Libbsticka – odla din egen

Denna härliga, fleråriga ört är en växt som kan bli riktigt stor. I vissa fall kan den över åren växa sig så hög som tre meter, men ligger normalt mellan en till två. Denna klassiska kryddväxt är förhållandevis svår att få tag på i dagligvaruhandeln, vilket betyder att man får se till att odla den själv om man vill vara säker på att kunna ha libbsticka för användning på samma sätt som den alltid har gjorts – som smaksättare till framför allt soppor, fiskrätter och såser.

Libbsticka – odla din egen

Vetenskapligt namn (Latin): Levisticum officinale
Familj: Flockblommiga växter (Apiaceae)

Lätt att odla libbsticka

Denna mångåriga ört kommer att vara till din tjänst i många, många år framöver där du kan skörda av den med jämna mellanrum under sommaren, en skörd som dessutom fungerar utmärkt som beskärningsmetod.

Att odla libbsticka är väldigt lätt och den kräver inte speciellt mycket av dig för att trivas bra. Det finns libbsticka att köpa som färdiga plantor att plantera ut direkt i örtträdgården, eller så kan man också odla upp växten från frö.

Sätt frön och förkultivera libbsticka inomhus i kruka

Är man intresserad av att etablera libbsticka från frö i sin trädgård så gör man plantan en tjänst om man också förkultiverar den inomhus innan själva utplanteringen. Det gör man bäst genom att sätta fröna i fuktig såjord med ett glest avstånd. Detta gör man med fördel i februari och mars. När väl frosten lämnat landet så är det dags att plantera ut, när varje kruka kan uppvisa minst en planta.

Så libbsticka på friland

Det går också bra att så frön direkt på friland, men då får man också räkna med att skörden kommer senare. Själva utplanteringen ska allra helst göras i örtjord, men libbsticka är en kraftig och härdig växt som trivs i de flesta jordar. Den är dock beroende av att jorden är näringsrik, och börjar du under tillväxtfasen se att blad och stjälkar hänger så är det troligen en brist på näring i jorden. Bäst att göra då är att gödsla på med trädgårdsgödsel eller kogödsel.

Skötsel

  • Vatten
    Vattningen av libbstickan är viktig, då jorden ska hållas lätt fuktig hela tiden för att den ska trivas. Den vill dock inte stå för blött, så det är viktigt att jorden som den planteras i också har en bra dräneringsförmåga.
     
  • Placering och ljus
    När det gäller placering så trivs libbsticka allra bäst när den får stå på en ljus och skyddad plats, där det antingen är direkt sol eller halvskugga.
     
  • Skördetid
    Blomstring och skörd görs allra helst efter att växten fått växa till sig rejält, alltså mellan juli och oktober, mycket beroende på när den planterats ut eller såtts.

Användning libbsticka - krydda och medicinalväxt

Libbsticka har historiskt sett använts som en läkemedelsört på olika sätt. Växten har bland annat omskrivits som att vara effektiv mot ont i halsen och hosta, men också diverse magproblem sägs lindras med hjälp av libbsticka.

Det finns också historier om att växten ansetts ha varit ett afrodisiakum och inom boskapsskötseln användes kryddan bland annat för att öka aptit och mjölk- och kalvproduktion hos kossor. Även om det idag inte används på samma sätt så finns det fortfarande en kulinarisk anledning till att odla libbsticka, som uppskattas lika mycket idag som den gjorde för flera hundra år sedan.

Libbsticka används primärt som en ingrediens och smaksättare i soppor, såser och gärna till fisk. Det är de färska bladen som ska användas i soppor, och det räcker med tämligen få blad för att ge en betydande effekt på soppans smak. Libbstickblad är så kraftigt smakrika att de har ingått i buljongextrakt och i buljongtärningar, och dess smak har även bidragit till olika ostar.

Hela växten kan också användas på samma sätt som dill, men var försiktig med kryddan då den är väldigt kraftig, en smak som bevaras trots att växten kokas. Kokta stjälkar kan med fördel användas precis som selleri.

Libbsticka

Libbsticka är en väldigt härdig och vacker växt som med sina vackra blad och fina blomklasar lyser upp vilken trädgård som helst. Att den sedan också kan vara en viktig del i många recept och maträtter gör ju att den inte enbart kan uppskattas för sitt utseendes skull. Smaken är kraftig och intensiv av libbsticka, och den påminner mycket om selleri med vissa toner av lakrits. Den härstammar från Iran och medelhavsområdet, och tack vare fysisk spridning i Europa så växer den vilt på flera håll, även här i södra Sverige.

Libbsticka - smak, doft och medicin

Libbsticka har en lång historia bakom sig inom matlagning, men framför allt också inom läkekonsten och vid användning av att hålla ohyra borta. Tack vare sin starka doft och sin starka smak så håller den naturligt skadedjuren borta, vilket betyder att denna fleråriga ört sällan drabbas av sjukdomar eller angrepp från insekter. Det är en uppskattad egenskap hos växter, då odlingen inte blir lika utsatt och skörden desto större.

Tack vare sin härdighet och sitt lättodlade sätt så har libbsticka länge varit en viktig ört och krydda i våra svenska trädgårdar från medeltiden, även om inte den kommersiella odlingen av växten är speciellt utbredd idag. Dock går det alldeles utmärkt att addera örten som en given och trevlig del av köksträdgården!

Libbstickan kan bli riktigt hög om man tillåter den, nästan upp emot tre meter hög i vissa fall. Det är blad och frö som har den tydliga och skarpa smaken av selleri. Libbstickan växer på och frodas varje år och du kan räkna med att se nya bronsfärgade bladrosetter växa fram ur den köttiga rotstocken. Dessa blad skiftar sedan om till att bli härligt gröna och dessa är dubbla till tredubbla parflikiga blad.

Sedan under högsommaren, och in på sensommaren, så kommer libbstickan att bilda ganska stora flockar med blommor längst upp, i ett kvastliknande utförande. På dess kraftiga stjälkar växer libbstickans charmigt gula blommor, som vackert lyser upp kryddträdgården.

Kortfakta libbsticka

  • Kommer ursprungligen från Iran
  • Användes förr som en medicinalväxt mot halssmärta och hosta
  • Kom till Sverige under medeltiden med hjälp av missionerande munkar
  • Har kallats för kärleksört och sägs ha varit ett kraftfull afrodisiakum
  • Har en kraftfull doft och smak som håller skadedjur borta
  • Blommar sent på sommaren, mellan juli och augusti
  • Kan skördas från juni fram till oktober
  • Kallas också för selleriört

Mer tips och råd för din odling

Inspiration och råd för att lyckas med perenner i kruka >>
Steg för steg - guide till en lyckad vårsådd >>
Odla i pallkrage >>

Du är här:


Planteringsjord Kvalitet

40 L

7490
5 för 299:-
Läs mer

Libbsticka

3990
5 för 4
Läs mer

Vattenkanna galvaniserad

5 L, Grå

249:-
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen