Inspireras av ljung i höstkrukan

Inspireras av ljung i höstkrukan

Ljung är rikblommig och passar perfekt att plantera i höstkrukan med sin vackra blomsterprakt. Här får du våra bästa tips och råd för lyckad plantering.

Höstljungen är en populär växt som lyser upp i entrén, på balkongen eller i trädgården under hela hösten. Välj mellan en ettårig knoppig ljung som är lika snygg i kruka som i rabatt, eller varför inte satsa på en frosttålig ljung som lyser upp i trädgården med sina blommor i många olika nyanser från rosa till vitt?

Olika sorters ljung i skiftande blomfärger

Den lättskötta ljungsorten Erica trivs bäst i mager jord. Det är en ettårig växt som tål en del frost och köld. Erica kräver lite skötsel och är lika snygg i kruka som i rabatt. Den finns i ett flertal färger från purpurrött till vitt.

Den populära ljungen Calluna är en frosttålig sort som finns med blommor i många olika nyanser från rosa till vitt. Den kan frysa vid någon minusgrad men trots detta sitter både blommor och frökapslar kvar under vintern, vilket gör att ljungen håller sig dekorativ länge. Denna traditionella, vildväxande ljung är tålig och övervintrar i nästan hela landet.

En annan spännande variant av ljung är Calluna vulgaris Dark Beauty som har mörkare nyanser av rosa.

Tips och skötselråd

Om du vill plantera ljung i rabatten trivs den bäst i väldränerad och sur jord i soligt läge med gott om plats att breda ut sig. Täck gärna jorden med något värmande material, exempelvis barkmylla eller tallbarr, för att skydda växten mot vårsolen. Glöm inte att vattna ljungen ofta. Den är känslig för uttorkning och blir brun i topparna om den blir uttorkad.

Här hittar du ett bredare urval av våra höstblommor >>

Vill du veta mer?

Få tips om hur du lyckas med blommor, växter, trädgård och allt annat som rör ditt liv med växter under vår månadsinspiration:

September, härliga höstmånad >>

Klar luft och mustiga färger i oktober >>

Tid för lugn och ro i november >>

Julstämning både ute och inne i december >>