten så att överflödigt vatten kan rinna undan. Lecakulor eller grus får gärna utgöra ett dräneringslager i botten. Tänk på att vatten och näring i krukor försvinner snabbare än på friland, det innebär att du kan behöva vattna och gödsla oftare.

Se vårt utbud av utekrukor

Foto: Liselotte Roll

Klättrande blommor

Klängande blommor som passar på balkonger och terrasser är exempelvis:

  • blomman för dagen
  • Svartöga
  • Kaprifol
  • Klätterrosor
  • Klematis

Vissa blommor är perenner, de ger enkel skötsel på sikt, men ettåringarna är roliga då färgerna kan varieras från år till år. Titta gärna lite extra på blomningstiden när du gör ditt val, kanske vill du ha något som blommor så länge som möjligt eller intensivt under en viss tidsperiod?  

Tänk också på att välja en växt som får plats där du vill ha den, honungsros och silverregn/bokharabinda är till exempel mycket starkväxande och passar bättre på större ytor.

Klättrande godsaker

Bland ätbara växter som g„rna slingrar sig uppför en spaljé finner vi till exempel:

  • Slingerkrasse/indiankrasse
  • Klätterbönor
  • Höga sockerärtor
  • Malabarspenat 

Bönor har fördelen att de också har söta blommor, ett fint exempel är blomsterbönor som kan ha allt från vita till vackra eldröda blommor, skördas de regelbundet fortsätter de att producera nya baljor ända fram till frost.

Även slingerkrasse har stora vackra blommor och både dessa och bladen kan användas i till exempel sallad. Malabarspenaten är en spännande spenatsort som kan flyttas in under vintern. För den som har ett riktigt varmt läge går det också att försöka sig på vindruvor som kan ge rejält med frukt.

Hitta klätter- och klätterväxter som passar din balkong


SKRIVEN AV
Liselotte Roll, journalist, trädgårdsinspiratör och författare till böcker om natur, djur och odling, som «Odla för insekter», «Jord» och «Höns som hobby».
(Foto: Sandra Birgersdotter Ek)

 

Fler tips och råd



Humle 'Nordbrau', honplanta

Ø15 cm, Grön

199:-
Läs mer

Träspaljé

Höjd 116 cm, Svart

269:-
Läs mer
Spaljé Cultura
Outlet 50%

Spaljé Cultura

Höjd 114 cm, Svart

20450 409:-
Läs mer

Kaprifol 'Inga'

Ø15 cm, Vit

199:-
Läs mer

Spaljé för vägg

Höjd 165 cm, Rost

799:-
Läs mer

Jutesnöre

Längd 200 m, Beige

9990
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen