Körsbärstomater – odla dina egna

Få saker är så härliga med sommaren som att kunna gå och plocka från sina egna odlingar och äta direkt från grenen. Körsbärstomaten är en av de plantor som uppskattas mest, oavsett om det är körsbärstomat i kruka eller om de står i odlingar.

Körsbärstomater – odla dina egna

Vetenskapligt namn (Latin): Solanum lycopersicum
Familj: Potatisväxter (Solanaceae)

Tips och skötsel för körsbärstomater

Det spelar inte så stor roll om det handlar om vanliga tomater eller körsbärstomater – båda planteras och tas om hand på samma sätt. Det är rekommenderat att man förodlar tomaterna inomhus innan de planteras i kruka eller mot en solvägg, helt enkelt för att se till att ge dem bäst förutsättningar. Det gäller också att se till så att de frostiga nätterna är över, då dessa är direkt skadliga för plantorna.

Odla körsbärstomat i kruka

Väljer man att plantera i kruka så är det viktigt att tänka på att det är en stor kruka, samtidigt som det finns ett hål i botten för att jorden ska kunna dräneras så bra som möjligt. Jordmånen som krävs är grönsakjord full av näring - både för kruka och utevistelse.

Körsbärstomater i kruka kräver mycket mer vattning än de som står direkt i marken eller i växthus, så se till att vattna ofta.

Plantera tomater i växthus eller ute

Väljer man att plantera sina tomater utomhus, i pallkrage eller i växthus så är det viktigt att välja rätt tomatsort, och här är inte körsbärstomaten den mest idealiska, även om det fungerar bra i växthus. När du har planterat så se till att vattna rejält första gången. Placera inte heller plantorna för tätt, gärna med 60 cm mellanrum.

Tjuva tomatplanta

Tänk också på att det är bra och viktigt att tjuva på tomatplantan. Det betyder att du plockar bort skott som växer upp i stjälkens korsningar. Detta gör att övriga plantan får mer energi och dina tomater blir fler och större.

Körsbärstomat – söt, god och nyttig

Körsbärstomaten, som också kallas för cocktailtomater eller cherry tomater, är en tomat som får vara allt det som en tomat är. Tack vare sin mindre storlek så passar de utmärkt att äta hela, till skillnad från de normala, större varianterna. Körsbärstomaterna gör sig därför väldigt väl att äta som ett tilltugg, röra ner i sallader eller använda i olika maträtter – med fördel som hela. Den större tomaten få oftast se sig skuren, hackad, skivad, krossad eller passerad men med körsbärstomaten får man istället en hel tomat som representerar artens fullständiga form och utseende.

Körsbärstomaten trivs när det är varmt och därför är det rekommenderat att plantan, oavsett om den är i kruka eller inte, placeras på en plats där den får mycket sol och där värmen är god – gärna i ett växthus. Dessutom är det mycket bra om plantorna också kan få stå skyddade mot vinden.

Med sina små tomater är de lätta att plocka och smaka på, samtidigt som deras sötare smak också gör sitt för att tillfredsställa smaklökarna. Att odla tomater är också ganska lätt, speciellt när man använder sig av alla de små knep som finns för att få en riklig och välsmakande skörd!

Kort tomatfakta

  • Finns i färgerna gul, röd eller brunröd.
  • Lycopersicum, tomatens artnamn, betyder varg-persika.
  • Tomaten kommer från västra Sydamerika.
  • Tomaten är släkt med potatis.
  • Kom till Sverige på 1600-talet.
  • Troddes vara ett afrodisiakum och fick namnet ”pomme d’amour” – kärleksäpple.

Fler tips för grönsaksodling

Tips och råd till att odla i pallkrage>>
Läs mer om odling av tomater >>
Se våra råd för en lyckad grönsaksodling >>

Du är här:


Körsbärstomat

Ø14 cm, Grön

199:-
Läs mer
Körsbärstomat 'Tiger'
Rea 50%

Körsbärstomat 'Tiger'

Flerfärgad

2995 5990
Läs mer
Körsbärstomat 'Cereza Amarilla'
Rea 50%

Körsbärstomat 'Cereza Amarilla'

1995 3990
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen