Kronärtskocka – odla din egen

Kronärtskockan är en vacker flerårig växt som i Sverige främst odlas som ettårig, eftersom den inte tycker särskilt mycket om vårt kalla vinterklimat. Främst odlar vi den för tillagning, men kronärtskockan har även medicinska användningsområden, och är vacker att se på.

Kronärtskocka – odla din egen

Vetenskapligt namn (Latin): Cynara cardunculus
Familj: Korgblommiga växter

Kronärtsskocka, en växt med många användningsområden

Med sin majestätiska storlek på upp till 1,5 meter, tillsammans med stora silverfärgade blad och vackra tistelblommor, så kallas den i folkmun bland annat för "köksträdgårdens aristokrat". Sitt riktiga namn har den däremot fått från de arabiska orden Arthi och Schoki, som betyder jord och tagg, och på engelska säger man artichoke.

Kronärtskockan, som är en perenn, är skapt för att kunna leva som en flerårig växt som ska kunna ge skörd säsong efter säsong. På de nordiska breddgraderna har den det däremot lite svårare med övervintringen, och idag finns det därför både plantor som odlas som ettåriga likväl som äldre sorter som man kan odla för övervintring.

För att få de fleråriga plantorna att klara av övervintringen behöver man kunna erbjuda lite mer gynnsamma villkor, läs mer om hur du övervintrar dina plantor längre ner i denna artikel.

Populär att äta

Kronärtskockan odlas i hög utsträckning för att kunna använda i matlagning, och då äter man både blad och hjärta på kronärtskockans knoppar. Den går att tillaga både via kokning och ugnsbakning, och har du ätit en Quattro Stagioni på en pizzeria någon gång så har du kanske noterat att den pryds med inlagd kronärtskocka, som också är ett sätt att tillaga den på.

Kronärtskockan som medicin

Kronärtskockan är rik på fiber vilket kan motverka olika typer av problem med matsmältningen. Förutom detta sägs kronärtskocka även vara urindrivande och hjälpsam för njurproblem.

Det kan däremot vara bra att veta att en del personer som uppvisar allergiska symptom mot gråbo också kan reagera på kronärtskocka, eftersom den tillhör samma familj som gråbo (compositeae).

Fem tips och råd när du ska odla kronärtskocka

Att odla kronärtskocka på hemmaplan är inte så komplicerat. Hemligheten ligger i att hitta en solig, öppen och vindstilla plats för dina plantor, samt att se till att plantorna omges av en näringsrik, väldränerad och luftig jord. Se även till att du håller fritt från ogräs.

  1. Ska du odla ettårigt eller flerårigt?
    För dig som ska plantera ettåriga kronärtskockor så går det bra att så direkt med frön. Om man hellre vill ta sig an de fleråriga varianterna, så som exempelvis Grön skånsk eller Herrgård, så förökas dessa vegetativt. Det betyder att man tar sticklingar från befintliga plantor, t.ex. sidoskott, och planterar om som färdiga plantor.
     
  2. Sätt fröna i februari - mars
    Om du ska så med frön så är det lämpligt att komma igång i februari eller mars. Du sätter då fröna i grupper om två till tre per kruka, på cirka 2 centimeters djup. I en temperatur på 15 - 18°C tar fröna sedan runt 1-2 veckor på sig att gro. Lagom till att rötterna har fyllt den första krukan är det dags att plantera om till större krukor, och då kan det också vara läge att passa på att gödsla.
     
  3. Plantera ut när nattfrosten försvunnit
    När nattfrosten är helt borta är det dags att sätta ut plantorna. Men först behöver du ha avhärdat plantorna i ungefär en vecka, vilket innebär att du sakta vänjer dem med utomhusklimatet genom att låta dem stå ute lite varje dag, och successivt öka på tiden de får spendera utomhus.

    Se därefter till att du bearbetar jorden och rensar upp från rotogräs innan planteringen. Sätt sedan de frösådda plantorna med ungefär 1 meters avstånd, och de fleråriga plantorna med 1,5 meters avstånd. De ska sättas på samma djup som de var i krukan.
     
  4. Rätt jord och täckmaterial
    Se sedan till att plantorna täcks med jord så att de inte torkar ut. Då plantan behöver gott med syre till sina rötter så bör du se till att täckjorden inte är alltför kompakt, då detta kan strypa syretillförseln. Om det är fleråriga plantor så är det lite noggrannare med vilket täckmaterial du använder dig av, eftersom de behöver prepareras för en övervintring på ett annat sätt än de ettåriga.
     
  5. Dags för skörd!
    Från juli och framåt är det dags att skörda dina plantor. Du bör dubbelkolla så att de är mogna nog genom att säkra så att kockorna är fylliga och att de nedre fjällen pekar utåt. Se till att du skördar på morgonen när det är svalt ute, och skär av plantan ungefär 10 cm under blomman.

    Därefter är det bara att ta in kronärtskockorna i köket för att kunna avnjuta dem vid nästa måltid! 

Kronärtskocka redo att skörda
När kronärtskockans nedre fjäll vecklas utåt börjar det bli dags att skörda.

Förbered dina fleråriga plantor för vintern

För dig som har planterat fleråriga plantor finns det några goda råd kring hur du bäst täcker dessa inför vintern. En första huvudregel är att ”ju kallare klimat, desto mer täckningsmaterial”, men därefter finns det även flera andra bra sätt att förbereda din planta för en svensk vinter.

  • Skär ner stängeln på plantan till ungefär 20 centimeter ovanför mark. Kupa därefter upp lite jord intill plantan. 
  • Täck jordkullen med två tegelpannor (eller annat lämpligt skydd mot regn och snö). På så sätt kan vattnet rinna av.
  • Lägg på ytterligare skydd i form av exempelvis löv, halm eller stallgödsel – material som sedan kan blandas ner i jorden till våren. 
  • Om vädret under en tid blir mer blött än kallt så behöver man lätta lite på marktäckningen för att se till att luft kommer in. Utan luft i ett blött klimat följer annars en risk för att rötterna ruttnar. 
  • Avlägsna sedan marktäckningen till våren, lagom till att frosten släpper. 
  • Ett extra tips är också att du gödslar under hösten, och lite extra till sommaren. Detta tillsammans med en jämn tillgång till vatten ger dig en nöjd kronärtskocka.

Snabbfakta kronärtskocka

  • Kan bli upp till hela 2 meter hög.
  • Trots sitt namn är den inte nära släkting till jordärtskockan.
  • Den anses vara en riktig delikatess i många länder.
  • I Spanien finns särskilda ursprungsskyddade geografiska områden för kronärtskockan.
  • Innehåller bland annat nyttigheter som C-vitamin, kalium och fosfat.
  • Har odlats flitigt i Sverige från 1600-talet och framåt.

Mer om hur du odlar grönsaker

Odla i pallkrage >>
Grönsaksodling - så lyckas du >>
 

Du är här:


Planteringsjord Kvalitet

40 L

7490
5 för 199:-
Läs mer

Kronärtskocka 'Vert de Provence'

Flerfärgad

3990
5 för 4
Läs mer

Kronärtskocka 'Violette de Provençe'

3990
5 för 4
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen