Margerit - så lyckas du

Margerit - så lyckas du

Den klassiska vita och gula margeriten är en av våra mest använda krukväxter, både för inomhus och utomhusbruk. Populariteten ligger i att den är lättskött, tålig och blomvillig, något som alltid uppskattas på våra nordliga breddgrader. Margeritens flikiga blad går i färgerna grågrönt, blågrönt eller mörkgrönt beroende på vilken sort man väljer. Vanligast är margeriter med enkla blommor men det finns även sorter med anemonlika och dubbla blommor.

Användning

Margeriter är fina i samplanteringar med andra sommarblommor som pelargon, jätteverbena och petunia, det är också snyggt att välja något som växer ner över krukkanten, som silvernjurvinda, hänglobelia eller snöflinga. Det ger ett maffigt intryck att bara planera margeriter i dina krukor, ställ ihop ett antal krukor i en grupp för mer effekt. Det finns även margeriter på stam om du vill få lite höjd till dina planteringar. Tänk på att plantera i stora krukor eftersom margeriten är kraftigväxande, särskilt på bredden.

Placering

Margeriter trivs bäst i både sol och skugga och allt däremellan.

Vattning och skötsel

Plantera i stora krukor och använd U-jord eller sommarblomsjord. Vattna regelbundet så jorden håller sig lätt fuktig hela tiden. Tillför näring en gång i veckan. Plocka bort vissna blommor efterhand för att ge kraft åt nya. Margeriter kan övervintras inomhus på ljus och frostfri plats.