Nu märks ljusare tider och växterna börjar så smått att vakna till liv. Tidiga vårblommor som vintergäck och snödroppar börjar försiktigt titta upp ur marken under mars månad. Men på många ställen i landet kan vi fortfarande njuta av snöfyllda skidspår och backar.

Mars – dags att odla

Påbörja odlandet - dags att förså!

Energin kommer med våren och många av oss vill sätta fingrarna i jorden. Det börjar bli tid att börja förså och att göra om fönsterbläcket till en barnkammare för vårens och sommarens växter. De flesta grönsaker och blommor är bra att så i mars-april, för att du ska hinna få en fin skörd. Se efter på fröpåsarna vad som gäller. 

Odla tillsammans med dina barn

Att så, vattna och se något växa är roligt och lärorikt. Barn gillar när de får snabb utdelning så växter som gror snabbt är populärt att odla. Testa att så krasse eller sätta citruskärnor i en kruka inomhus. Det dröjer bara några dagar innan det gröna visar sig.

För en enklare och snyggare odling

 • Olea krukserie i terrakotta
  Årets snyggaste (enligt oss) heter Olea, en serie krukor i terrakotta i unik, enkel och tidlös design. Olea finns i hel-, halv-, kvartsstorlek och i olika höjder. De är dessutom frosttåliga och klarar temperaturer ner till -25 grader.

 • Cultura planteringslåda
  Cultura är en annan lösning för odling på mindre ytor. Cultura planteringslåda finns i två varianter, en låg med djup låda som passar perfekt för större växter med mycket rötter. Den högre på ben har en hylla under och passar utmärkt för odling av kryddor, jordgubbar, tomater, gurka och paprika. 

Köldtåliga växter att pryda entrén med

Penséer små ljuvliga glädjespridare som klarar flera graders frost. De passar bra både som välkomnande blommor vid entrén, till balkongens lådor och altanens krukor. Murgrönor och påskliljor av alla de slag är bra kompisar i krukor som även de tål kalla nätter. Perfekt i början av säsongen.

Väck övervintrade inneväxter och plantera om

Har du övervintrat växter som pelargon och begonialökar är det tid att försiktigt väcka dem nu. Klipp bort torra stjälkar och grenar, plantera om i passande jord, vattna och ställ dem ljust i rumstemperatur. Det är också en bra tid för att plantera om eller dela hemmets gröna växter som börjat växa ur sina krukor. Stora växter som är svåra att plantera om får en nystart genom att du fyller på lite ny jord i krukan. Passa på att duscha av dina växter så blir bladen fräschare och friskare.

Inred med växter

Krukväxter och att inreda med blommor både i fönstret och inne i rummet skapar en bra atmosfär, liv och ren luft i ditt hem. Utnyttja taket genom att hänga upp några amplar i grupp. Variera gröna växter i olika bladfärg och form med blommande växter. Större gröna växter är utmärkta rumsavdelare och insynsskydd. 

Blommande inneväxter och snittblommor

 • Tulpaner
  Tulpaner är vår mest omtyckta snittblomma under årets första månader. Nu finns det många sorter och färger som lyser upp i vardagen. Blanda med blåbärsris, eukalyptus och waxblommor så får du härliga buketter du kan ge bort eller njuta av själv. Rosor är en klassisk snittblomma som passar som inredningsdetalj och att ge bort under hela året. 
   
 • Brudorkidé
  Brudorkidén är en av våra populäraste blommor, den blommar länge, är lätt att placera, enkla att sköta och trivs bra i våra hem. Det finns även andra sorters orkidéer med fina egenskaper som exempelvis juvelorkidén med nästan bronsfärgade blad. Orkidéer trivs med ljus mot rötterna så placera dem gärna i glaskrukor och vaser. De är även trevliga att plantera ihop i flertal. Kanske har du en vacker skål eller djupt fat du vill använda mer. Sätt ner tre orkidéer och täck med vackra stenar eller dekorationsbark så har du gjort ett läckert arrangemang till matsalsbordet eller en skänk. Vill du ha ett lägre arrangemang till bordet kan du använda miniorkidén på samma sätt.
   
 • Hortensia
  Hortensians blommor är stora och maffiga och ger mycket liv och färg till din inredning. De vanligaste färgerna är rosa, blå och vit. Hortensian kan även stå lite svalare och till sommaren är den fantastisk att plantera i stora krukor på balkong och altan.

Mer vår

Läs mer om vårblommor i kruka här >>
Penséer – vårens hjältar >>
Vårsådd: steg-för-steg-guide >>Cultura odlingslåda Hög
Outlet 499:-

Cultura odlingslåda Hög

Längd 78 cm, Trä

499:- 1349:-
Läs mer

Kruka Olea

Ø40 cm, Terrakotta

599:-
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen