Locka nyttodjur till din trädgård, balkong och uteplats - så lyckas du

Locka nyttodjur till din trädgård, balkong och uteplats - så lyckas du

Fågelsång, fjärilar och humlor som surrar är något som hör vår och sommar till. På sina håll blir smådjuren alltmer sällsynta men vi kan göra våra trädgårdar och balkonger till gröna sammanhängande stråk mellan stad och landbygd för att förbättra deras livschanser. Locka dessa nyttodjur genom att plantera djurvänliga blommor, träd och buskar. Fåglar och insekter i trädgården hjälper till att hålla dina växter friskar. Fåglar sätter i sig mängder av insekter, flitiga bin och humlor förbättrar skörden av frukt och bär. Andra nyttiga insekter är stinksländor, blomflugor, parasitsteklar och nyckelpigor.

Omväxling förnöjer

Fåglar och insekter i trädgården hjälper till att hålla dina växter friskar. Fåglar sätter i sig mängder av insekter, flitiga bin och humlor förbättrar skörden av frukt och bär. Andra nyttiga insekter är stinksländor, blomflugor, parasitsteklar och nyckelpigor.

Trädgård med variation och ett visst mått av lite äldre träd eller buskar ökar djurens trivsel. En mångfald av träd, buskar, klätterväxter och örter som vävs samman till omväxlande miljöer ger våra flygande vänner föda och skydd. Försök även skapa öppna soliga ytor jämsides med lummiga, skuggiga och fuktiga områden. Ett gammalt överväxt snår skapar fina gömslen för fåglar, med en slingrande kaprifol eller skogsklematis ser det trevligare ut.

Bygga bo

För att locka och ge fjärilar, humlor och nyckelpigor egna boplater kan man hos oss köpa bon och mat till dessa. Du kan även tillverka dina egna bon. Ett stinksländebo gör man enkelt med hjälp av en platsflaska med bortskuren botten och lite wellpapp som en rulle inuti. En tvärgående spärr undertill hindrar rullen från att ramla ut. Häng upp i skyddat läge.

Nyttoinsekter

Hos flera nyttoinsekter är det larverna som är rovdjur, alltså lever på löss och andra skadedjur. Medan de vuxna djuren lever på pollen och nektar. För att locka dem till trädgården krävs blomning från vår till höst. Stora grupper av samma sort underlättar för insekterna att hitta. Enkelblommande sorter har ofta mer nektar som är lättare att komma åt jämfört med dubbla, fyllda blommor.

Närande växter

Låt växternas fröställningar sitta kvar över vintern, olika karborrar och tistlar har särskilt värdefulla frön. Även cembratall, syren, solros och vallmo har närande frön.

Tips på växter som är värdefulla för insekter och fåglar.

Stora träd: Al, gran, körsbär, äpple, lönn, hägg, fläder och hassel. .
Buskar: Nypon, olvon, try, slån, vinbär och björnbär. .
Klättrande växter: Kaprifol och murgröna.
Perenner och andra blommande växter: Blå bolltistel, ljung, kransveronika, ringblomma, silverax, aster, pärlhyacint, lavendel, isop och verbena och många fler. .

Små tips

  • Bland fjärilar finns även besvärliga skadegörare. Fiberduk, limring och handplockning är metoder att ta till mot de oönskade arterna.
  • Vårens tidiga blommor är mycket viktiga för nyvaknade insekter – plantera många vårlökar!
  • Även små trädgårdar som prunkande balkonger kan bli finfina rastplatser göt nektarsökande humlor och fjärilar.