Postnummer |
Tillgängligheten av varor i butik kan skilja sig, därför kan en vara i din varukorg tas bort när du byter butik.

Medelhavsväxter – så lyckas du

Medelhavsväxter – så lyckas du

Medelhavsväxter som olivträd, citrus, Bouganvilla, fikon och palmer ger oss ett exotiskt och härligt inslag på terrass, uteplats och balkong. Populariteten hos dessa växter har ökat de senaste åren och utbudet har följt med.

Sköt om dina medelhavsäxter så här

Medelhavsväxter trivs bra i stora krukor och är lätta att placera på balkong och uteplats. Många av dem är lite större och ger en skön grund för din gröna oas. Pelargoner och kryddor som rosmarin och timjan är fina och plantera tillsammans med medelhavsväxter.

 • Ljusbehov och placering
  Medelhavsväxter älskar sol och värme och trivs bra ute i solen under sommaren, de passar bra både på balkong, terrass och i ett uterum. Under vintern behöver de på de allra flesta platser i vårt land tas in, plantera dem i stora krukor i lätt material för att smidigt kunna flytta den in och ut. Placera dem på den ljusaste platsen inomhus. Finns det möjlighet att placera växten i ett svalare utrymme 0-10 grader är det utmärkt.
   
 • Vattning
  Vattna rikligt 3-4 gånger i veckan om vädret är varmt och soligt.
   
 • Jord
  Plantera i Medelhavsjord för bästa resultat med ett 15 cm tjockt lager lecakulor i botten på krukan.

 • Näring
  Under sommarmånaderna mår växterna bra av extra näring ca varannan vecka.

Härliga medelhavsväxter

 • Väderkvarnspalm, Trachycarpus fortunei
  En palm med hårig stam och stor bladkrona blir ett härligt exotisk inslag i trädgården och på balkongen. Trachycarpus, eller Chusanpalm som den också kallas, klarar hela 15 minusgrader och kan bli omkring 9 meter höga. Täck växten under den kallaste säsongen eller låta den övervintra i ett förråd eller garage.
   
 • Olivträd, Olea europaea
  Trädet placeras ljust, helst i full sol. Olivträd tål torka men bör inte torka ut helt, särskilt under fruktsättning är det viktigt att jorden hålls jämnt fuktig. När temperaturen faller under 10 grader bör plantan tas in för övervintring. Bäst mår olivträdet i en ljus och sval placering inomhus, mellan 3-10 grader. Olivträdet är vintergrönt men bladen byts ut var tredje år. När plantan flyttar in är det möjligt att den tappar bladen, pga. ändrad luftfuktighet. Färska oliver är väldigt beska i smaken och konserveras i en saltlake eller olja under lång tid innan man kan äta dem.

 • Citrus
  Det finns olika sorter av citrusväxter och alla är små, städsegröna buskar eller träd med läderartade blad. Blommorna är vita och doftar gott. Frukten är till en början liten och grönaktig och blir vid mognas aromatiska och gula eller orange. Frukten mognar inom ett år. För bästa blomning och fruktsätting bör citrusplantan placeras ute från början av juni till september. På varm och vindskyddad plats trivs den bäst. Vattna regelbundet så jorden inte torkar ut helt, gödsla varannan vecka under sommarhalvåret med citrusnäring.

  Vid mycket regn eller låga temperaturen bör citrusen tas in. Under vintern trivs citrusen i husets ljusaste och svalaste rum. För att få citrusträdet att bära frukt då det står inomhus behöver man hjälpa till med pollineringen. För varsamt en mjuk pensel över ståndarna på en blomma och stryk sedan av pollenet på nästa blommas pistill.

Mer växtinspiration

Kryddodling - så lyckas du >>
Läs mer om citronträd >>

Olivträd

Höjd 80 cm, Grå

299:-
Läs mer

Citron på stam

Ø21 cm, Gul

499:-
Läs mer

Kalamondin

Ø19 cm, Orange

459:-
Läs mer

Kumquat på stam

Ø19 cm, Orange

499:-
Läs mer
Att betala
Till kassan – Varor
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc