Låt frosttålig grönska skapa magi i vinterträdgården

När kylan kommer kan du ännu njuta av de växter som tål en frostnatt eller två. De gnistrar vackert av iskristaller och ger trädgården en magisk känsla. Plantera dem gärna tillsammans med några vintergröna juveler som kan belysas i jul, eller i en vacker kruka vid entrén.

Låt frosttålig grönska skapa magi i vinterträdgården

Tänk dig en växt som behåller sin färg och form även då den är täckt med ett tunt lager is – det är något riktigt delikat över det. Växter som tål några minusgrader förlänger säsongen i trädgården och många av dem kan dessutom behålla sin grönska året om.

Det är spännande att se en grön kvist sticka fram i snön och den verkar också som en påminnelse om att våren snart är tillbaka.

Dessutom är blommande frosttåliga växter till glädje för många insekter som går i vinterdvala sent på hösten. De tar tacksamt emot den sista portionen nektar och pollen innan sin långa vinterdvala.

Den älskade julrosen

Julrosen är kanske den mest förtrollande av vinterväxterna. Det finns 21 arter och de blommar, beroende på sort, under både vinter och vår.

Se vårt sortiment av julrosor

Enligt en gammal sägen lär julrosen ”Helleborus Niger” skapats i snön, när en ung flicka insåg att hon inte hade någon gåva till det nyfödda Jesusbarnet – där hennes tårar föll ska just julrosor ha börjat växa. Om det ligger någon sanning i det är oklart, men helt säkert är att vi finner störst antal arter av julros på Balkanhalvön.

Julrosens färger sträcker sig från vitaste vit till mörkaste lilaröd, ja i det närmaste svart. Den är en fin växt att kombinera med exempelvis prydnadskål i grönt, vitt och djupt rosa, gärna i kruka. Få växter ser så vackra ut som kålen när den är frostnupen.

Gröna och silverfärgade växter

Om du söker efter frosttåliga gröna eller silverfärgade växter finns det många bra alternativ. Murgröna är ett av dem. Den håller sig grön året om och dess sirliga kvistar kan fungera både som marktäckare och som klätterväxt.

En kvist i en vas ser sällsynt sofistikerat ut och har numera börjat användas som dekoration på olika hotell. En kvist kan hålla sig fin i åratal om den bara får nytt vatten, och när kvisten får rötter går den förstås att plantera ut.

Även funkior och tålig silverek står sig länge på hösten.

Funkiorna är utmärkta skuggväxter vars blad finns i en mängd färger. De blommar på sommaren och är då omtyckta av bin.

Silverek är en flerårig medelhavsväxt som kan övervintra i milda lägen, den är anspråkslös när det gäller skötsel, trivs i alla väderstreck och är fin både i kruka och som kantväxt i rabatterna.

Silvergirland är ett annat alternativ, den har formen av en intrikat trasselboll, och får på sommaren helt runda gula blommor.

Trogna och robusta barrväxter

För den som vill arbeta med större penseldrag i trädgården är de vintergröna barrväxterna något att titta närmare på. Kinesisk en 'stricta' och ädelcypress ”Ellwoodii” passar fint in i de flesta trädgårdar

Sockertoppsgranen är en annan favorit. Den bildar med tiden ett kompakt insynsskydd. Till jul kan du sätta julbelysning och fina dekorationer i den, det kommer att få snön att gnistra och se välkomnande ut även under årets mörkaste tid.


SKRIVEN AV
Liselotte Roll, journalist, trädgårdsinspiratör och författare till böcker om natur, djur och odling, som «Odla för insekter», «Jord» och «Höns som hobby».
(Foto: Sandra Birgersdotter Ek)

 

Se fler tips och rådMurgröna långa rankor

Höjd 80 cm, Grön

9990
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen