Krysantemum – fakta och skötselråd

Denna vida uppskattade växt är något som ofta har kommit att förknippas med sensommaren och hösten. Krysantemum har många givna platser i vår blommande värld, där den är uppskattad som allt ifrån planterad blomma i trädgården till att vara snittblomma i buketter.

Krysantemum – fakta och skötselråd

Vetenskapligt namn (Latin): Chrysanthemum
Familj: Korgblommiga växter (Asteraceae)

Krysantemum ger en härlig färgprakt till ditt hem. Färgspektret är stort med nyanser av vit, lila, rosa, vinröd, gul, orange och limegrön. Blommornas form och storlek varierar och du kan njuta av dem både inne och ute.

Tips för odling och skötsel av krysantemum

Krysantemum trivs allra bäst med att vara en krukväxt, både inomhus men också ute under sommaren.

 • Ljusbehov
  Den vill väldigt gärna stå på en skyddad och ljus plats, men utan att vara i direkt sol alltför länge. Ju mindre direkt sol den får, desto bättre håller sig blommorna och kan blomma ut vackert både under sommaren och hösten, då lägre temperaturer verkligen gynnar krysantemum.
 • Vatten
  Se till att du vattnar din krysantemum ofta, gärna två gånger i veckan, och det rejält. Det gör dock inget om den får torka ut lite mellan gångerna.
 • Näring
  Extra tillförd näring är inte nödvändigt för en krysantemum, vilket gör den till en mycket lättskött växt.
 • Beskärning
  Den enda beskärning som behöver göras är att du plockar bort de blommor och blad som vissnat. 
 • Jord
  När det gäller jord så är det vanlig blomjord som föredras. Med enkla och små medel kan du med andra ord få en praktfull krysantemum både inomhus och utomhus, blommande vackert i många veckor!

krysantemum

Krysantemum – en klassisk och älskad krukväxt

Krysantemum har inte en speciellt lång historia i norra Europa. Det var först under 60-talet som danskarna började odla denna växt på ett omfattande sätt, och det är lätt att förstå varför de gjorde det.

Krysantemum är en vacker och elegant växt som på många sätt gör hemmiljöer betydligt vackrare och skapar en härlig färgskala som går att förändra precis som man vill. Krysantemum går nämligen att få väldigt anpassad efter ens egna önskemål – oavsett om du vill ha enkla eller dubbla, små eller stora, diskreta eller riktiga färgbomber så kommer du alltid att hitta en krysantemum som fyller de behoven!

Själva blomman på krysantemum är enkel eller dubbel beroende på sort och kan vara riktigt stor, eller liten. Blomman har rörformiga, skedformade och strålformade kransblommor och själva disken ser olika ut beroende på sorten du köper. Den sitter antingen i små knippen av blommor eller helt för sig självt.

Bladen på en krysantemum är delade och tandade och har en väldigt härlig och intensiv grön färg, samtidigt som de också avger en distinkt doft.

Denna blomma, som ibland har slående likheter med prästkragen, finns i en mängd olika varianter. Det betyder att du kan variera på många sätt med krysantemum, både vad det gäller färger och former. Denna asiatiska skönhet har livat upp många svenska hem och kommer säkerligen att fortsätta göra precis just det i många, många år framöver!

Snabbfakta krysantemum

 • Härstammar troligen från Kina och Japan, där växten odlats länge – omkring 3000 år
 • Kan odlas både ute och inne
 • Krysantemum är egentligen en perenn, men säljs vanligtvis som en säsongsväxt
 • Blommar under sommar och höst
 • Har använts som medicinalväxt
 • Finns i mängder av olika sorter och färger – utom blått

Mer om växter, odling och skötsel

Du är här:


Blomjord med leca

15 L

7490
3 för 169:-
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen