Ljung – så lyckas du

Ljung är rikblommig och passar perfekt att plantera i höstkrukan med sin vackra blomsterprakt. Höstljungen är en populär växt som lyser upp i entrén, på balkongen eller i trädgården under hela hösten. Här får du våra bästa tips och råd för lyckad plantering av ljung.

Ljuva ljung

Välj mellan en ettårig knoppig ljung som är lika snygg i kruka som i rabatt, eller varför inte satsa på en frosttålig ljung som lyser upp i trädgården med sina blommor i många olika nyanser från rosa till vitt?

Plantering och skötselråd

 • Jord
  Om du vill plantera ljung i rabatten trivs den bäst i väldränerad och sur jord.
   
 • Placering och ljusbehov
  Ljungen trivs bäst i soligt läge med gott om plats att breda ut sig. Täck gärna jorden med något värmande material, exempelvis barkmylla eller tallbarr, för att skydda växten mot vårsolen.
   
 • Vattning
  Glöm inte att vattna ljungen ofta. Den är känslig för uttorkning och blir brun i topparna om den blir uttorkad.

Olika sorters ljung i skiftande blomfärger

Den lättskötta ljungsorten Erica trivs bäst i mager jord. Det är en ettårig växt som tål en del frost och köld. Erica kräver lite skötsel och är lika snygg i kruka som i rabatt. Den finns i ett flertal färger från purpurrött till vitt.

Den populära ljungen Calluna är en frosttålig sort som finns med blommor i många olika nyanser från rosa till vitt. Den kan frysa vid någon minusgrad men trots detta sitter både blommor och frökapslar kvar under vintern, vilket gör att ljungen håller sig dekorativ länge. Denna traditionella, vildväxande ljung är tålig och övervintrar i nästan hela landet.

En annan spännande variant av ljung är Calluna vulgaris Dark Beauty som har mörkare nyanser av rosa.

Vill du veta mer?

September, härliga höstmånad >>
Klar luft och mustiga färger i oktober >>
Gör höstfint på balkong, altan och vid entré >>

Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. Hemleverans Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. sort-alpha-desc