Körsbärsträd – plantering och skötsel

Körsbärsträd – plantering och skötsel

Att uppleva ett körsbärsträd som går i blom är en upplevelse som man sent glömmer. För det är verkligen magiskt att stå under de blomstrande grenarna och blicka upp mot trädkronan och himlen.

Vetenskapligt namn (Latin): Prunus avium alt. Prunus cerasus
Familj: Rosväxter (Rosaceae)

Odla eget körsbärsträd

I praktiken går det att driva upp ett körsbärsträd från en körsbärskärna, men det är betydligt enklare och mer praktiskt att sätta ner en färdig planta. Som med andra fruktträd är det enkelt att plantera, bara man har gjort ett bra förarbete både vad det gäller placeringen av trädet samt jordmånen som trädet ska få stå i.

Välj ett träd utifrån dess härdighet, och givetvis efter vad det är för typ av frukt du vill ha. Därtill så behöver platsen som du har tänkt att plantera ditt körsbärsträd ha en väldränerad och lucker jord runt omkring sig. Det räcker alltså inte med att du fyller upp med bra jord, om det sedan kommer att omgivas av en jord med sämre kvalitet.

Tips när du planterar körsbärsträd

 1. Under tiden som du förbereder en grop för ditt körsbärsträd så kan du ställa roten i vatten, så att den får suga åt sig och bli ordentligt genomvattnad innan planteringen.
 2. Gräv sedan upp en ordentlig grop där du har tänkt att sätta ditt träd. Gropen bör vara runt 80 cm djup, och lika bred – och du kan med fördel luckra både sidorna och botten innan planteringen för att rötterna enkelt ska kunna söka sig både utåt och nedåt.
 3. Placera ner trädet tillsammans med en stör, som sedan ska kunna fungera som stöd för trädet. Låt inte trädet placeras djupare än den stod i krukan som den kom med. Den lilla bulan som finns längst ned på stammen ska hamna ovan jord.
 4. Sprid ut körsbärsträdets rötter så brett och vitt som möjligt i gropen.
 5. Fyll därefter på med jord. Använd den befintliga jorden, och blanda ut den med planteringsjord för bästa resultat. Vattna rikligt.
 6. Efter att du har vattnat kan du behöva fylla upp med ytterligare jord. Tryck till jorden lätt med fötterna.
 7. Bind trädet mot den stör som du satte ned. Sätt därefter ett gnagskydd runt stammen för att skydda den mot hungriga djur som mer än gärna vill mumsa på ditt nyplanterade körsbärsträd.
 8. För att underlätta för ditt körsbärsträd att undvika uttorkning så kan du täcka med lite torv under första tiden, som ser till att marken inte torkar ut helt. Det är nämligen viktigt att körsbärträdet står fuktigt under början, tills dess den har slagit rot ordentligt.

Skötselråd

Körsbärsträdet kräver inte några större insatser när det gäller skötsel. Vad det gäller gödsling så är det bra att avvakta några år innan man börjar tillföra gödsel, precis som med andra fruktträd. När några år har gått kan du däremot använda dig av långtidsverkande gödsel som du arbetar ner ordentligt i jorden runt ditt körsbärsträd. Vid en längre torka under sommaren kan det vara bra att vattna ditt körsbärsträd, men i övrigt ska det klara sig på den nederbörd som naturen själv bjuder på. Passa även på att kolla efter eventuella skadedjur eller andra sjukdomar på trädet med jämna mellanrum.

Beskärning

När det gäller beskäring av körsbärsträdet så skiljer det sig gentemot andra fruktträd i den mån att det är väldigt känsligt för en alltför hård beskäring. Du ska därför helst undvika beskäring i största mån, men om det ändå behöver göras så behöver du se till att det endast rör sig om en lättare beskäring, och att det görs under under hösten. Ett körsbärsträd som beskärs under våren riskerar att börjar blöda, och om man istället beskär för hårt så kommer trädet högst troligen att dö. Det må vara ett tåligt träd i alla andra avseenden, men när det kommer till beskäringen så är trädet inte alls lika tufft.
 

körsbärsträd rosa blommor

Körsbärsträdet och dess olika sorter

Körsbäret som tillhör plommonsläktet kommer i ett flertal olika arter och sorter, och bland dessa hittar man exempelvis arten sötkörsbär under namnet bigarråer. Indelningen stannar däremot inte av där, utan det kan vidare delas in i olika varieteter. Där hamnar exempelvis det vanliga sötkörsbäret, bigarråerna och hjärtkörsbären.  Utöver sötkörsbären så finns även surkörsbären, som finns förvildad i stora delar av Europa. Dessa träd blir inte lika stora som de som ger sötkörsbär, utan når oftast en höjd om 4-10 meter. Det finns även framodlade hybrider, där man har korsat sötkörsbär med surkörsbär för att ta fram en egen sort.

Japanskt körsbärsträd

Därtill har vi de japanska prydnadskörsbären, varav många varianter mår bra även i det klimat vi har i Norden. Det japanska prydnadskörsbäret finns även naturligt i Japan, på Koreahalvön samt i en hel del olika kinesiska provinser – och det är detta träd med sin blomning som står bakom den japanska högtiden hanami.

Kanske har du besökt Japan under en körsbärsblomning någon gång? Det är nämligen en populär turistattraktion, likväl som det är en viktig tid för japanerna själva. Ett körsbärsträd i trädgården ger dig inte bara möjligheten att njuta av detta konstverk på nära håll, utan det ger dessutom skördar av det fantastiskt goda körsbäret, eller sötkörsbäret som vi också kallar för bigarrå. Under gynnsamma förhållanden bjuder trädet på rikligt med denna frukt, som du enkelt kan plocka direkt från trädet så snart det är moget.

Kort fakta körsbärsträd

 • Blommar i april-maj med vackra vita blomster i små klasar.
 • Körsbäret är egentligen en stenfrukt, och inte ett bär.
 • I Sverige är det främst sötkörsbär, bigarråer, som odlas.
 • Körsbärsträdet är mycket känsligt för beskäring.
 • Finns både söta och sura varianter på körsbär.
 • Körsbärsträdet med sötkörsbär kan bli mellan 15-30 meter högt.

Mer läsning om fruktträd

Så lyckas du med fruktträd >>
Så lyckas du med beskärning >>

Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen