Medelhavsväxter – så lyckas du!

Medelhavsväxter – så lyckas du!

Medelhavsväxter som olivträd, citrus, Bouganvilla, fikon och palmer ger oss ett exotiskt och härligt inslag på terrass, uteplats och balkong. Populariteten hos dessa växter har ökat de senaste åren och utbudet har följt med.

Användning

Medelhavsväxter trivs bra i stora krukor och är lätta att placera på balkong och uteplats. Många av dem är lite större och ger en skön grund för din gröna oas. Pelargoner och kryddor som rosmarin och timjan är fina och plantera tillsammans med Medelhavsväxter.

Placering

Medelhavsväxter älskar sol och värme och trivs bra ute i solen under sommaren, de passar bra både på balkong, terrass och i ett uterum. Under vintern behöver de på de allra flesta platser i vårt land tas in, plantera dem i stora krukor i lätt material för att smidigt kunna flytta den in och ut. Placera dem på den ljusaste platsen inomhus. Finns det möjlighet att placera växten i ett svalare utrymme 0-10 grader är det utmärkt.

Skötsel och vattning

Plantera i Medelhavsjord för bästa resultat med ett 15 cm tjockt lager lecakulor i botten på krukan. Under sommarmånaderna mår växterna bra av extra näring ca varannan vecka. Vattna rikligt 3-4 gånger i veckan om vädret är varmt och soligt.

Välj bland citrusträd, olivträd och andra medelhavsväxter >>

Väderkvarnspalm, Trachycarpus fortunei

En palm med hårig stam och stor bladkrona blir ett härligt exotisk inslag i trädgården och på balkongen. Trachycarpus, eller Chusanpalm som den också kallas, klarar hela 15 minusgrader och kan bli omkring 9 meter höga. Täck växten under den kallaste säsongen eller låta den övervintra i ett förråd eller garage.

Olivträd, Olea europaea

Trädet placeras ljust, helst i full sol. Olivträd tål torka men bör inte torka ut helt, särskilt under fruktsättning är det viktigt att jorden hålls jämnt fuktig. När temperaturen faller under 10 grader bör plantan tas in för övervintring. Bäst mår olivträdet i en ljus och sval placering inomhus, mellan 3-10 grader. Olivträdet är vintergrönt men bladen byts ut var 3:e år. När plantan flyttar in är det möjligt att den tappar bladen, pga. ändrad luftfuktighet. Färska oliver är väldigt beska i smaken och konserveras i en saltlake eller olja under lång tid innan man kan äta dem.

Citrus

Det finns olika sorter av citrusväxter och alla är små, städsegröna buskar eller träd med läderartade blad. Blommorna är vita och doftar gott. Frukten är till en början liten och grönaktig och blir vid mognas aromatiska och gula eller orange. Frukten mognar inom ett år. För bästa blomning och fruktsätting bör citrusplantan placeras ute från början av juni till september. På varm och vindskyddad plats trivs den bäst. Vattna regelbundet så jorden inte torkar ut helt, gödsla varannan vecka under sommarhalvåret med citrusnäring.

Vid mycket regn eller låga temperaturen bör citrusen tas in. Under vintern trivs citrusen i husets ljusaste och svalaste rum. För att få citrusträdet att bära frukt då det står inomhus behöver man hjälpa till med pollineringen. För varsamt en mjuk pensel över ståndarna på en blomma och stryk sedan av pollenet på nästa blommas pistill.