Suckulenter är lättskötta växter som karaktäriseras av sina tjocka blad, vilka håller vatten länge. Om du inte hinner vattna särskilt ofta är en suckulent den perfekta växten att ha. Dessutom är de vackra att titta på. Lär dig med om suckulenter här i vår växtguide!

Lyckas med suckulenter

Tjockbladiga växter

Suckulenter är ett samlingsnamn för växter med feta blad, där vatten samlas för att öka blommans tålighet. De finns inom flera växtfamiljer och över hela jorden. Det bästa med suckulenter är att de klarar sig själva i längre perioder och blir sällan angripna av vare sig skadedjur eller sjukdomar. Med sin avskalade form sätter de stilen i vilket hem som helst.

Skötsel av suckulenter

Som nämnt är suckulenter lättskötta växter som kräver minimalt med uppmärksamhet. De har anpassat sig till tuffa förhållanden genom förmågan att lagra vatten i sina blad. En ljus plats är att föredra, men vissa av de fetbladiga växterna klarar även skugga.

Tre tips för att lyckas med dina fetbladiga växter:

 • Läge. Placera växten ljust och gärna i sol. Ett söderfönster går bra. Växterna trivs i rumstemperatur men vill helst inte ha det kyligare än 16°C.
   
 • Jordtyp. Sandblandad jord med bra dränering är viktigt, detta för att kunna släppa igenom vatten lätt. Jorden ska helst vara mager och porös.
   
 • Vattning. Vattna sparsamt och gärna när jorden fått torka ut.

Näring kan användas men tänk på att göda dina suckulenter sparsamt.

Några vanliga fetbladiga växter

Suckulenter finns ofta att hitta i mixade lådor där de samsas med andra arter och släkten. Den gemensamma nämnaren är att de håller vatten i sina blad och är lättskötta.

 • Paradisträd – trivs i soligt till halvskuggigt läge, vattnas när jorden torkat upp.
 • Aloe – trivs i sol och vill torka ut helt innan vattning. Det finns många olika sorters aloe att välja på.
 • Pinnlilja – vill stå ljust men tål även halvskugga. Jorden ska torka upp lätt mellan vattningarna.
 • Echeveria – placeras gärna i sol och vattnas ungefär varannan vecka.
 • Svärmorstunga – föredrar sandig jord med högt kalkinnehåll. Låt jorden torka ut helt innan vattning.

Sedan finns det även suckulenter som lyktranka och kloteuforbia – liksom många fler sorter.

Plantera en suckulentmix

Samplantera suckulenter i kruka och kärl för vackra blomsterarrangemang. Använd sandblandad kaktusjord och ställ sedan växterna på en ljus plats.

Läs mer

Garderobsblomma – så lyckas du >>
Kärleksört >>
Svärmorstunga >>Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen