Köttätande växter – fakta och skötselråd

Med en köttätande växt hemma får du en häftig detalj som både är fin att se på och som dessutom hjälper dig att bli av med flugor. Följ med in i denna fascinerande del av växtvärlden.

Köttätande växter – fakta och skötselråd

Äter köttätande växter verkligen insekter?

Ja, exempelvis Venus Flugfälla är till och med döpt efter vad den äter – flugor. Bladen ser ut som stora gap med huggtänder, och de är anpassade för att känna av när en insekt så som en fluga landar på bladet.

När krypet sätter sig i blomman och vidrör minst två av håren slår ”käften” igen och flugan är fast, och den köttätande blomman utvinner näring från sitt byte genom en vätska som på cirka en vecka bryter ner insekten.

Själva fällan är en mekanisk fälla som utlöser en elektrisk signal i växten – det gör att den slår igen på en tiondels sekund. Tillräckligt snabbt för att fånga till och med en alert fluga.

Det finns andra arter med annorlunda fällor, till exempel en del vars fälla är ett ”flugpapper”; en klibbig yta där en otursam insekt fastnar och aldrig kommer loss från.

Skötsel

  1. Glöm inte att vattna – precis som andra växter kräver Venus flugfälla och andra köttätarväxter regelbunden skötsel med vatten och solljus för att må bra.
  2. En bra tumregel är att ställa växten i ljust läge, till exempel vid ett fönster där den får ljus under större delen av dagen.
  3. Den bör vattnas jämnt så att jorden alltid hålls något fuktig – aldrig helt genomblöt eller uttorkad.
  4. Vill du låta din Venus flugfälla få så stora ”munnar” som möjligt bör du beskära bort eventuella blommor som börjar växa fram. Växtens blommor tar mycket energi och gör fällorna trögare.

Så funkar det när växter äter djur

Köttätande växter över hela världen har utvecklat olika typer av fällor. En del klistrar fast insekter, en del fångar bytet i en skålliknande växtkropp, och Venus flugfälla slår igen runt bytet likt en björnsax.

På Venus flugfällan finns några små ”hår” som fungerar som utlösare för fällan – när de känner av precis rätt tyngd för att kunna vara en fluga slår mekanismen snabbt igen.

Testa din Venus flugfälla själv

Orkar du inte vänta på att en fluga ska fångas kan du faktiskt utlösa en köttätande blomma själv. En droppe vatten som du försiktigt släpper mitt i växtens ”gap” kan med lite tur utlösa fällan så att den slår igen. Men det fungerar inte alltid, du måste utlösa två av växtens hår samtidigt.

Observera dock att inte göra detta för ofta, växten gör av med energi och när den inte får en ”riktig” fångst så har den kämpat i onödan. När en enskild bladfälla slagit igen 5-10 gånger är den ”slut” och kommer att dö.

Venus flugfälla fluga
Fluga fast i i fällan. Foto: Aaron Carlson. Licens: CC BY-SA 2.0

Fakta om köttätande växter

  • Venus flugfälla, eller Dionaea muscipula på latin, växer naturligt endast i ett litet område i östra USA.
  • Det finns ungefär 600 växtarter som är köttätare.
  • Dessa växter trivs ofta i miljöer där andra växter inte vill vara, exempelvis myrar och hedar.
  • Världens största köttätande blomma på höjden är Nepenthes spathulata som kan växa upp till 5 meters höjd och äter allt från insekter till möss och råttor.
  • En annan bjässe är Kungskannranka (Nepenthes rajah) som kan hålla nästan 2 liter vatten i sin ”kopp”, där allt från insekter till små däggdjur kan fångas.
  • I Sverige växer en del köttätande växter såsom storsilehår och tätortblomma.

Kungskannranka
Kungskannranka.

Mer växtinspiration

Det finns en växt för alla smaker >>
Härliga växter för alla fönster >>

Du är här:


Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen