Luftrenande blommande och gröna växter

Luftrenande blommande och gröna växter

Att växter är bra för hälsan vet nog de flesta, men faktum är att vissa gröna och blommande krukväxter har bättre luftrenande egenskaper än andra. Vare sig det handlar om bättre inomhusluft hemma i vardagsrummet eller på arbetsplatsen eller i skolsalen så kan luftrenande växter bidra till att minska halten koldioxid i luften.

Renare luft med växter

Fredskalla - klassisk luftrenande växt

Fredskallan är en klassisk grönväxt med härliga vita blommor som inte bara är trevlig att titta på, det är också en av de allra mest effektiva växterna när det gäller att rena inomhusluft. Utöver att plocka upp koldioxid så bidrar den till att dra åt sig andra ämnen i luften, sådant som exempelvis kommer från lim i våra möbler eller lösningsmedel av olika slag. 

Bergpalm

Bergpalm är en annan traditionell växt som fått en pånyttfödelse och som kan bidra till ett fräschare inomhusklimat. Kombineras gärna med fördel med en bra växtbelysning som låter den hålla sig fin även under årets mörkare månader när inte tillräckligt med ljust skiner in genom fönstret.

Gerbera

Gerbera är en ettårig krukväxt som oftast används som snittblomma. Det är en utmanande växt när det gäller skötsel, speciellt vattningen kräver fingertoppskänsla. Men den är inte bara vacker utan fungerar också som luftrenare i hemmet eller på kontoret. Den höga avdunstningen motverkar statisk elektricitet och minskar halten av t ex formaldehyd, bensen och trikloretylen.

Krysantemum

Krysantemum är en krukväxt som trivs inomhus, där den gärna vill stå ljust men inte i direkt solljus. På sommaren går det bra att ha den ute. Senare i augusti kan du plantera om den i trädgården där den kommer att blomma om. Bland luftrenande växter är den både populär och billig och hjälper till att rensa ammoniak, bensen, formaldehyd och xylen från luften i ditt hem.

Brudorkidé

Brudorkidén är en populär och allergivänlig växt som skapar bättre luft, blommar länge och är lätt att sköta. Under blomningen ska växten hållas lätt fuktig i jorden och kan med fördel duschas lätt på bladen och blommorna. Mellan blomningarna kan växten gärna torka ut lite. Brudorkidén trivs där det är ljust men ej i direkt solljus.

Andra luftrenande krukväxter

  • Paradisträd är en tålig växt som är både lättskött och har positiv inverkan på luften i rummet där den befinner sig. Ett paradisträd har hårda tåliga blad med mycket vätska i, vilket skyddar den mot uttorkning.
  • Svärmorstunga är en annan tålig växt som klarar av det mesta och har stora iögonfallande blad.

Kom ihåg växtnäring!

Utöver ljus och vatten så kommer dina grönväxter att behöva växtnäring om du vill hålla dem fina och friska så länge som möjligt. Antingen flytande näring, eller näringspinnar som du helt enkelt stoppar ner i krukan för att på så sätt få dem att dra åt sig den näring de behöver under en längre period.

Se Plantagens växtexpert Johan Orre visa och berätta mer om våra luftrenande växter:

 

Vill du veta mer?

Läs mer och fördjupa dig i livet med växter och hur de påverkar din hälsa:

Rensa luften och må bättre >>
Växter i badrummet piggar upp >>
Grönt och fräscht i sovrummet >>
Inred med gröna växter >>

Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. Hemleverans Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. sort-alpha-desc