Ljung – plantering och skötsel

Ljung kan klara hela vintern utomhus och ser till att sätta färg på allt från altaner, balkonger och farstubroar. Om du sköter ljungen rätt håller den sig fin hela säsongen. Läs mer om skötsel och olika sorters ljung här!

Ljung – plantering och skötsel

Den rikblommiga ljungen finns i flera färger och ger hösten blomsterprakt där den står i krukor och rabatter. Det finns olika sorters ljung. Härdigheten varierar mellan olika sorter.

Några av de mest härdiga ljungsorterna är Calluna och Garden Girls. Den ettåriga varianten Erica tål däremot inte frost.

Se vårt utbud av ljung

En knoppblommande ljung

Garden Girls, som nämnd ovan, är en härdig, knoppblommande ljung. Blommorna slår aldrig ut, men dess många knoppar ger intrycket av att växten blommar hela tiden. Ljungen är vacker hela vintern om den vattnas när det är plusgrader ute.

Skötsel av ljung under höst och vinter

Det är lätt att tro att ljungen klarar sig själv, eftersom den är så lättodlad och härdig i kalla temperaturer. Men om du glömmer att vattna växten kan den snabbt vissna. Se alltså till att följa skötselråd för att hålla dina ljungplanteringar vackra säsongen igenom:

  • Plantering på friland och i kruka. Plantera ljung i sur och väldränerad jord. Välj gärna rhododendronjord som är kalkfattig och har lågt pH-värde.
  • Läge. Ljungen vill ha en ljus och solig plats i trädgården, det gör att den blommar längre.
  • Bevattning. Ljung är en relativt törstig växt som vill stå i fuktig jord. Den är känslig för uttorkning och blir snabbt brun om du glömmer vattning. Vattna ungefär en gång i veckan så länge det är plusgrader utomhus.

Om du planterar om din ljung i en större kruka än den du köpte den i – ger du den chansen att suga åt sig ännu mer vatten. Det ökar chansen att växten klarar hela vintern.

Ett höststilleben av växter

Vill du skapa en vacker höstplantering i krukor och balkonglådor? Då kan du kombinera din ljung med andra höstväxter som prydnadskål, murgröna, höstaster, cyklamen och silvergirlang. Ett tips är att också dekorera med vasstrån, tallkvistar och kottar. Det gör att din höstplantering får ett ombonat och välkomnande intryck.

Se vårt utbud av ljung

Fler tips och råd

Du är här:


Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen