Lavendel  - så lyckas du

Lavendel - så lyckas du

Doften av lavendel är svårslagen. Odla din egen lavendelberså och njut av den ljuvliga blomman hela sommaren. Lavendel är en flerårig halvbuske med blålila, mörkblå, vita eller rosa blommor.

Användning

Lavendel kan användas till mycket både på en balkong, altan och i en trädgård. Den är fin som liten låg häck i rabatten eller i samplanteringar med andra perenner och buskar. Lavendel är även fin att plantera i kruka och blommar från sommar och höst. Doften är ljuvlig och lockar till sig fjärilar och bin. Halvutslagna blommor och blad kan torkas och användas i exempelvis doftpåsar.

Skötsel och placering

Lavendel mår bäst på en öppen plats som badar i solsken. Använd medelhavsjord vid plantering i kruka och rabatt. Vattna regelbundet några gånger i vecka, det är särskilt viktigt vid nyplantering och plantering i kruka. Får den dessutom lite gödsel då och då, blommar den hela sommaren. Övervintrade plantor klipps ner på våren när risken för frost är över.

  • Om du bor i en odlingszon där lavendel inte övervintrar ute, testa att sätta krukan svalt och så ljust som möjligt. Då efterliknar du bäst dess naturliga miljö i Medelhavsområdet.
  • Några torkade lavendelblommor i en stängd burk med socker ger sockret en söt arom efter en vecka och kan användas i bakverk eller efterrätter!

Rekommenderade Tillbehör