Krokus – plantering och skötsel

Krokus är en riktig tuffing som skapar vårkänslor! Sätt lökarna på hösten, så kommer dina krokusar stråla ikapp med vårens första solstrålar några månader senare, och i många år framöver.

Krokus – plantering och skötsel

Vetenskapligt namn: Crocus
Familj: Irisväxter

Blommande krokus är ett av våra allra tidigaste vårtecken! Redan innan snön helt försvunnit från marken lyser de färgglada blommorna upp trädgårdarna och ger mat till pollinerande insekter efter en lång vinter. Extra bra är att krokusarna kommer igen år efter år och de sprider sig genom att skapa nya små lökar, vilket gör att de så småningom kan täcka stora områden med sitt löfte om vår.

Du hittar krokus bland våra höstlökar

När ska du plantera krokus?

Krokus är en höstlök, och sätts på hösten – från mitten av september till mitten av oktober. Håll koll på vädret! Det viktigaste är att löken sätts innan frosten kommer så att den hinner rota sig innan det blir för kallt i marken. Med starka rötter klarar löken även den kallaste vintern bra.

Plantera löken extra tidigt om du planterar i kruka. Säkerställ också att krukan har bra dränering så att höstregnet inte lägger sig kvar i krukan, då kan löken ruttna. Om väderprognosen visar att det ska regna mycket under en period framåt, är det bra att vänta med planteringen tills det värsta regnvädret har lagt sig.

Blomsterlök – höstlök och vårlök

Blomsterlökar delas in i två kategorier; höstlök och vårlök

  • Höstlökar planteras på hösten och blommar på våren. Krokus, tulpaner och påskliljor är vanliga höstlökar. Lökarna behöver en köldperiod för att blomma, och de kommer tillbaka år efter år.
  • Vårllök/-knökar planteras på våren, och blommar på sommaren och hösten. Dahlia, gladiol och ranunkel är de vanligaste knölarna. Dessa knölar behöver tas upp på hösten och förvaras mörkt och frostfritt över vintern. Därefter planteras de ut på nytt på våren för att blomma en till säsong.

Läs om skillnaden mellan höstlök och vårlök


Så här planterar du krokus

Det är enkelt att plantera krokus, det enda som kan vara svårt är att bestämma var du ska ha blommorna! Det finns många möjligheter och de trivs nästan överallt.

Var?

Eftersom krokus blommar långt innan de flesta andra blommorna börjar vakna till liv i trädgården, kan de med fördel planteras tillsammans med växter du redan har i din trädgård. Här är några förslag på var du kan placera dina krokusar:

  • I perennrabatten
  • Under ett träd
  • Mellan buskar
  • I kruka
  • I gräsmattan

Hur?

  1. Gräv ett hål och luckra upp jorden där du ska plantera löken, så hjälper du den att etablera sina rötter snabbt. Om jorden är väldigt kompakt och lerig, kan du blanda ner lite sand eller kogödsel.
  2. Gödsla gärna med lite benmjöl i planteringshålet, och vattna om det är torrt i backen. Vanligtvis sköter naturen själv vattningen på hösten.
  3. Plantera löken på ett djup som motsvarar två eller tre gånger lökens storlek. Små lökar bör inte planteras djupare än 5 cm, för att orka sig upp på våren. Ju tätare varandra du sätter lökarna, desto tätare blir blomningen. Låt den spetsiga delen av löken peka uppåt.
  4. Täck över lökarna med jord och invänta den första vårsolen!

Tips! Använd en lökkorg eller ett lökjärn när du planterar dina krokuslökar. Lökjärnet hjälper dig att få ner löken på rätt djup även där det är svåråtkomligt att gräva.

Krokus i kruka

Förbered vårens entré genom att plantera krokuslökar tätt intill varandra i en stor kruka. Låt krukan stå utomhus med skydd undan höstens värsta regnskurar över vintern. Se till att krukan är väl dränerad och har hål i botten, och ställ gärna krukan under tak när det regnar som värst. När våren närmar stig placerar du krukan där den hamnar i bra blickfång för att sprida så mycket vårkänslor som möjligt med sina tidigt blommande krokusar i glada färger.

Tips! Du kan plantera flera olika höstlökar i samma kruka för att förlänga blomningstiden – läs mer i vår artikel om att plantera höstlök i en så kallad löklasagne.

Krokus i gräsmattan

Eftersom krokus blommar tidigt, kan det vara fint att sätta lökarna rakt ner i gräsmattan. Skär du kryss i gräsmattan, lyft upp flikarna och gör ett litet hål för löken i mitten. Placera löken i hålet och lägg på jorden och gräset igen.

När krokusen har blommat klart, är det bara att vänta med att klippa gräsmattan tills bladen har vissnat ner, så fylls löken med energi från bladen inför nästa års blomning.

Få saker skapar mer vårkänsla än en krokus som tittar fram genom snön som håller sig kvar efter vintern.

Skötselråd för krokus

Om du en gång har planterat krokus, har du krokus i många år framöver. Krokus kommer igen och igen och de sprider sig för varje år som går. Helt på egen hand.

  • Vattning
    Krokusen klarar sig med naturlig bevattning från regnet. Plantera lökarna i väldränerad jord, vattna om det är väldigt torrt när du planterar och låt sedan naturen sköta resten.
  • Gjödsel
    För att trigga en riktigt bra blomning kan du ge krokusen benmjöl så snart bladen börjar sticka upp ur marken på våren. Benmjöl är bra för både rötterna och blomningen. För att förbereda löken för nästa vår, kan du därför ge krokusarna lite benmjöl även efter blomningen.

Låt blommor och blad vissna ner

När krokusen har blommat klart börjar den ladda för nästa vår. Löken hämtar upp näring från blanden och stjälken och lagrar energin över vinternt.

Du kan gärna ta bort de vissna blommorna, men låt stjälken och bladen vissna ner själva. Klipp ner blommorna först när bladen gulnat. Använd en sax för att förhindra att du råkar få med dig hela löken om du river av bladen med händerna.

Du hittar krokus bland våra höstlökar


TIPS FRÅN TRÄDGÅRDSMÄSTAREN
Kaja Krokan Aasen, trädgårdsmästare och assisterade butikschef på Plantagen, med stort intresse för trädgårdsplanering generellt och perenner specifikt.


Fler tips och råd

Fråga våra trädgårdsmästare

Har du frågor om växterna i ditt hem, om odling eller trädgård? Våra trädgårdsmästare och andra växtkunniga hjälper dig gärna! Hör av dig till oss i vårt forum Fråga Plantagen.

Du är här:


Benmjöl

800 g

9990
Läs mer

Redskapsset

Längd 38 cm

5990
Läs mer

Växtetikett i trä

Längd 30 cm, Beige

3990
Läs mer

Lökkorg 3st

Ø26 cm, Svart

5990
Läs mer

Lökjärn

Längd 22 cm

109:-
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen