21586 |
Tillgängligheten av varor i butik kan skilja sig, därför kan en vara i din varukorg tas bort när du byter butik.

Klematis – så lyckas du

Klematis – så lyckas du

Klematis är en av våra mest älskade trädgårdsplantor och ger oss ett fantastiskt blomsterflor upp på väggar, spaljéer, gamla trädstammar och liknande. Du behöver inte ha en stor trädgård för att hitta en plats till en klematis. Bara fantasin sätter stopp för hur vi kan dekorera hus och trädgård med dessa vackra och villiga klätterväxter. Många klematissorter är också vackra som marktäckare.

Klematis, en klättrande skönhet

 • Växtplats
  Du hittar klematis som kan växa både på mer skuggiga ställen och på solrika platser. Det är allmänt känt att klematis behöver ha ”skugga på fötterna” för att trivas, och därför tror många att de inte kan plantera en Klematis på en solrik plats. De kan stå i krukor eller på soliga platser bara de blir vattnade regelbundet och ordentligt. Täck gärna jorden runt plantan med gräsklipp. Det behåller fukten och ger på sikt bättre jordkvalitet.

 • Jordförhållanden
  Klematis trivs i djup, näringsrik och jämnt fuktig jord med bra dränering. Blanda gärna kogödselkompost och benmjöl i jorden innan du planterar ut den. Ett tips är att fylla med grov sand närmast runt stänglarna för att ge extra bra dränering runt rothalsen på plantan. Detta kan skydda plantan mot svampangrepp.

 • Vattenbehov
  Klematis trivs i jämnt fuktig, väldränerad jord. När du gräver ner plantan kan du samtidigt gräva ner ett rör som förs ner till rötterna. Fyll röret med grus. Då kan du tillföra vatten rakt ner till rötterna.

 • Näringsbehov
  Tillför kompost, kogödsel och benmjöl i jorden vid plantering. Efter etablering kan du tillföra kogödselkompost i jorden runt plantan tidigt på våren. Gödsla med fullgödsel 2-3 gånger under sommaren. Sista gödslingen får inte ske för sent på sommaren så att plantan, speciellt de som blommar på fjolårs grenar, hinner avmogna ordentligt innan vintern.

Plantering av klematis

 1. Placera klematisen i en hink vatten innan plantering så den är helt genomfuktad.
 2. Om du planterar i rabatt - gräv runt jorden och ta bort ogräs.
 3. Blanda i ny jord och torvmull eller lecakulor vid plantering i kruka.
 4. I rabatten bör planteringsgropen vara cirka 60 cm djup som bred. I krukan ska den planteras åtminstone 10 cm djupare än kanten på krukan.
 5. Placera rotklumpen i gropen och tryck försiktigt till med händerna. Fyll gropen med så mycket av jordblandningen att klematisen hamnar cirka 10 cm under jordytan. Då förgrenar plantan sig bättre och får ett större rotsystem som kan ta upp näring och vatten.
 6. För bästa etablering och tätare planta kan du beskära till cirka 20 cm direkt efter plantering.
 7. Ge plantan ett stöd i form av t ex spaljé.
 8. Vattna
 9. Till vintern är det bra att täcka med löv och granris på jorden runt plantan för att skydda rotsystemet.

Små tips för din klematis

 • Om din klematis ska växa mot väggen bör du plantera den en bit från husgrunden, både för att växten ska gå tillgång till regnvattnet och för att skydda husgrunden.
 • Klematis är väldigt fina i kruka, välj gärna en sort som inte blir så hög.
 • Rosjord är lämpligt till klematis.

Läs mer om klätterväxter

Lär dig mer om klematis >>
Klätterväxter - så lyckas du >>

Att betala
Till kassan – Varor
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen