Lövfällande buskar och träd

Lövfällande buskar och träd

Med stor variationsrikedom är buskar och träd något av det mest användbara du kan plantera i din trädgård eller på din balkong. Många sorter är lätta att odla och skapar glädje för både dig, småfåglar och andra nyttodjur.

Användning

Buskar och träd är idealiska till inramning, insynsskydd och avgränsning. Många sorter är dessutom fina att plantera i stora krukor. Det finns mängder av sorter, många med vackra blommor men även bladen kan vara dekorativa och färggranna.

Plantering

Använd planteringsjord och blanda med den befintliga jorden vid plantering. Vattna i gropen och placera växten i samma höjd som den står i krukan. Placera ner en eller fler störar kring trädet och bind fast med band så trädet får stöd de första åren och kan etablera sig. Det går utmärkt att plantera buskar och träd under hela säsongen.

Skötsel

Vattna rejält och regelbundet under första säsongen så växten får bra förutsättningar att etablera sig. Åren efter räcker det med vattning när det är väldigt torrt. Jordförbättra med kogödsel och rensa bort ogräs kring växten varje vår, komplittera med trädgårdsgödsel under vår och sommar.

Beskärning

Lövfällande buskar och träd beskärs lämpligast under vårvintern men för att inte gå miste om blomningen bör man vänta med att beskära vårblommande buskar tills den är över. Vissa sorter behöver beskäras under JAS (juli, aug, sep) för att inte blöda t.ex. lönnar, magnolior och prydnadskörsbär. De flesta buskar behöver bara föryngringsbeskäras med 2-3 års mellanrum. Då gallrar man ut gamla grenar för att busken ska bli luftigare och solen tränger ner till marken under busken. Detta ger nya skott möjlighet att komma upp. De längsta grenarna kan man skära ner i lite olika höjd för att busken ska hålla sin naturliga form. Varje avklippt gren skickar i regel ut två-tre nya skott från det avklippta stället. Klipper man alla grenar i samma höjd bildas en tjock ”midja” på busken som stör den naturliga formen.